kobieta na stole do masażu ma wylewany olej na plecu
©llhedgehogll/Fotolia.com
Fleszstyle

Naturalny olej monoi do pielęgnacji włosów i skóry suchej i wrażliwej. Monoi – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Z oleju kokosowego i egzotycznych kwiatów tahitańskich powstał olej monoi. Naturalny kosmetyk jest wykorzystywany w kosmetyce do pielęgnacji suchej i wrażliwej skóry, a także zniszczonych włosów z rozdwojonymi końcówkami. Olej można stosować jako np.: balsam do ciała, krem do twarzy, serum lub maskę na włosy czy olejek do masażu.

Z oleju kokosowego i egzotycznych kwiatów tahitańskich powstał olej monoi. Naturalny kosmetyk jest wykorzystywany w kosmetyce do pielęgnacji suchej i wrażliwej skóry, a także zniszczonych włosów z rozdwojonymi końcówkami. Olej można stosować jako np.: balsam do ciała, krem do twarzy, serum lub maskę na włosy czy olejek do masażu.

 

Olej monoi to naturalny surowiec pochodzący z Polinezji Francuskiej, z malowniczej wyspy Tahiti leżącej w południowej części Oceanu Spokojnego. W języku tahitańskim jego nazwa oznacza „pachnący olej”. Gardenie (składnik oleju) to małe, białe kwiaty, którymi polinezyjskie kobiety ozdabiają sobie włosy.

"Hotel Paradise": Klaudia El Dursi komentuje rozstanie Bibi i Simona! "Bardzo szkoda, ale Bibi..."

Naturalny olej monoi – co to jest?

Wyspa Tahiti to bogactwo przepięknie pachnących kwiatów – gardenii tahitańskiej oraz porastających piaszczyste plaże palm kokosowych. Z tych dwóch roślin postał naturalny kosmetyk – olej monoi. Za sprawą licznych właściwości pielęgnacyjnych i nawilżających, produkt ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kosmetyk to połączenie egzotycznych kwiatów gardenii i oleju kokosowego. Połączenie dwóch delikatnych i naturalnych składników czyni z niego odpowiedni preparat do pielęgnacji suchej skóry i bardzo wrażliwej cery, a także włosów.

Olej monoi na skórę – właściwości

Najcenniejszym składnikiem monoi jest olej kokosowy, który słynie z silnie nawilżających właściwości. Egzotyczny surowiec jest także bogaty w witaminę E, która działa jak przeciwutleniacz, dzięki czemu chroni skórę przed wolnymi rodnikami, a także osłania włókna kolagenowe, które odpowiadają za jędrność i elastyczność skóry. Olej monoi wykazuje również inne właściwości pielęgnacyjne, np.:

  • ochrania skórę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, jak promienie słoneczne,
  • zmiękcza i wygładza,
  • ma działanie przeciwzapalne i przyspiesza gojenie się ran,
  • łagodzi ukąszenia owadów,
  • oczyszcza skórę z toksyn,
  • łagodzi poparzenia słońcem,
  • odżywia skórę,
  • wykazuje działanie odkażające.

Egzotyczny olej monoi na suche i zniszczone włosy

Olej monoi stosuje się także do pielęgnacji włosów, zwłaszcza suchych, zniszczonych i pozbawionych witalności. Pielęgnacyjne właściwości oleju zapobiegają rozdwajaniu się końcówek, przyspieszają proces regeneracji i odbudowy uszkodzeń włosa, a także głęboko nawilżają i wygładzają. Naturalny kosmetyk przeciwdziała również powstawianiu łupieżu oraz łagodzi podrażnienia lub swędzenia głowy.

Olej polinezyjski – zastosowanie

Olej monoi można stosować na końcówki włosów, co zabezpieczy je przed rozdwajaniem się. Naturalnego kosmetyku używa się także jako maski, zwłaszcza u osób z problemami z łupieżem. Wystarczy odrobinę oleju wetrzeć w skórę głowy i pozostawić na około godzinę, po czym umyć normalnie włosy delikatnym szamponem.

Egzotyczny surowiec idealnie sprawdza się również w pielęgnacji ciała, np. jako balsam nawilżający bądź olejek do masażu. W przypadku podrażnień wywołanych nadmierną ekspozycją na słońcu czy ukąszeniami owadów, wystarczy niewielką ilość kosmetyku nałożyć na swędzące i piekące miejsca. Olej monoi szybko się wchłania i pozostawia na skórze delikatną warstwę ochronną, dlatego można go stosować na twarz, w szczególności jeśli cera ma tendencję do przesuszania się lub jest wrażliwa.

olej amla z dodatkami z ajurwedy
©espies/Fotolia.com
Styl życia
Agrest indyjski (amla) – zdrowotne i kosmetyczne właściwości i zastosowanie
Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.

Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.   Amla, nazywana również liściokwiatem garbnikowym , to roślina, która rośnie w Indiach. Jej owoce mają kwaśny i cierpki smak. W medycynie indyjskiej uważane są za środek na długowieczność. Olejek amla ma delikatnie owocowy i świeży zapach. Agrest indyjski w lecznictwie Agrest indyjski jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego wspiera odporność organizmu i wspomaga w walce z różnego rodzaju infekcjami. Surowiec wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i antywirusowe. Naturalna amla powstaje przez namaczanie jej suszonych owoców w oleju mineralnym. Wyciąg z agrestu indyjskiego stosuje się, np. na: zapalenie krtani , biegunkę, wrzody żołądka, żylaki odbytu , gorączkę, zaparcia, cukrzycę. Kwas askorbinowy zawarty w oleju amla wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. Agrest indyjski wspomaga również proces odchudzania, ponieważ normalizuje poziom cukru w organizmie. Amla w kosmetyce Wyciąg z agrestu indyjskiego działa korzystnie na skórę: rozświetla ją, likwiduje przebarwienia i drobne plamy skórne. Dzięki dużej zawartości witaminy C, neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się. Olej amla ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji włosów, zwłaszcza skłonnych do łupieżu i podrażnień skóry głowy. Amla – olejek na włosy Olejek do włosów amla rewelacyjnie wpływa na...

orzechy brazylijskie na drewnianym stole
©Orlando Bellini/Fotolia.com
Fleszstyle
Orzechy brazylijskie w kosmetyce - właściwości kosmetyczne oraz zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów
Olej orzechowy stosowany jest w kosmetyce, głównie dzięki właściwościom nawilżającym i antystarzeniowym. Orzechy brazylijskie są bogatym źródłem selenu oraz witaminy E, które w połączeniu tworzą z nich naturalny kosmetyk nawilżający, regenerujący podrażnienia oraz opóźniający proces starzenia się.

Olej orzechowy stosowany jest w kosmetyce, głównie dzięki właściwościom nawilżającym i antystarzeniowym. Orzechy brazylijskie są bogatym źródłem selenu oraz witaminy E, które w połączeniu tworzą z nich naturalny kosmetyk nawilżający, regenerujący podrażnienia oraz opóźniający proces starzenia się. Właściwości orzechów brazylijskich pozytywnie wpływają również na zdrowie. Są one bowiem bogatym źródłem selenu, który wspiera prawidłowe działanie układu immunologicznego, a także ma zdolność do zapobiegania niektórym nowotworom. Orzechy sprawdzają się także w kuchni jako dodatek np. do sałatek, ciast, kremów czy pesto. Orzechy brazylijskie - właściwości Orzechy brazylijskie wykazują cenne właściwości kosmetyczne, głównie dzięki zawartości witaminy E. Naturalny antyoksydant , czyli przeciwutleniacz, ochrania skórę przed działaniem wolnych rodników , a co za tym idzie opóźnia proces starzenia się. Olej orzechowy wykazuje działanie odmładzające , a także nawilżające. Orzechy brazylijskie wykazują również właściwości regeneracyjne , dlatego kosmetyki pielęgnacyjne z ich dodatkiem stosowane są na blizny po oparzeniach, operacjach a także zmianach trądzikowych. Naturalny składnik kosmetyków jest także bogatym źródłem selenu, który ochrania skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, a także przyspiesza łagodzenie zmian skórnych. Orzechy brazylijskie - na jaki rodzaj cery stosować? Kosmetyki na bazie oleju z orzechów brazylijskich przeznaczone są głównie do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej i zmęczonej. Orzechy stanowią naturalny emolient, dlatego są częstym dodatkiem balsamów i kremów nawilżających. Zawartość witaminy E w produkcie, powoduje, że sprawdza się on...

kwiaty i owoce tamanu
©RONNACHAI/Fotolia.com
Fleszstyle
Właściwości oleju tamanu oraz jego zastosowanie w kosmetyce
Olej z tamanu przyspiesza gojenie się ran, usuwa wolne rodniki i zmniejsza stany zapalne. Substancja wykazuje też silne działanie antybakteryjne, antybiotyczne i przeciwgrzybicze. W kosmetyce olej jest stosowany do redukowania blizn, rozstępów, a także jako środek nawilżający i regenerujący skórę.

Olej z tamanu przyspiesza gojenie się ran, usuwa wolne rodniki i zmniejsza stany zapalne. Substancja wykazuje też silne działanie antybakteryjne, antybiotyczne i przeciwgrzybicze. W kosmetyce olej jest stosowany do redukowania blizn, rozstępów, a także jako środek nawilżający i regenerujący skórę.   Drzewo tamanu rośnie w tropikalnych lasach Afryki i Azji. Pestki jego dojrzałych owoców suszy się przez miesiąc. Z nich powstaje leczniczy olej kosmetyczny o gęstej konsystencji, intensywnym zapachu i brązowo-zielonym kolorze. Olej z tamanu – właściwości Olej z tamanu ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera między innymi kwas oleinowy i linolowy, który chroni skórę przed utratą wody oraz reguluje wydzielanie gruczołów łojowych. Substancja wzmacnia też lipidową barierę naskórka. Kwas oleinowy natomiast zwiększa przepuszczalność skóry, dzięki temu odżywcze składniki kosmetyków szybciej się wchłaniają. Na suchą skórę twarzy olej można zastosować z kwasem hialuronowym . Wystarczy kilka kropel obydwu preparatów wymieszać ze sobą i nałożyć na twarz, delikatnie wklepując substancję opuszkami placów. Olej z pestek owoców tamanu wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejsza opuchliznę oraz przyspiesza gojenie się ran. Olej zawiera bowiem kallofilloidynę i kwas kalofillowy, które są naturalnymi flawonoidami , które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. W składzie oleju tamanu występują również fitosterole. Substancje roślinne wzmacniają naskórek, chronią przed utratą wody z organizmu oraz działają nawilżająco na skórę. Zastosowanie oleju z tamanu w kosmetyce Naturalny olej tamanu zalecany jest, przede wszystkim, do pielęgnacji skóry...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner