Olej babassu - zastosowanie
© orlio/Adobe Stock
Fleszstyle

Olej babassu - uniwersalny olejek do włosów, twarzy i ciała - właściwości, jak używać?

Olej babassu to naturalny kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, a zwłaszcza szorstkiej i przesuszonej. Produkt stosowany na włosy ułatwia rozczesywanie oraz wygładza niesforne i odstające kosmyki.

Olej babassu to naturalny kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, a zwłaszcza szorstkiej i przesuszonej. Produkt stosowany na włosy ułatwia rozczesywanie oraz wygładza niesforne i odstające kosmyki.

 

Olej babassu to naturalny kosmetyk, powstający w wyniku tłoczenia na zimno (bez użycia szkodliwych substancji chemicznych) orzechów brazylijskiej palmy Atalia. Produkt jest bezzapachowy, szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze lepkiego filmu. Olej babassu ma konsystencję stałą, ale pod wpływem ciepła dłoni, zamienia się w aksamitną i delikatną w dotyku substancję.

"Ślub od pierwszego wejrzenia 7": Agnieszka gorzko o wyprowadzce Kamila. "To nie było tak, jak to przedstawili!"

Olej babassu - właściwości kosmetyczne

Naturalny olej babassu jest bogatym źródłem kwasu laurynowego, który działa antybakteryjnie i regenerująco. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w produkcie, takie jak: kwas oleinowy czy linolowy, zapewniają odporność na utlenianie i zapewniają ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, jak promieniowanie słoneczne. Olej babassu to również źródło witaminy E, która nie nie tylko nawilża, ale i chroni przed działaniem wolnych rodników.

Olej babassu do pielęgnacji skóry twarzy i ciała

Olej babassu przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, zwłaszcza suchej, odwodnionej, zniszczonej i potrzebującej regeneracji. Stosowanie produktu polecane jest również kobietom w ciąży, ze względu na to, że kosmetyk skutecznie redukuje i wygładza rozstępy. Olej babassu można stosować bezpośrednio na skórę jako zamiennik kremu lub balsamu. Kosmetyk idealnie sprawdza się również do masażu wybranych partii ciała. Dla uzyskania lepszych efektów pielęgnacyjnych można go wymieszać z odżywczymi olejkami, takimi jak: olej z pestek winogron, słodkich migdałów czy ryżowy. Masło babassu to także dobry zamiennik nawilżającego kremu na popękaną i szorstką skórę dłoni i stóp.

Babassu jako olejek do włosów

Olej babassu można stosować jako maseczkę na włosy, która odżywi kosmyki oraz ułatwi ich rozczesywanie. Wystarczy niewielką ilość produktu rozgrzać w dłoniach do uzyskania aksamitnej konsystencji i następnie nałożyć substancję na włosy i zmyć po ok. 20-30 minutach. Olej babassu doskonale sprawdza się również jako serum na rozdwojone końcówki, które można stosować zarówno na mokre, jak i suche włosy.

Olej z nasion brokułu - zastosowanie
© Drobot Dean/Adobe Stock
Fleszstyle
Olej z nasion brokułu do pielęgnacji włosów i skóry - jak działa?
Olej z nasion brokułu wykazuje właściwości nawilżające, ujędrniające i regenerujące. W pielęgnacji skóry sprawdza się jako olejek do twarzy dla cery suchej, zniszczonej i dojrzałej. Roślinny olej wykorzystywany jest również na włosy - ułatwia rozczesywanie niesfornych kosmyków a także wygładza je i nawilża.

Olej z nasion brokułu wykazuje właściwości nawilżające, ujędrniające i regenerujące. W pielęgnacji skóry sprawdza się jako olejek do twarzy dla cery suchej, zniszczonej i dojrzałej. Roślinny olej wykorzystywany jest również na włosy - ułatwia rozczesywanie niesfornych kosmyków a także wygładza je i nawilża.   Roślinny olejek z nasion brokułu , aby zachował swoje kosmetyczne właściwości dłużej (czyli ok. 3 miesiące od otworzenia), powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym szklanym opakowaniu, bez kontaktu z powietrzem i światłem, w temperaturze ok. 4-10 stopni Celsjusza. Olej z nasion brokułu - właściwości kosmetyczne Olejek z nasion brokułu to naturalny olej roślinny , tłoczony na zimno. Produkt swoje kosmetyczne właściwości zawdzięcza zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A oraz K, a także wapnia, potasu i żelaza. Olej z nasion brokułu stosowany na skórę, powoduje, że jest ona lepiej nawilżona, gładka, zregenerowana i przyjemna w dotyku. Olejek do twarzy zalecany jest pielęgnacji cery suchej , dojrzałej, zniszczonej i pozbawionej elastyczności.   Roślinny produkt sprawdza się również na włosach, zwłaszcza gdy trudno się rozczesują, są suche i matowe. Olejek ma lekką konsystencję, dlatego nie pozostawia na kosmykach tłustego filmu, ale aby uniknąć efektu przetłuszczenia , na włosy należy stosować zaledwie kilka kropel produktu. Brokułowy olejek do twarzy i ciała - jak stosować? Olejek z nasion brokułu to bezpieczny kosmetyk, który może być stosowany bezpośrednio na skórę, bez konieczności łączenia go z olejem bazowym. Kilka kropel produktu wystarczy równomiernie rozprowadzić po twarzy, szyi i dekolcie. Dla wzmocnienia efektu nawilżania olej z nasion brokułu można dodatkowo wymieszać z kwasem hialuronowym lub ulubioną wodą...

Dwie buleleczki olejku marchewkowego.
©Grafvision/Fotolia.com
Fleszstyle
Naturalne kosmetyki do ciała i twarzy: olejek marchewkowy – działanie i właściwości kosmetyczne
Naturalny olejek marchewkowy to idealny kosmetyk dla osób, które chcą mieć naturalną opaleniznę przez cały rok. Dzięki zawartości beta-karotenu poprawia on koloryt skóry, nadając jej delikatny złocisty odcień. Olejek z marchwi ma również działanie przeciwzmarszczkowe, ujędrniające, nawilżające i regeneracyjne.

Naturalny olejek marchewkowy to idealny kosmetyk dla osób, które chcą mieć naturalną opaleniznę przez cały rok. Dzięki zawartości beta-karotenu poprawia on koloryt skóry, nadając jej delikatny złocisty odcień. Olejek z marchwi ma również działanie przeciwzmarszczkowe, ujędrniające, nawilżające i regeneracyjne.   Olej z marchwi najlepiej kupować w małych szklanych butelkach. Kosmetyk jest bardzo podatny na tlen, dlatego szybko traci swoje kosmetyczne właściwości. Rozsądniej zatem nabywać go w małych ilościach i zużywać na bieżąco. Za 30 ml olejku marchewkowego zapłaci się około 30 zł.   Olej marchewkowy – właściwości kosmetyczne, skład, zastosowanie   Olejek marchewkowy w przemyśle kosmetycznym jest częstym dodatkiem kosmetyków brązujących i utrwalających opaleniznę. Preparat dodaje się także do kremów, balsamów, olejków czy emulsji przeznaczonych do cery suchej, dojrzałej i starzejącej się .   Naturalny samoopalacz do ciała   Beta-karoten zawarty w olejku marchewkowym powoduje, że poprawia on koloryt skóry, delikatnie ją przyciemniając. Produkt może być również stosowany do utrwalenia opalenizny . Olej z marchwi ma intensywny żółtopomarańczowy kolor i silnie farbuje ubrania oraz ciało. Stosując naturalny kosmetyk, należy zatem uważać, aby nie używać go zbyt często i w dużych dawkach. Produkt, przed nałożeniem na skórę, najlepiej wymieszać z innym kosmetykiem, np. olejkiem migdałowym .   Serum na zmarszczki   Olejek marchewkowy zawiera w sobie witaminę A oraz E, które są silnymi antyoksydantami, przez co chronią skórę przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do powstawania zmarszczek. Kosmetyk można stosować jako serum, szczególnie dla cery dojrzałej...

czerwona glinka w drewnianej miseczce, obok kwiat lilii i migdały
© Bydlinska/Adobe Stock
Fleszstyle
Czerwona glinka w kosmetyce – właściwości i zastosowanie
Czerwona glina to naturalny kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji każdego rodzaju cery, także wrażliwej, naczynkowej oraz z trądzikiem różowatym. Jest to produkt o wielu zastosowaniach, ponieważ sprawdza się on np. jako: maseczka, okład, odżywka.

Czerwona glina to naturalny kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji każdego rodzaju cery, także wrażliwej, naczynkowej oraz z trądzikiem różowatym. Jest to produkt o wielu zastosowaniach, ponieważ sprawdza się on np. jako: maseczka, okład, odżywka.   Glinki kosmetyczne to naturalne kosmetyki bogate w cenne dla urody pierwiastki oraz substancje mineralne. Do najpopularniejszych glinek należą: glinka zielona, biała, niebieska i czerwona. Kosmetyk dostępny jest w wersji sproszkowanej do samodzielnego przyrządzania maseczek czy okładów na ciało. Glinki kosmetyczne bywają również składnikiem różnego rodzaju kosmetyków, np.: past do mycia twarzy, kremów. Czerwona glinka – właściwości kosmetyczne Czerwona glinka to proszek w rdzawym kolorze oraz neutralnym zapachu. Zawiera dużą ilość krzemu, który bierze udział w tworzeniu się tkanki łącznej, łagodzi stany zapalne oraz leczy trądzik pospolity i różowaty. Kosmetyk pobudza procesy naprawcze skóry, poprawia krążenie krwi a także wzmacnia kruche naczynka. Właściwości regeneracyjne, naprawcze i łagodzące powodują, że czerwona glinka polecana w pielęgnacji cery naczynkowej, wrażliwej oraz skłonnej do podrażnień, ale wykazuje również skuteczne działanie w kontakcie z cerą trądzikową, tłustą i mieszaną. Czerwona glinka w pielęgnacji cery Kosmetyczna glinka o czerwonej barwie, dzięki swoim cennym właściwościom, sprawdza się, przede wszystkim, w pielęgnacji cery naczynkowej i wrażliwej, która potrzebuje silnej regeneracji oraz odżywienia. Naturalny kosmetyk wspomaga również walkę z trądzikiem różowatym , nadmiernym przetłuszczaniem się skóry twarzy. Dodatkowo glinka delikatnie ujędrnia cerę oraz poprawia jej koloryt , przez co skóra wygląda na bardziej wypoczętą, promienną i naturalnie zarumienioną....

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner