Odżywcze właściwości oleju z zielonej kawy
© MilaK K/Adobe Stock
Fleszstyle

Jakie właściwości ma olej z zielonej kawy?

Z zielonych nasion drzewa kawowego jest pozyskiwany odżywczy olejek. Bogaty w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki ma silne działanie przeciwutleniające nawilżające i regenerujące. Jakie jeszcze właściwości posiada i jakie korzyści dla skóry przyniesie stosowanie oleju z zielonej kawy?

Z zielonych nasion drzewa kawowego jest pozyskiwany odżywczy olejek. Bogaty w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki ma silne działanie przeciwutleniające nawilżające i regenerujące. Jakie jeszcze właściwości posiada i jakie korzyści dla skóry przyniesie stosowanie oleju z zielonej kawy?

 

Z nasion drzewa coffea arabica powstaje aromatyczna i energetyczna kawa. Natomiast z jeszcze niedojrzałych i zielonych nasion, pozyskuje się żółtawy, bezzapachowy olej, który ma wielorakie zastosowanie w kosmetyce. Olej z zielonej kawy przede wszystkim nawilża i pomaga regenerować skórę. Ma także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, stosuje się go do pielęgnacji różnych typów skóry - zarówno tłustej i trądzikowej, jak i suchej.

Gwiazdy na konferencji marki Oslo Skin Lab. Jak dbają o swoją skórę? Żadna z nich nie wyobraża sobie dnia bez jednej czynności

Olej z zielonej kawy - właściwości pielęgnacyjne

Olej z zielonej kawy przede wszystkim ma zdolność zatrzymywania wilgoci w skórze, stymuluje też odnowę skóry. Szczególnie zaleca się stosowanie go na skórę dojrzałą, zniszczoną, a także trądzikową, gdyż przyspiesza gojenie ran i chroni przed powstaniem blizn. Odżywcze właściwości to zasługa bogatego składu:

  • wysokie stężenie roślinnych fitosteroli, które chronią przed utratą nawilżenia, obniżają poziom cholesterolu, pomagają odbudować naturalną barierę naskórkową,
  • kwas linolowy, omega-6 zaliczany do witamin F, który też chroni skórę przed wysuszaniem, wygładza, zmiękcza, zmniejsza przebarwienia
  • witamina E, antyoksydant, uchroni przed powstawaniem wolnych rodników, opóźni procesy starzenia, przywróci skórze jędrność, zahamuje powstawanie przebarwień oraz zmarszczek)
  • kwas chlorogenowy, naturalna ochrona przeciwstarzeniowa wspomagająca regenerację naskórka.

Kiedy stosować olej z zielonej kawy

Stosuj olej z zielonej kawy, jeśli masz cerę:

  • dojrzałą, zniszczoną,
  • ze zmarszczkami, o obniżonej jędrności,
  • atopową, łuszczącą się, wymagającą nawilżenia,
  • trądzikową, która wymaga regulacji pracy gruczołów łojowych,
  • łuszczącą się, podrażnioną i wysuszoną (np. kuracjami antytrądzikowymi),
  • wymagającą wygojenia i zregenerowania.

 

Olej z kawy rozświetli również cienie pod oczami i zmniejszy opuchliznę.

Olej z zielonej kawy na cellulit

Olej z zielonej kawy stosuje się do zredukowania przebarwień i rozstępów. Ma działanie antycellulitowe, dlatego że jest bogaty w przeciwutleniacz: kwas chlorogenowy obniżający wchłanianie cukrów i mający silne właściwości antyoksydujące. Stosując olej do masażu skóry, można spłycić cellulit i przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej. Poprawia się metabolizm komórkowy w skórze, co sprzyja produkowaniu elastyny, dzięki temu skóra jest jędrniejsza.

 

Olej z zielonej kawy można traktować jako dodatek do kremów pielęgnujących ciało i twarz i odżywek do włosów. Można go również stosować miejscowo, do smarowania.

Olej z pestek malin przelany do małych szklanych butelek.
©Madeleine Steinbach/Fotolia.com
Fleszstyle
Olej z pestek malin – odżywcza pielęgnacja każdego rodzaju cery. Właściwości i zastosowanie
Olej z pestek malin powstaje w wyniku tłoczenia na zimno. Jest cennym źródłem związków przeciwutleniających, które hamują procesy starzenia się skóry oraz chronią przed powstawaniem przebarwień. Przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie.

Olej z pestek malin powstaje w wyniku tłoczenia na zimno. Jest cennym źródłem związków przeciwutleniających, które hamują procesy starzenia się skóry oraz chronią przed powstawaniem przebarwień. Przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie.   Olej z pestek malin ma silne właściwości przeciwutleniające , dzięki czemu korzystnie działa na skórę i chroni ją przed negatywnym wpływem promieni słonecznych. Jest on bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych zapewniających optymalny poziom nawilżenie.   Olej z pestek malin – jakich związków dostarcza?   Olej z pestek malin otrzymywany jest na drodze mechanicznego tłoczenia na zimno drobnych pestek malin należących do rodzaju Rubus Idaeus. Ma postać płynną i charakterystyczny brunatnożółty kolor. Odznacza się specyficznym, lekko owocowym zapachem i aromatem. Olej z pestek malin dostarcza dużej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (tzw. NNKT), które tworzą płaszcz lipidowy skóry. Są to przede wszystkim: kwas linolowy z grupy omega-6 oraz kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3. Dzięki temu olej z pestek malin zapewnia właściwe nawilżenie skóry. Ponadto NNKT wykazują właściwości przeciwzapalne oraz stymulują procesy regeneracji nabłonka . Obecne w oleju kwasy tłuszczowe mają również działanie rozjaśniające i hamujące powstawanie nieestetycznych przebarwień skóry . Olej z pestek malin jest bogatym źródłem związków przeciwutleniających, m.in. witaminy E , która niszczy wolne rodniki tlenowe, a w konsekwencji opóźnia procesy starzenia się skóry. Stosowanie oleju z pestek malin przyczynia się do redukcji zmarszczek oraz bruzd, co skutkuje wygładzeniem skóry twarzy. Produkt ten dostarcza również...

Owoc dzikiej róży
Pixabay/stux/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Fleszstyle
Olej z dzikiej róży. Właściwości i zastosowanie
Olej z dzikiej róży jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wszelkie właściwości lecznicze nasion dzikiej róży. Jest niezastąpiony w pielęgnacji wielu typów skóry, zwłaszcza ze skłonnościami do powstawania przebarwień i bliznowców, ale nadaje się też do jedzenia. Wzbogaca smak sałatek i dań przygotowywanych na słodko, a dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie przyczynia się do odkładania w żyłach cholesterolu.

Olej z dzikiej róży jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wszelkie właściwości lecznicze nasion dzikiej róży. Jest niezastąpiony w pielęgnacji wielu typów skóry, zwłaszcza ze skłonnościami do powstawania przebarwień i bliznowców, ale nadaje się też do jedzenia. Wzbogaca smak sałatek i dań przygotowywanych na słodko, a dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie przyczynia się do odkładania w żyłach cholesterolu. Zawartość oleju z dzikiej róży Tłoczony na zimno olej z nasion dzikiej róży zawiera 40% kwasu linolowego, 40% kwasu alfa-linolenowego, kwasy omega-6 i omega-3 oraz witaminę A, E i C. Kwas linolowy jest jednym z trzech składników cementu komórkowego, który odpowiada za utrzymanie szczelności bariery naskórkowej. Kwas alfa-linolenowy bierze udział w przemianach lipidowych wewnątrz naskórka (odgrywa ważną rolę w produkcji sebum). Kwasy omega-3 i omega-6 zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych, ujędrniają i odżywiają skórę, wzmacniają paznokcie i włosy , a także przyspieszają gojenie się ran. Natomiast witaminy A, E i C: uelastyczniają skórę, chronią przed promieniowaniem UV i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Wpływ oleju z dzikiej róży na skórę Olej z dzikiej róży jest bardzo cenny w kosmetyce. Wykorzystuje się go do produkcji kremów, ale nadaje się też do bezpośredniego nakładania na skórę. Zwiększa ilość fibroblastów i pobudza ich aktywność, przez co wpływa na produkcję prawidłowo zbudowanego kolagenu (opóźnia to procesy starzenia skóry, tak samo jak witamina E, która zwalcza wolne rodniki). Poza tym doskonale nawilża cerę i chroni ją przed utratą wilgoci. Regularne stosowanie oleju z dzikiej róży sprawia, że skóra jest...

Do czego używa się oleju makadamia?
© Luis Echeverri Urrea/Fotolia.com
Fleszstyle
Olej makadamia w kosmetyce: idealny środek na skórę, włosy i paznokcie
Olej makadamia, zwany też olejem macadamia, poprawia wygląd skóry. Nawilża ją, regeneruje i uelastycznia. Może być stosowany do pielęgnacji włosów, którym przywraca blask. Wzmacnia też płytkę paznokciową.

Olej makadamia, zwany też olejem macadamia, poprawia wygląd skóry. Nawilża ją, regeneruje i uelastycznia. Może być stosowany do pielęgnacji włosów, którym przywraca blask. Wzmacnia też płytkę paznokciową.   Olej makadamia to bardzo tani i uniwersalny kosmetyk. Można go stosować zarówno do twarzy, ciała, jak też włosów i paznokci. Należy wybierać oleje tłoczone na zimno, bez sztucznych dodatków lub konserwantów. Dlaczego warto stosować olej makadamia? Olej makadamia, znany również jako olej macadamia, zawiera witaminy wpływające pozytywnie na skórę. Są to: witamina A oraz E, które mają właściwości odmładzające. Nienasycone kwasy tłuszczowe to kolejna zaleta oleju. Kwas oleopalmitynowy to składnik macadamii, który naturalnie występuje w ludzkiej skórze . Uelastycznia ją i nawilża. Kwasy omega-3 i omega-6 regenerują naskórek. Olej makadamia bardzo dobrze się wchłania. Przenika aż do skóry właściwej – głębokiej warstwy pod naskórkiem. Wykazuje też właściwości antyoksydacyjne i ma działanie antybakteryjne . Olej makadamia na włosy Olej makadamia jest stosowany do pielęgnacji włosów , tzw. olejowania. W przeciwieństwie do większości olejów, praktycznie nie przetłuszcza skóry głowy. Należy go nałożyć na włosy oraz skalp (skórę na głowie), rozczesać i pozostawić na 1-2 godziny. Po upływie tego czasu trzeba namoczyć czuprynę, a następnie umyć delikatnym szamponem . Na szczególnie wysuszone włosy olej można nałożyć także po myciu – najlepiej na same końcówki. Dzięki takiemu zabiegowi szybciej wysuszymy fryzurę. Olej makadamia ochroni strukturę włosa przed uszkodzeniem na skutek działania wysokiej temperatury z suszarki. Kobiety, które farbują włosy, także powinny sięgnąć po...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik