Party Stories
Naturalne olejki o właściwościach antybakteryjnych stoją na stole w szklanych butelkach.
©paulynn/stock.adobe.com
Fleszstyle

Nie tylko antybakteryjne właściwości olejków naturalnych

Naturalne olejki o właściwościach antybakteryjnych mogą wspomagać leczenie stanów zapalnych i trądziku, sprzyjają też gojeniu ran. Wiele naturalnych olejków, np. olejek herbaciany, rozmarynowy czy lawendowy, ma także inne właściwości, m.in. antygrzybiczne.

Naturalne olejki o właściwościach antybakteryjnych mogą wspomagać leczenie stanów zapalnych i trądziku, sprzyjają też gojeniu ran. Wiele naturalnych olejków, np. olejek herbaciany, rozmarynowy czy lawendowy, ma także inne właściwości, m.in. antygrzybiczne.

 

Olejki naturalne można stosować tylko wtedy, gdy nie wywołują podrażnień ani innych skutków ubocznych. Niektórych z nich nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią ani osoby przewlekle chore. Przed użyciem olejków najlepiej skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

 

"Dance Dance Dance": Który występ dla Roksany Węgiel był najtrudniejszy? "Przekroczyłam swoje bariery"

Naturalne olejki – czemu zawdzięczają właściwości antybakteryjne i na co działają?

 

Naturalne olejki o właściwościach antybakteryjnych to m.in. olejek z drzewa herbacianego, olejek lawendowy, olejek rozmarynowy, olejek cytrynowy, olejek tymiankowy, olejek goździkowy oraz olejek amla i olejek tamanu. Olejki te wykazują także właściwości przeciwgrzybicze, a często także przeciwwirusowe.

 

Właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i ściągające naturalne olejki zawdzięczają zawartości substancji takich jak:

  • linalol,
  • cyneol (eukaliptol),
  • terpinol,
  • kariofylen,
  • eugenol (w olejku goździkowym).

 

Dzięki swoim właściwościom olejki naturalne zawierające wymienione substancje mogą być wykorzystywane m.in. w leczeniu trądziku, grzybicy, wspomagająco w leczeniu opryszczki, zmian ropnych, owrzodzeń oraz łupieżu łojotokowego.

 

Inne właściwości popularnych olejków antybakteryjnych

 

Naturalne olejki mogą być stosowane także w aromaterapii. Wiele z nich ma również inne właściwości lecznicze, np.:

  • olejek herbaciany – wspomaga udrażnianie dróg oddechowych, zwalcza kurzajki, brodawki, leczy infekcje skóry, zapobiega wypadaniu włosów, zwalcza pleśń,
  • olejek lawendowy – ma właściwości przeciwzapalne, wspomaga gojenie ran, redukuje obrzęki, opóźnia procesy starzenia skóry,
  • olejek rozmarynowy – reguluje pracę układu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi, regeneruje włosy i skórę, przeciwdziała starzeniu się skóry, wzmacnia układ odpornościowy,
  • olejek cytrynowy – zmniejsza cholesterol, opóźnia procesy starzenia, ma właściwości uspokajające, wybiela skórę,
  • olejek tymiankowy – ma działanie wykrztuśne, działa też przeciwbólowo w reumatyzmie i artretyzmie, podnosi ciśnienie krwi,
  • olejek goździkowy – przyspiesza gojenie ran, działa przeciwświądowo, wspiera pracę układu odpornościowego, zwalcza ból głowy, mięśni, łagodzi obrzęki, wspiera pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi,
  • olej tamanu – redukuje obrzęki, ma właściwości nawilżające, kojące, przeciwbólowe, przyspiesza gojenie, regeneruje, łagodzi rwę kulszową i reumatyzm,
  • olej amla – wzmacnia naczynia krwionośne (leczenie żylaków, hemoroidów), obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru w organizmie, usuwa przebarwienia, opóźnia procesy starzenia, pobudza porost włosów.
Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
kobieta wśród lawendowego pola
©Alena Ozerova/Fotolia.com
Fleszstyle
Woda lawendowa do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej i dojrzałej. Jak zrobić naturalny hydrolat lawendowy w domu?
Woda lawendowa to naturalny hydrolat do stosowania na cerę suchą, wrażliwą oraz z pierwszymi oznakami starzenia się. Preparat działa przeciwzapalnie i odświeżająco. Hydrolat lawendowy można stosować jako tonik, dodatek do maseczek na twarz, kremów lub balsamów, a także kompres na zmęczone i opuchnięte powieki.

Woda lawendowa to naturalny hydrolat do stosowania na cerę suchą, wrażliwą oraz z pierwszymi oznakami starzenia się. Preparat działa przeciwzapalnie i odświeżająco. Hydrolat lawendowy można stosować jako tonik, dodatek do maseczek na twarz, kremów lub balsamów, a także kompres na zmęczone i opuchnięte powieki.   Woda lawendowa to naturalny kosmetyk zawierający w sobie olejek lotny oraz wywar roślinny. Preparat jest także źródłem cennych składników, takich jak: sole mineralne i fitosterole, które działają nawilżająco oraz wzmacniają barierę ochronną naskórka. Woda lawendowa zawiera w sobie też garbniki, działające przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Kosmetyk z lawendy leczniczej – dla kogo przeznaczony? Woda lawendowa przeznaczona jest do pielęgnacji, przede wszystkim, cery suchej, wrażliwej oraz dojrzałej lub z pierwszymi oznakami starzenia się. Idealnie sprawdza się do stosowania na delikatną skórę pod oczami i na powieki, ponieważ zmniejsza opuchliznę i obrzęki. Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne kosmetyku powoduje, że można go stosować do pielęgnacji cery problematycznej, np. z wypryskami. Z lawendy tworzone są także esencjonalne olejki roślinne , których można używać na całe ciało. Olejek lawendowy na rozstępy  sprawia, że znamiona skórne są mniej widoczne. Woda lawendowa a działanie na skórę twarzy Nawilżanie cery - woda lawendowa nawilża i głęboko odżywia skórę. Polecana jest do pielęgnacji każdego typu cery, a zwłaszcza suchej i wrażliwej, ponieważ jej delikatny skład nie podrażnia i nie uczula. Lawendowy żel pod prysznic na bazie ziołowej wody to kosmetyk, który dobrze nawilży i odżywi przesuszoną skórę. Łagodzenie opuchlizny, obrzęków, ran - hydrolat lawendowy można stosować jako kompres na zmęczone i...

kwiaty i owoce tamanu
©RONNACHAI/Fotolia.com
Fleszstyle
Właściwości oleju tamanu oraz jego zastosowanie w kosmetyce
Olej z tamanu przyspiesza gojenie się ran, usuwa wolne rodniki i zmniejsza stany zapalne. Substancja wykazuje też silne działanie antybakteryjne, antybiotyczne i przeciwgrzybicze. W kosmetyce olej jest stosowany do redukowania blizn, rozstępów, a także jako środek nawilżający i regenerujący skórę.

Olej z tamanu przyspiesza gojenie się ran, usuwa wolne rodniki i zmniejsza stany zapalne. Substancja wykazuje też silne działanie antybakteryjne, antybiotyczne i przeciwgrzybicze. W kosmetyce olej jest stosowany do redukowania blizn, rozstępów, a także jako środek nawilżający i regenerujący skórę.   Drzewo tamanu rośnie w tropikalnych lasach Afryki i Azji. Pestki jego dojrzałych owoców suszy się przez miesiąc. Z nich powstaje leczniczy olej kosmetyczny o gęstej konsystencji, intensywnym zapachu i brązowo-zielonym kolorze. Olej z tamanu – właściwości Olej z tamanu ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera między innymi kwas oleinowy i linolowy, który chroni skórę przed utratą wody oraz reguluje wydzielanie gruczołów łojowych. Substancja wzmacnia też lipidową barierę naskórka. Kwas oleinowy natomiast zwiększa przepuszczalność skóry, dzięki temu odżywcze składniki kosmetyków szybciej się wchłaniają. Na suchą skórę twarzy olej można zastosować z kwasem hialuronowym . Wystarczy kilka kropel obydwu preparatów wymieszać ze sobą i nałożyć na twarz, delikatnie wklepując substancję opuszkami placów. Olej z pestek owoców tamanu wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejsza opuchliznę oraz przyspiesza gojenie się ran. Olej zawiera bowiem kallofilloidynę i kwas kalofillowy, które są naturalnymi flawonoidami , które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. W składzie oleju tamanu występują również fitosterole. Substancje roślinne wzmacniają naskórek, chronią przed utratą wody z organizmu oraz działają nawilżająco na skórę. Zastosowanie oleju z tamanu w kosmetyce Naturalny olej tamanu zalecany jest, przede wszystkim, do pielęgnacji skóry...

Młoda kobieta relaksuje się w wannie.
©Masson/Fotolia.com
Fleszstyle
Olejki do kąpieli dla osób o suchej i wrażliwej skórze. Przepis na olejek myjący z paczuli
Nawilżające olejki do kąpieli są przeznaczone dla osób o suchej i wrażliwej skórze. Zastępują żel i balsam do ciała. Olejek myjący można przygotować samodzielnie na bazie oleju, ulubionego olejku eterycznego oraz antyoksydantu, który przedłuża trwałość kosmetyku, np. witaminy E.

Nawilżające olejki do kąpieli są przeznaczone dla osób o suchej i wrażliwej skórze. Zastępują żel i balsam do ciała. Olejek myjący można przygotować samodzielnie na bazie oleju, ulubionego olejku eterycznego oraz antyoksydantu, który przedłuża trwałość kosmetyku, np. witaminy E.   Olejek do kąpieli oddziałuje na całą powierzchnię skóry . Oprócz tego podczas oddychania dostaje się do płuc. Sprawia to, że organizm jest oczyszczany z toksyn. Olejki pozwalają też na głęboki relaks. Dla kogo są przeznaczone olejki do kąpieli? Olejki do kąpieli są przeznaczone dla osób, które mają skórę wrażliwą, suchą lub naczynkową . Preparaty te zawierają olejki eteryczne i roślinne oraz wyciągi z różnych ziół. Dostępne są też środki z substancjami zapachowymi, nazywane olejkami aromaterapeutycznymi . Jak używać olejku myjącego? Do wanny o standardowych rozmiarach wystarczy 10-15 kropli olejku . Stworzy on tłustą warstwę na powierzchni wody, którą najlepiej wykorzystać do masażu skóry. Kąpiel w olejku powinna trwać od 10 do 30 minut. Właściwości nawilżających olejków do kąpieli W zależności od substancji bazowej, olejki mają zróżnicowane właściwości. Oto najbardziej znane preparaty myjące i sposób ich działania: olejek z mięty pieprzowej stosuje się w przypadku ukąszeń owadów, podrażnionej skóry, migreny, a także przy bólach menstruacyjnych, olejek różany ma właściwości odmładzające, poprawia kondycję skóry poparzonej i z rozstępami. Pomaga też przy wrzodach żołądka, problemach z krążeniem i nadciśnieniu, olejek z bergamotki zwalcza opryszczkę i trądzik, pomaga też w chorobach gardła, w stanach wzmożonego napięcia nerwowego, a także nadmiernej potliwości, olejek...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner