nogi kobiece i olejek
©yuriyzhuravov/Fotolia.com
Fleszstyle

Kosmetyczne właściwości miodli indyjskiej i jej zastosowanie na trądzik, przetłuszczające się włosy i suchą skórę

Neem, czyli miodla indyjska, to gatunek drzewa o wysokiej odporności na wysoką temperaturę oraz suszę. Naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym i podzwrotnikowym. Z nasion drzewa tłoczy się olej neem o właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych i antybakteryjnych, który ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Neem, czyli miodla indyjska, to gatunek drzewa o wysokiej odporności na wysoką temperaturę oraz suszę. Naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym i podzwrotnikowym. Z nasion drzewa tłoczy się olej neem o właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych i antybakteryjnych, który ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.

 

Miodla indyjska stosowana jest także w medycynie, jako naturalne lekarstwo, np. na gorączkę, choroby płuc czy pasożyty w organizmie. Roślina podnosi odporność, pobudza trawienie oraz łagodzi stany zapalne stawów.

"Rolnik szuka żony": Elżbieta zmieniła się po programie! Wszystko przez emisję show

Olej neem – właściwości

Olej neem pozyskiwany jest z nasion miodli indyjskiej tłoczonych na zimno. Substancja ma żółto-brązowe, a czasem oliwkowe zabarwienie. Olej zawiera w sobie naturalne przeciwutleniacze, np. witaminę E i barwniki roślinne, jak karotenoidy. Hamują one rozwój wolnych rodników, przez co opóźniają procesy starzenia się skóry. Olej z miodli indyjskiej ma w sobie cenne kwasy tłuszczowe:

  • kwas linolenowy – reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza przebarwienia, pielęgnuje popękaną i szorstką skórę oraz przyspiesza jej regenerację,
  • kwas oleinowy – zapobiega przed utratą wody, regeneruje, wygładza i nawilża skórę.

Zastosowanie miodli indyjskiej w kosmetyce

Olej neem jest składnikiem kosmetyków do pielęgnacji zarówno skóry, jak i włosów. Wyciąg z nasion miodli indyjskiej znajduje się, np. w piankach do mycia twarzy, peelingach do ciała, maseczek, mydłach, olejkach do masażu, a także odżywkach i szamponach do włosów.

Miodla indyjska – zastosowanie w leczeniu trądziku

Kosmetyki z olejem neem zalecane są osobom, które mają problem z trądzikiem. Miodla indyjska skutecznie usuwa bakterie, łój i zanieczyszczenia z powierzchni skóry. Jej właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne pomagają łagodzić podrażnienia i niedoskonałości skóry (np. wypryski) i zapobiegać powstawaniu nowych. Ponadto kwas linolenowy zawarty w oleju delikatnie pozbywa się nieestetycznych przebarwień potrądzikowych.

Miodla indyjska – olejek na skórę głowy i włosy

Szampony z olejkiem neem przeznaczone są do pielęgnacji włosów przetłuszczających się. Regulują one wydzielanie sebum, przeciwdziałają powstawaniu łupieżu a także łagodzą stany zapalne i podrażnienia na skórze głowy. Czysty olejek można także stosować bezpośrednio na włosy. Wystarczy przed myciem delikatnie wmasować niewielką ilość substancji w skórę głowy lub końcówki włosów (co zapobiegnie ich rozdwajaniu się). Neem można łączyć z innymi olejkami, np. kokosowym lub migdałowym. Miodla indyjska jest również naturalnym preparatem do usuwania wszy. Olejek wystarczy wmasować w skórę głowy, pozostawić na całą noc, a rano delikatnie wyczesać razem z pasożytami i umyć głowę.

Kapsułki z wyciągiem z miodli indyjskiej

W aptece można kupić suplement diety w postaci kapsułek z wyciągiem z miodli indyjskiej. Oprócz tego, że wspiera on układ odpornościowy, to jeszcze pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry i poprawić jej ogólny stan.

olej amla z dodatkami z ajurwedy
©espies/Fotolia.com
Styl życia
Agrest indyjski (amla) – zdrowotne i kosmetyczne właściwości i zastosowanie
Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.

Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.   Amla, nazywana również liściokwiatem garbnikowym , to roślina, która rośnie w Indiach. Jej owoce mają kwaśny i cierpki smak. W medycynie indyjskiej uważane są za środek na długowieczność. Olejek amla ma delikatnie owocowy i świeży zapach. Agrest indyjski w lecznictwie Agrest indyjski jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego wspiera odporność organizmu i wspomaga w walce z różnego rodzaju infekcjami. Surowiec wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i antywirusowe. Naturalna amla powstaje przez namaczanie jej suszonych owoców w oleju mineralnym. Wyciąg z agrestu indyjskiego stosuje się, np. na: zapalenie krtani , biegunkę, wrzody żołądka, żylaki odbytu , gorączkę, zaparcia, cukrzycę. Kwas askorbinowy zawarty w oleju amla wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. Agrest indyjski wspomaga również proces odchudzania, ponieważ normalizuje poziom cukru w organizmie. Amla w kosmetyce Wyciąg z agrestu indyjskiego działa korzystnie na skórę: rozświetla ją, likwiduje przebarwienia i drobne plamy skórne. Dzięki dużej zawartości witaminy C, neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się. Olej amla ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji włosów, zwłaszcza skłonnych do łupieżu i podrażnień skóry głowy. Amla – olejek na włosy Olejek do włosów amla rewelacyjnie wpływa na...

kobieta z ładną cerą
©ZoomTeam/Fotolia
Fleszstyle
Olej rycynowy – odmładzający kosmetyk dostępny w każdej aptece
Olejek rycynowy oczyszcza i odżywia skórę twarzy, łagodzi podrażnienia oraz leczy jej stany zapalne. Ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, pomaga przy wypryskach i trądziku.

Olejek rycynowy oczyszcza i odżywia skórę twarzy, łagodzi podrażnienia oraz leczy jej stany zapalne. Ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, pomaga przy wypryskach i trądziku.   Olej tłoczony z nasion rącznika pospolitego i wygotowywany z wodą nazywany jest olejem rycynowym. Olej ten ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce . Lecznicze właściwości oleju rycynowego stosowanego na twarz Olej rycynowy ma działanie antybakteryjne, likwiduje bakterie i grzyby, odpowiedzialne za choroby skóry. Olejek rycynowy pomaga w pozbyciu się objawów: trądziku, liszaja, zmian drożdżycowych i grzybiczych. Wspomaga też regenerację skóry po poparzeniach (np. poparzeniu słonecznym), skaleczeniach i otarciach. Można stosować go jako środek pierwszej pomocy w takich przypadkach.   W celach leczniczych należy zamoczyć wacik kosmetyczny w oleju rycynowym i posmarować nim zmienione chorobowo miejsce. Należy zostawić olejek na skórze przynajmniej na pół godziny, a następnie zmyć wodą . Nie można używać tego samego wacika do smarowania olejkiem rycynowym różnych miejsc skóry, ponieważ może to doprowadzić do przenoszenia się drobnoustrojów i powstawania bardziej rozległych i trudnych do wyleczenia objawów. Pielęgnacyjne właściwości oleju rycynowego stosowanego na twarz Olejek rycynowy, dzięki właściwościom antyseptycznym, oczyszcza skórę z zarazków, które mogą powodować powstawanie krost. Nie narusza on przy tym lipidowej warstwy ochronnej skóry, dzięki czemu zachowana zostaje naturalna bariera, chroniąca skórę przed przesuszeniem i szkodliwym wpływem czynników z otoczenia.   Dzięki zawartości witamin A, E oraz kwasów tłuszczowych omega-6 olejek rycynowy odżywia skórę twarzy i wzmacnia włókna kolagenowe,...

olej owocowy i owoce
©dolphfyn/Fotolia.com
Fleszstyle
Olejki owocowe – właściwości i zastosowanie olejku morelowego, olejku marula oraz olejku (masła) z mango
Olejki owocowe mają szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olejek marula ma piękny orzechowy zapach i wygładza drobne zmarszczki. Olejek z moreli powinien być stosowany przez osoby, których problemem jest przesuszona skóra. Masło z mango to panaceum na zaczerwienienia i podrażnienia. Warto stosować naturalne oleje szczególnie do rytuałów olejowania twarzy i włosów.

Olejki owocowe mają szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olejek marula ma piękny orzechowy zapach i wygładza drobne zmarszczki. Olejek z moreli powinien być stosowany przez osoby, których problemem jest przesuszona skóra. Masło z mango to panaceum na zaczerwienienia i podrażnienia. Warto stosować naturalne oleje szczególnie do rytuałów olejowania twarzy i włosów.   Olej owocowy nie zawsze ma zapach taki jak owoc, z którego jest produkowany – w przeważającej części przypadków tak nie jest, ponieważ oleje najczęściej tłoczone są z pestek, a nie miąższu. Oleje ekologiczne , które nie zawierają żadnych dodatkowych substancji są wartościowymi środkami do pielęgnacji skóry . Olejek morelowy – na ujędrnienie skóry i lśniące włosy Olej z pestek moreli jest uniwersalny, czyli odpowiedni dla wszystkich typów skóry. Witaminy A i E wchodzące w jego skład są silnymi przeciwutleniaczami. Oznacza to, że likwidują wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek, utratę jędrności i szarzenie cery. Znakomicie nawilża, i nie pozostawia tłustego filmu. Olejek morelowy zawiera kwas gamma linolowy (GLA), który utrzymuje wilgotność skóry na optymalnym poziomie. Ponadto olej ten dzięki działaniu przeciwzapalnemu i łagodzącemu podrażnienia znajduje szerokie zastosowanie w minimalizowaniu dolegliwości związanych z trądzikiem i chorobami skórnymi różnego typu. Olejek z pestek moreli jest doskonałym naturalnym peelingiem . Wystarczy połączyć go z fusami kawy lub brązowym cukrem i wykonać masaż twarzy bądź całego ciała. Dodany do odżywki do włosów sprawia, że włosy są bardziej lśniące, miękkie i nawilżone. Olejek marula – na trądzik i blizny Olej marula pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno pestek owoców drzewa o tej...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner