Masło cupuacu
© vividflowstudio/Adobe Stock
Fleszstyle

Cupuacu: masło do ciała i włosów – właściwości kosmetyczne i zastosowanie masła cupuacu

Masło cupuacu to naturalny kosmetyk o działaniu nawilżającym, zmiękczającym, ujędrniającymi regeneracyjnym. Produkt chroni przed działaniem promieni UV, a także łagodzi podrażnienia skóry. Nierafinowane masło cupuacu można bezpiecznie stosować na nie tylko na twarz, ale i całe ciało oraz włosy.

Masło cupuacu to naturalny kosmetyk o działaniu nawilżającym, zmiękczającym, ujędrniającymi regeneracyjnym. Produkt chroni przed działaniem promieni UV, a także łagodzi podrażnienia skóry. Nierafinowane masło cupuacu można bezpiecznie stosować na nie tylko na twarz, ale i całe ciało oraz włosy.

 

Nierafinowane masło cupuacu to wegański, całkowicie naturalny produkt, który jako składnik kosmetyków spełnia rolę silnego emolientu, ale można go używać w czystej postaci do pielęgnacji skóry i włosów. Masełko należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Tworzące się grudki w produkcie to naturalna cecha. Kosmetyk pod wpływem ciepła dłoni, delikatnie roztapia się i łatwo rozprowadza po skórze.

"Ślub od pierwszego wejrzenia 7": Agnieszka gorzko o wyprowadzce Kamila. "To nie było tak, jak to przedstawili!"

Masło cupuacu - właściwości kosmetyczne

Cupuacu wykazuje podobne właściwości, co masło kakaowe, jest jednak od niego znacznie twardsze, choć łatwiej się rozpuszcza. Kosmetyczne masełko ma większą zdolność absorbowania wody niż lanolina. Naturalny kosmetyk to cenne źródło silnych antyoksydantów, jak witamina A i C oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Fitosterole zawarte w maśle cupuacu działają przeciwzapalnie i łagodząco na skórę, z kolei kwas stearynowy – wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, nawilża ją i ochrania przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Masło cupuacu – zastosowanie w kosmetyce

Masło cupuacu jest częstym dodatkiem do kosmetyków pielęgnacyjnych, takich jak: kremy do twarzy, silnie nawilżające balsamy do ciała, mleczka brązujące, preparaty po opalaniu, maski i odżywki do włosów, serum. Produkt nierafinowany, w czystej postaci, sprawdza się do pielęgnacji cery dojrzałej, przesuszonej, szarej, zmęczonej, tracącej elastyczność, z pierwszymi oznakami starzenia się oraz wrażliwej i skłonnej do alergii. Masło cupuacu można stosować na włosy suche i zniszczone farbowaniem a także skórę ciała wykazującą takie problemy, jak: brak elastyczności, łuszczyca, podrażnienia i zaczerwienienia w wyniku ekspozycji na słońce, egzema.

Nierafinowane masło cupuacu – jak stosować?

Nierafinowane masło cupuacu można stosować bezpośrednio na skórę lub łączyć z innymi kosmetykami, jak: olejki do masażu, balsamy do ciała, serum do twarzy. Kosmetyczne masełko rewelacyjnie sprawdza się do wykonania zabiegu olejowania włosów, zwłaszcza o niskiej porowatości. Masło cupuacu, ze względu na to, że jest silnym emolientem i pozostawia na cerze tłusty film, najlepiej stosować jako krem na noc bądź intensywną kurację nawilżającą, np. po opalaniu.

Olej babassu - zastosowanie
© orlio/Adobe Stock
Fleszstyle
Olej babassu - uniwersalny olejek do włosów, twarzy i ciała - właściwości, jak używać?
Olej babassu to naturalny kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, a zwłaszcza szorstkiej i przesuszonej. Produkt stosowany na włosy ułatwia rozczesywanie oraz wygładza niesforne i odstające kosmyki.

Olej babassu to naturalny kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, a zwłaszcza szorstkiej i przesuszonej. Produkt stosowany na włosy ułatwia rozczesywanie oraz wygładza niesforne i odstające kosmyki.   Olej babassu to naturalny kosmetyk, powstający w wyniku tłoczenia na zimno (bez użycia szkodliwych substancji chemicznych) orzechów brazylijskiej palmy Atalia. Produkt jest bezzapachowy, szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze lepkiego filmu. Olej babassu ma konsystencję stałą, ale pod wpływem ciepła dłoni, zamienia się w aksamitną i delikatną w dotyku substancję. Olej babassu - właściwości kosmetyczne Naturalny olej babassu jest bogatym źródłem kwasu laurynowego, który działa antybakteryjnie i regenerująco. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w produkcie, takie jak: kwas oleinowy czy linolowy, zapewniają odporność na utlenianie i zapewniają ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, jak promieniowanie słoneczne. Olej babassu to również źródło witaminy E, która nie nie tylko nawilża, ale i chroni przed działaniem wolnych rodników . Olej babassu do pielęgnacji skóry twarzy i ciała Olej babassu przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, zwłaszcza suchej, odwodnionej, zniszczonej i potrzebującej regeneracji. Stosowanie produktu polecane jest również kobietom w ciąży , ze względu na to, że kosmetyk skutecznie redukuje i wygładza rozstępy. Olej babassu można stosować bezpośrednio na skórę jako zamiennik kremu lub balsamu. Kosmetyk idealnie sprawdza się również do masażu wybranych partii ciała. Dla uzyskania lepszych efektów pielęgnacyjnych można go wymieszać z odżywczymi olejkami, takimi jak: olej z pestek winogron , słodkich migdałów czy ryżowy. Masło babassu to także dobry zamiennik...

Dwie buleleczki olejku marchewkowego.
©Grafvision/Fotolia.com
Fleszstyle
Naturalne kosmetyki do ciała i twarzy: olejek marchewkowy – działanie i właściwości kosmetyczne
Naturalny olejek marchewkowy to idealny kosmetyk dla osób, które chcą mieć naturalną opaleniznę przez cały rok. Dzięki zawartości beta-karotenu poprawia on koloryt skóry, nadając jej delikatny złocisty odcień. Olejek z marchwi ma również działanie przeciwzmarszczkowe, ujędrniające, nawilżające i regeneracyjne.

Naturalny olejek marchewkowy to idealny kosmetyk dla osób, które chcą mieć naturalną opaleniznę przez cały rok. Dzięki zawartości beta-karotenu poprawia on koloryt skóry, nadając jej delikatny złocisty odcień. Olejek z marchwi ma również działanie przeciwzmarszczkowe, ujędrniające, nawilżające i regeneracyjne.   Olej z marchwi najlepiej kupować w małych szklanych butelkach. Kosmetyk jest bardzo podatny na tlen, dlatego szybko traci swoje kosmetyczne właściwości. Rozsądniej zatem nabywać go w małych ilościach i zużywać na bieżąco. Za 30 ml olejku marchewkowego zapłaci się około 30 zł.   Olej marchewkowy – właściwości kosmetyczne, skład, zastosowanie   Olejek marchewkowy w przemyśle kosmetycznym jest częstym dodatkiem kosmetyków brązujących i utrwalających opaleniznę. Preparat dodaje się także do kremów, balsamów, olejków czy emulsji przeznaczonych do cery suchej, dojrzałej i starzejącej się .   Naturalny samoopalacz do ciała   Beta-karoten zawarty w olejku marchewkowym powoduje, że poprawia on koloryt skóry, delikatnie ją przyciemniając. Produkt może być również stosowany do utrwalenia opalenizny . Olej z marchwi ma intensywny żółtopomarańczowy kolor i silnie farbuje ubrania oraz ciało. Stosując naturalny kosmetyk, należy zatem uważać, aby nie używać go zbyt często i w dużych dawkach. Produkt, przed nałożeniem na skórę, najlepiej wymieszać z innym kosmetykiem, np. olejkiem migdałowym .   Serum na zmarszczki   Olejek marchewkowy zawiera w sobie witaminę A oraz E, które są silnymi antyoksydantami, przez co chronią skórę przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do powstawania zmarszczek. Kosmetyk można stosować jako serum, szczególnie dla cery dojrzałej...

Olej z nasion brokułu - zastosowanie
© Drobot Dean/Adobe Stock
Fleszstyle
Olej z nasion brokułu do pielęgnacji włosów i skóry - jak działa?
Olej z nasion brokułu wykazuje właściwości nawilżające, ujędrniające i regenerujące. W pielęgnacji skóry sprawdza się jako olejek do twarzy dla cery suchej, zniszczonej i dojrzałej. Roślinny olej wykorzystywany jest również na włosy - ułatwia rozczesywanie niesfornych kosmyków a także wygładza je i nawilża.

Olej z nasion brokułu wykazuje właściwości nawilżające, ujędrniające i regenerujące. W pielęgnacji skóry sprawdza się jako olejek do twarzy dla cery suchej, zniszczonej i dojrzałej. Roślinny olej wykorzystywany jest również na włosy - ułatwia rozczesywanie niesfornych kosmyków a także wygładza je i nawilża.   Roślinny olejek z nasion brokułu , aby zachował swoje kosmetyczne właściwości dłużej (czyli ok. 3 miesiące od otworzenia), powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym szklanym opakowaniu, bez kontaktu z powietrzem i światłem, w temperaturze ok. 4-10 stopni Celsjusza. Olej z nasion brokułu - właściwości kosmetyczne Olejek z nasion brokułu to naturalny olej roślinny , tłoczony na zimno. Produkt swoje kosmetyczne właściwości zawdzięcza zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A oraz K, a także wapnia, potasu i żelaza. Olej z nasion brokułu stosowany na skórę, powoduje, że jest ona lepiej nawilżona, gładka, zregenerowana i przyjemna w dotyku. Olejek do twarzy zalecany jest pielęgnacji cery suchej , dojrzałej, zniszczonej i pozbawionej elastyczności.   Roślinny produkt sprawdza się również na włosach, zwłaszcza gdy trudno się rozczesują, są suche i matowe. Olejek ma lekką konsystencję, dlatego nie pozostawia na kosmykach tłustego filmu, ale aby uniknąć efektu przetłuszczenia , na włosy należy stosować zaledwie kilka kropel produktu. Brokułowy olejek do twarzy i ciała - jak stosować? Olejek z nasion brokułu to bezpieczny kosmetyk, który może być stosowany bezpośrednio na skórę, bez konieczności łączenia go z olejem bazowym. Kilka kropel produktu wystarczy równomiernie rozprowadzić po twarzy, szyi i dekolcie. Dla wzmocnienia efektu nawilżania olej z nasion brokułu można dodatkowo wymieszać z kwasem hialuronowym lub ulubioną wodą...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner