
Laminowanie włosów żelatyną jest prostym, domowym sposobem na błyszczące, gładkie, dociążone włosy, które o wiele prościej rozczesać i wystylizować.
Rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę studzimy, po czym mieszamy z odżywką do włosów (np. taką, która zawiera oleje) i starannie rozprowadzamy od końcówek do góry, omijając skalp.
Co daje laminowanie włosów żelatyną?
Żelatyna spożywcza jest ostatnio promowana jako kosmetyczny hit do pielęgnacji włosów. Maska z wykorzystaniem żelatyny zapewnia błyskawiczny efekt, gładkie, lśniące i błyszczące włosy, mniej bolesne rozczesywanie i prostsze ujarzmienie fryzury. Dostarczenie włosom protein poprawia ich kondycję i ogólny wygląd, a kosmyki pogrubiają się, stają się miękkie i mięsiste. Są dociążone, ale nie przesadnie obciążone, więc nie tracą objętości. Zbyt częste stosowanie domowego zabiegu laminowania może skutkować zbytnim wysuszeniem i nadmiernym zmatowieniem włosów, które mogą wyglądać jak siano lub puch.
Dodatki do żelatyny. Świetnie działa dodatek odpowiednio dobranej odżywki, z którą wymieszamy żelatynę. Przykładowo odżywka proteinowa może zbyt usztywnić włosy, sprawić, że będą spuszone i dość szorstkie. Pomóc może dodatek maski emolientowej (takiej, która zawiera olej), dzięki której czupryna po wysuszeniu będzie wygładzona i błyszcząca. Jeżeli jesteśmy zadowolone z tego eksperymentu, możemy spróbować także połączenia żelatyny z siemieniem lnianym albo olejkiem do włosów. Najlepiej samemu, metodą prób i błędów znaleźć najlepszą miksturę pielęgnującą i nabłyszczającą włosy.
Jeżeli włosy nie najlepiej reagują na proteiny, można zmywać maseczkę już po 10 minutach. Suszenie suszarką powoduje, że wchodzą one głębiej w strukturę włosa, więc nie warto pomijać tego kroku. Dodatkowy efekt prostowania sprawdza się natomiast jedynie przy włosach kręconych i odrobinę pofalowanych.
Jak wykonać laminowanie włosów żelatyną?
Ekonomiczny sposób na błyszczące włosy jest dość prosty. Oto przepis krok po kroku.
- Musimy zaopatrzyć się w dostępną w każdym sklepie spożywczym torebkę żelatyny spożywczej (ta do mięs, ryb, warzyw i deserów to koszt około 3 zł), wodę, miseczkę, folię spożywczą i odżywkę do włosów.
- Dużą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w miseczce w 3 łyżkach gorącej wody i mieszamy aż do uzyskania jednolitej, lejącej konsystencji, bez żadnych grudek czy kawałków szybko zastygającej galaretki.
- Niezbyt przyjemny zapach żelatyny nie jest wyczuwalny po nałożenie maski na włosy.
- Przy bardzo długich i gęstych włosach podwajamy ilość składników.
- W czasie gdy mieszanina stygnie, myjemy głowę i osuszamy włosy ręcznikiem.
- Jeśli mikstura jest już chłodna, można wymieszać ją z łyżką ulubionej, sprawdzonej odżywki i nałożyć na włosy nawet na 45 minut.
- Rozprowadzamy maskę od końcowek włosów w górę, z pominięciem skóry głowy.
- Głowę owijamy folią spożywczą bądź czepkiem i dodatkowo ręcznikiem.
- Powstały turban suszymy przez 5 minut suszarką. Po tym czasie myjemy głowę.
Zabieg wykonujemy nie częściej niż raz na dwa tygodnie, kiedy to kolagen dostarczony wnętrzu włosa dzięki laminowaniu już się wypłucze.
- Zatkane pory powiększają się z czasem. Sprawdź, jak przygotować maseczkę na wągry.
- Wągry pojawiają się przez zatkane pory łojem. Możesz pozbyć się zaskórników maseczką z żelatyny.
- Żelatyna tłumi uczucie głodu. Poznaj zdrowotne właściwości żelatyny.