Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Aplikacja kremu na twarz
© shefkate/Fotolia.com
Fleszstyle

Kwas azelainowy usuwa przebarwienia, leczy trądzik i pomaga w AZS

Kwas azelainowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, złuszczająco i wybielająco. Pomaga pozbyć się trądziku, w tym trądziku różowatego, łagodzi atopowe zapalenie skóry i usuwa przebarwienia.

Kwas azelainowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, złuszczająco i wybielająco. Pomaga pozbyć się trądziku, w tym trądziku różowatego, łagodzi atopowe zapalenie skóry i usuwa przebarwienia.

 

Kwasu azelainowego używa się w formie płynnej w gabinetach kosmetycznych. Jest on też składnikiem leków na trądzik, szczególnie maści i kremów. Preparaty z kwasem azelainowym można kupić bez recepty, ale najlepiej używać ich pod kontrolą lekarza. Kosztują około kilkudziesięciu złotych.

Euro 2020 (2021): Kibice żegnają reprezentację MEMAMI! Wybraliśmy najlepsze

Kwas azelainowy w leczeniu trądziku

Kuracja przeciwtrądzikowa to najpopularniejsze zastosowanie kwasu azelainowego. Dzięki właściwościom bakteriobójczym, przeciwzapalnym i delikatnie złuszczającym leczy miejscowe nadkażenia i ciężkie przypadki m.in. trądziku młodzieńczego. Kwas azelainowy działa przez cały czas stosowania z jednakową skutecznością – bakterie nie są w stanie się na niego uodpornić.

 

Kwas azelainowy jest skuteczny w leczeniu trądziku różnego rodzaju także dzięki temu, że hamuje przemianę testosteronu w DHT (dihydrotestosteron). Następstwem tego jest spowolnienie pracy gruczołów łojowych. Dzięki temu wydzielają one mniej sebum i nie nasilają objawów ani nie zaostrzają przebiegu choroby. Kwas azelainowy działa przeciwzaskórnikowo, dzięki właściwościom peelingującym. Złuszcza martwy naskórek i zapobiega zatykaniu ujść porów i gromadzenia w nich bakterii.

 

Kwas azelainowy jest bezpieczny i wręcz polecany także osobom o płytko unaczynionej cerze i zmagającym się z trądzikiem różowatym. Pomaga zwalczyć grudki i wykwity bez podrażnienia delikatnej skóry.

 

Stosowanie preparatów z kwasem azelainowy powinien nadzorować lekarz dermatolog. Jeśli nie ma konkretnego przepisu, krem lub maść nanosi się na twarz dwa razy dziennie aż do osiągnięcia zamierzonego rezultatu. Efekty zabiegów z kwasem azelainowym wykonywanych w gabinecie kosmetycznym są widoczne po od 6 do nawet kilkunastu zabiegach.

Kwas azelainowy na przebarwienia i ujednolicenie kolorytu cery

Blizny i przebarwienia np. po oparzeniach, stanach zapalnych czy po opalaniu można usunąć przy pomocy kwasu azelainowego. To jego drugie najczęstsze zastosowanie. Kwas azelainowy bardzo dobrze działa także na melanodermię, czyli ostudę. Choroba ta objawia się plamami na twarzy i niekiedy na karku, a jej bezpośrednią przyczyną jest zbyt duża produkcja barwnika w skórze przez melanocyty. Zwykle jest to skutkiem zmian hormonalnych lub działania niektórych preparatów kosmetycznych i leczniczych. Objawy najczęściej występują po ekspozycji na słońce.

 

Kwas azelainowy usuwa przebarwienia, bo ma właściwości wybielające i hamuje wytwarzanie barwnika w skórze. Oprócz tego ważne w likwidacji przebarwień jest złuszczanie naskórka i przyspieszanie odrastania zdrowej jego warstwy.

Kwas azelainowy w atopowym zapaleniu skóry

Silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne oraz właściwości złuszczające sprawiają, że kwas azelainowy jest bardzo użyteczny w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Mimo skuteczności kwas azelainowy jest delikatny dla skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień.

Przeciwwskazania do stosowania kwasu azelainowego

  • Kwasu azelainowego nie powinny używać ciężarne ani matki karmiące.
  • Nie jest też polecany osobom, które stosują terapię pochodnymi witaminy A pod postacią leków doustnych lub do stosowania zewnętrznego.
  • Nie powinno się używać kwasu azelainowego, gdy skóra jest uszkodzona, np. są na niej nadżerki, ani podczas infekcji i w stanach zapalnych skóry.
  • Przeciwwskazaniem do stosowania kwasu azelainowego jest również przebyty w ciągu 3 poprzedzających miesięcy zabieg chirurgiczny w miejscu, w którym zamierza się nałożyć kwas.
  • Z kuracją kwasem azelainowym należy wstrzymać się pół roku od zabiegu krioterapii w obszarze przeznaczonym do zastosowania kwasu.

Kwasu azelainowego nie powinno się używać dłużej niż pół roku. Pierwsze efekty regularnego stosowania wedle zaleceń dermatologa są widoczne po około 8 tygodniach.

 

Kwas azelainowy jest bardzo łagodny, ale może wywołać reakcje niepożądane. Są to:

  • swędzenie i pieczenie w miejscu zastosowania,
  • rumień,
  • wysuszenie skóry,
  • mocne łuszczenie skóry,
  • przebarwienia,

rzadko uczulenie i pęcherze oraz nasilenie objawów trądziku.


  • Impotencja, przedwczesne dojrzewanie, zaburzenia układu rozrodczego i metabolizmu to lista skutków ubocznych związanych z obecnością konserwantów w kosmetykach. Bez parabenów, SLS i sylikonów - dowiedz się jakie kosmetyki są naturalne.
  • By otrzymać naturalny szampon potrzebujesz wody destylowanej, suszonych ziół, płatków mydlanych, olejków eterycznych i oliwy z oliwek. Podpowiadamy, jak tworzyć kosmetyki domowej roboty.
  • Wykonane z naturalnych składników maseczki nie uczulają i są tanie. Przeczytaj, jak przygotować domowe maseczki nawilżające skórę.
Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
kobieta w czasie zabiegu kosmetycznego
© nikolasvn/Fotolia.com
Fleszstyle
Jakie kwasy wybrać na przebarwienia posłoneczne i trądzikowe: kwasy AHA, BHA, PHA i inne
Kwasy na przebarwienia najlepiej stosować dwa razy w roku: wczesną wiosną i jesienią. Posłoneczne przebarwienia usunie kwas glikolowy. Przebarwień trądzikowych pozbędziemy się za pomocą kwasu azelainowego.

Kwasy na przebarwienia najlepiej stosować dwa razy w roku: wczesną wiosną i jesienią. Posłoneczne przebarwienia usunie kwas glikolowy. Przebarwień trądzikowych pozbędziemy się za pomocą kwasu azelainowego.   Kwasy złuszczają skórę dość głęboko, dlatego po zabiegu należy ją chronić przed promieniowaniem UV i przed skrajnymi temperaturami. Serie zabiegów kwasami obejmują 8-12 aplikacji. Wykonuje się je z 10-14 dniowymi przerwami. Kolejną serię można wykonać co najmniej 2 miesiące po poprzedniej. Rodzaje kwasów na przebarwienia Wyróżnia się kilka głównych rodzajów kwasów na przebarwienia. W kosmetyce stosowane są: kwasy AHA, BHA i PHA.   Kwasy alfa-hydroksylowe (AHA) to: kwas mlekowy, kwas glikolowy , kwas migdałowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy. Kwas mlekowy ma działanie rozjaśniające i nawilżające. Powstaje w wyniku fermentowania cukrów. Jest dość łagodny, więc skóra w trakcie zabiegu nie piecze. Podobne właściwości ma kwas migdałowy.   Kwas glikolowy jednocześnie złuszcza i regeneruje skórę. W wyższym stężeniu usuwa przebarwienia. Jest odpowiedni dla większości typów cery. Wpływa na stymulację powstawania kolagenu w skórze. To odpowiedni kwas na przebarwienia posłoneczne.   Kwas BHA stosowany w kosmetyce to kwas salicylowy. Jego działanie obejmuje oczyszczanie skóry z zaskórników, odblokowanie porów i zmniejszanie łojotoku. Tak jak pozostałe kwasy złuszcza skórę, usuwając przebarwienia. Pomaga też w gojeniu się podrażnień oraz wyprysków . Można go stosować do cery suchej, gdyż nie powoduje szczypania.   Kwasy z nowej generacji PHA (glukoheptanolakton, kwas laktobionowy i glukonolakton) mogą być stosowane u osób nawet z cerą...

Krem do twarzy
Pixabay/stux/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Fleszstyle
Komu polecany jest kwas mlekowy w kosmetykach?
Kwas mlekowy jest wytwarzany w organizmie ludzkim w trakcie procesu rozpadu cukru w glikozie beztlenowej. Przez to jest substancją bezpieczną i naturalną dla ciała. Często spotykany w kosmetykach „działa cuda” na powierzchnię naszej skóry, a szczególnie polecany jest osobom potrzebującym dodatkowego nawilżenia organizmu.

Kwas mlekowy jest wytwarzany w organizmie ludzkim w trakcie procesu rozpadu cukru w glikozie beztlenowej. Przez to jest substancją bezpieczną i naturalną dla ciała. Często spotykany w kosmetykach „działa cuda” na powierzchnię naszej skóry, a szczególnie polecany jest osobom potrzebującym dodatkowego nawilżenia organizmu. Właściwości kwasu mlekowego Właściwości kwasu mlekowego dotyczą trzech najważniejszych funkcji: nawilżająca, złuszczająca, przeciwdziałająca starzeniu się skóry.   Nic dziwnego, że kwas mlekowy pojawia się bardzo często w kremach, mleczkach, tonikach, maseczkach i preparatach kosmetycznych, które mają właściwości pielęgnacyjne i naprawcze. Kwas mlekowy działa pobudzająco na skórę – zmusza ją do produkcji kolagenu, odpowiedzialnego za utrzymanie jędrności skóry. Dla kogo kwas mlekowy? Kwas mlekowy, znajdujący się składzie preparatów kosmetycznych, polecany jest przede wszystkim osobom borykającym się ze zmarszczkami i ze skórą mającą tendencje do szybkiego starzenia się. Pozwala zachować dłużej świeży, młody wygląd cery, wygładzić zmarszczki i nadać twarzy młodzieńczy wyraz.   Kwas mlekowy polecany jest również osobom z wysuszoną i zniszczoną skórą – poprawia działanie ceramidów, które w powierzchniowych warstwach skórnych budują ochronny „pancerz” - kwas mlekowy chroni przed działaniem czynników zewnętrznych i nawilża. Substancja ta jednak nie tylko chroni zniszczoną, odwodnioną skórę, ale także bierze udział w jej odnowie, regenerując jej powierzchniowe warstwy.   Polecany jest również osobom, które borykają się z problemem zrogowaciałej skóry. Kwas mlekowy skutecznie usuwa zgrubiałe warstwy naskórka. Wpływa...

Zabieg peelingu kawitacyjnego
©Photographee.eu/fotolia
Fleszstyle
Kwas salicylowy skuteczną metodą na trądzik
Kwas salicylowy jest preparatem od lat wykorzystywanym na trądzik. Dzięki niemu można złagodzić stany zapalne skóry. Co więcej, kwas salicylowy ujędrnia i nadaje elastyczności skórze.

Kwas salicylowy jest preparatem od lat wykorzystywanym na trądzik. Dzięki niemu można złagodzić stany zapalne skóry. Co więcej, kwas salicylowy ujędrnia i nadaje elastyczności skórze. Czym jest kwas salicylowy? Kwas salicylowy znajduje się w grupie kwasów hydroksylowych (BHA). Kwas salicylowy reguluje komórki skóry, złuszcza połączenia międzykomórkowe i usuwa warstwy zrogowaciałych komórek naskórka. Kwas salicylowy łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Doskonale sprawdza się przy leczeniu trądziku, dzięki temu, że rozpuszcza się w tłuszczach . Nie tylko złuszcza martwe komórki z naskórka, ale wykazuje zdolność przenikania przez warstwę łojową, oczyszczania porów skóry, a także wnikania w głąb mieszka włosowego, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku. Regularne stosowanie kwasu salicylowego powoduje oczyszczenie i odblokowanie porów . Kwas salicylowy – jak stosować? Kwas salicylowy zalecany jest szczególnie dla osób mających cerę tłustą i trądzikową. Dostępny jest w wielu aptecznych produktach, m.in. w maściach i kremach. Kosmetyk, który zawiera w sobie kwas salicylowy należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Najczęściej produktu używa się raz dziennie i nie zaleca się łączenia go z innymi specyfikami, mającymi w składzie ten kwas. Inaczej może dojść do nadmiernego przesuszenia skóry. Preparat należy stosować nieprzerwanie, przez 5-6 miesięcy nawet wtedy, kiedy trądzik zostanie już wyleczony. Działanie kwasu salicylowego chroni skórę przed powtórnym pojawieniem się trądziku. Po tym okresie najlepiej jest zrobić 3-4 miesiące przerwy, a potem znowu powrócić do jego stosowania. Czasami zdarza się, że osoba która stosuje kwas salicylowy odczuwa pieczenie skóry. W takim wypadku należy...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner