Owoc dzikiej róży
Pixabay/stux/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Fleszstyle

Olej z dzikiej róży. Właściwości i zastosowanie

Olej z dzikiej róży jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wszelkie właściwości lecznicze nasion dzikiej róży. Jest niezastąpiony w pielęgnacji wielu typów skóry, zwłaszcza ze skłonnościami do powstawania przebarwień i bliznowców, ale nadaje się też do jedzenia. Wzbogaca smak sałatek i dań przygotowywanych na słodko, a dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie przyczynia się do odkładania w żyłach cholesterolu.

Olej z dzikiej róży jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wszelkie właściwości lecznicze nasion dzikiej róży. Jest niezastąpiony w pielęgnacji wielu typów skóry, zwłaszcza ze skłonnościami do powstawania przebarwień i bliznowców, ale nadaje się też do jedzenia. Wzbogaca smak sałatek i dań przygotowywanych na słodko, a dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie przyczynia się do odkładania w żyłach cholesterolu.

Krzysztof Gojdź radzi, jak pozbyć się rozstępów po ciąży. To bardzo proste!

Zawartość oleju z dzikiej róży

Tłoczony na zimno olej z nasion dzikiej róży zawiera 40% kwasu linolowego, 40% kwasu alfa-linolenowego, kwasy omega-6 i omega-3 oraz witaminę A, E i C. Kwas linolowy jest jednym z trzech składników cementu komórkowego, który odpowiada za utrzymanie szczelności bariery naskórkowej. Kwas alfa-linolenowy bierze udział w przemianach lipidowych wewnątrz naskórka (odgrywa ważną rolę w produkcji sebum). Kwasy omega-3 i omega-6 zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych, ujędrniają i odżywiają skórę, wzmacniają paznokcie i włosy, a także przyspieszają gojenie się ran. Natomiast witaminy A, E i C: uelastyczniają skórę, chronią przed promieniowaniem UV i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych.

Wpływ oleju z dzikiej róży na skórę

Olej z dzikiej róży jest bardzo cenny w kosmetyce. Wykorzystuje się go do produkcji kremów, ale nadaje się też do bezpośredniego nakładania na skórę. Zwiększa ilość fibroblastów i pobudza ich aktywność, przez co wpływa na produkcję prawidłowo zbudowanego kolagenu (opóźnia to procesy starzenia skóry, tak samo jak witamina E, która zwalcza wolne rodniki). Poza tym doskonale nawilża cerę i chroni ją przed utratą wilgoci. Regularne stosowanie oleju z dzikiej róży sprawia, że skóra jest odżywiona i zregenerowana, a naskórek przestaje się nadmiernie łuszczyć i rogowacieć. Bardzo ważną właściwością oleju z dzikiej róży jest też stymulowanie regeneracji tkanek – zarówno tych uszkodzonych przez czynniki mechaniczne (np. nacięcia chirurgiczne i owrzodzenia), jak i atmosferyczne (np. słońce, wiatr, mróz). Oprócz tego dzięki zawartości witaminy C olej z dzikiej róży wpływa na ogólną odporność skóry – głównie dzięki wzmocnieniu naczyń krwionośnych, których dobra kondycja poprawia ukrwienie, a przez to także jędrność i elastyczność.

Olej z dzikiej róży – dla jakiej skóry?

Wielopłaszczyznowe działanie na skórę oleju z dzikiej róży czyni go kosmetykiem, który nadaje się w zasadzie do każdej cery. Wszystkie typy skóry potrzebują nawilżenia i wzmocnienia, jakie daje ten naturalny kosmetyk. W sposób szczególny powinny się nim jednak zainteresować osoby z cerą:

  • z niedoskonałościami,
  • trądzikową,
  • naczynkową,
  • suchą,
  • dojrzałą,
  • wrażliwą.

Warto też wypróbować olej z dzikiej róży w leczeniu oparzeń słonecznych, odmrożeń, łuszczycy, egzemy i trudno gojących się ran, jak również do rozjaśniania rozstępów oraz blizn pooperacyjnych i pooparzeniowych.

Jak pielęgnować skórę olejem z dzikiej róży?

Olej z dzikiej róży należy codziennie wsmarowywać w skórę ruchem okrężnym – trudno się wchłania, dlatego taki nawilżający masaż może potrwać do kilkunastu minut. Można go nakładać na całe ciało lub tylko miejscowo, np. na pękające pięty. Skutecznym sposobem na poprawienie elastyczności skóry bez smarowania olejem jest wlanie kilku jego kropel do kąpieli.

Olej z dzikiej róży w kuchni

Choć olej z dzikiej róży króluje raczej w kosmetyce, nie można zapominać o jego walorach smakowych. Nadaje się tylko do spożywania na zimno i zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, jak np. olej rzepakowy czy słonecznikowy (1 łyżka oleju z dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie na NNKT). Tak jak te popularniejsze oleje roślinne może więc być składnikiem surówek, sałatek, dipów, sosów i koktajli. Lekko słodkawy smak i owocowy aromat oleju z dzikiej róży przełamuje również smak dań mięsnych.

 

Może do niego zniechęcać tylko wysoka cena (ok. 40 zł za 200 ml) i krótki okres przydatności (8–10 tygodni od otworzenia i 6 miesięcy od wytłoczenia).


oliwa w butelkach
Pixabay/neufal54/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Pestki winogron – małe kapsułki zdrowia
Olej z pestek winogron powstaje najczęściej z pestek owoców, które zostały użyte do produkcji soków i wina. Jest to olej, który oprócz walorów smakowych posiada składniki odżywcze mające zbawienny wpływ na nasz organizm.

Olej z pestek winogron powstaje najczęściej z pestek owoców, które zostały użyte do produkcji soków i wina. Jest to olej, który oprócz walorów smakowych posiada składniki odżywcze mające zbawienny wpływ na nasz organizm. Olej z pestek winogron - składniki odżywcze i działanie Olej z pestek winogron zawiera: nienasycone kwasy tłuszczowe: stearynowy, palmitynowy, oleinowy oraz największe wśród wszystkich tłuszczy stężenie – aż 65% kwasu linolowego (omega-6). Kwas linolowy ma działanie antyoksydacyjne (czyli walczy z wolnymi rodnikami) oraz przyspiesza przemianę materii, ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) oraz utrzymuje na właściwym poziomie stężenie cholesterolu dobrego czyli HDL, co odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób serca oraz miażdżycy; lecytynę – która ułatwia wchłanianie oleju z pestek winogron przez naskórek; witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K, które wzmacniają włosy, paznokcie, chronią przed wolnymi rodnikami, wpływają na kondycję narządu wzroku oraz procesy krwiotwórcze w organizmie. Olej z pestek winogron – zastosowanie w kuchni Olej z pestek winogron jest używany w kuchni nie tylko ze względu na swoje działanie zdrowotne. Posiada wysoki stopień dymienia i zapłonu – około 250 stopni Celsjusza. Można go stosować zarówno na zimno jak i na ciepło. Wykorzystywanie go do gotowania, sałatek czy smażenia wiąże się z jego niezwykłymi właściwościami wydobywania naturalnego smaku potraw. Ponadto potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie tracą swojego aromatu i nie mają tłustego smaku, ponieważ olej ten w minimalnym stopniu jest absorbowany w czasie smażenia. Można na nim smażyć do temperatury 180 stopni. Olej z pestek winogron – zastosowanie w kosmetyce Olej z pestek winogron w...

Olej z czarnuszki
©geografika/Fotolia
Styl życia
Olej z czarnuszki – czym jest i jak go stosować?
Olej z czarnuszki stosowany jest w chorobach skóry – grzybicy, łuszczycy, trądziku. Stosowany wewnętrznie wzmacnia odporność organizmu, pomaga przy grypie żołądkowej.

Olej z czarnuszki stosowany jest w chorobach skóry – grzybicy, łuszczycy, trądziku. Stosowany wewnętrznie wzmacnia odporność organizmu, pomaga przy grypie żołądkowej.   Olej z czarnuszki znany jest od starożytności i już wtedy był bardzo ceniony przez samych władców Egiptu. Nie bez przyczyny nazywany był złotem faraonów – radził sobie między innymi z łuszczycą, grzybicą czy z ciężko gojącymi się ranami. Właściwości oleju z czarnuszki Olej z czarnuszki najczęściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Tłoczony na zimno olej pomaga na wiele dolegliwości, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Olej z czarnuszki składa się w 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm potrzebuje do właściwego funkcjonowania. Dodatkowo w oleju obecne są sterole, witamina E, biotyna, beta-karoten oraz mikroelementy. Ważnym składnikiem oleju są olejki eteryczne, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu oskrzeli. Olej z czarnuszki wzmacnia układ odpornościowy oraz pomaga zwalczyć przeziębienie czy katar. Poprawia stan włosów i paznokci, a także bardzo dobrze wpływa na samopoczucie. Olej jest także odpowiedni dla osób zmagających się z bólami żołądka, niestrawnością czy grypą żołądkową, Olej z czarnuszki – zastosowanie Oleju można użyć przy przygotowywaniu potraw – dodanie oleju z czarnuszki do dań nada im korzenny smak. Należy jednak pamiętać o tym, że olej może być stosowany wyłącznie na zimno, inaczej straci swoje właściwości. Olej z czarnuszki może być także stosowany jako preparat dla osób zmagających się z wszelkiego rodzaju zmianami skórnymi – z egzemą, trądzikiem czy grzybicą, ale także z łupieżem czy z liszajami. Wtedy należy go stosować bezpośrednio na skórę. Olej łagodzi objawy i zmniejsza wszelkie podrażnienia. Warto użyć go również do pielęgnacji włosów. Co ciekawe, olej z...

olej rydzowy w butelce
©Okea/fotolia
Styl życia
Olej rydzowy dla zdrowia i urody
Olej rydzowy pozyskiwany jest z lnianki siewnej (Camelina sativa L). W województwie wielkopolskim został wpisany na listę tradycyjnych produktów. Ma wiele składników odżywczych, m.in. witaminy: A, E i B.

Olej rydzowy pozyskiwany jest z lnianki siewnej ( Camelina sativa L ). W województwie wielkopolskim został wpisany na listę tradycyjnych produktów. Ma wiele składników odżywczych, m.in. witaminy: A, E i B. Lnianka – roślina na olej rydzowy Roślina, z której robi się olej rydzowy, ma wiele określeń ludowych, nazywana jest między innymi lnianką, lennicą, ryżykiem, rydzem, spokrewniona jest z rzepakiem. Porasta niezbyt żyzne, piaszczyste gleby, rośnie dziko. Pozyskiwany z niej olej może mieć kolor od złocistego po czerwono-brunatny. W około 54% składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in.: linolowego, linolenowego, eicosenowego. Ta jednoroczna roślina obfituje w witaminy A, E, B, a także lecytynę, mikro- i makroelementy. Pozyskiwanie oleju rydzowego Sześć godzin od zbioru nasiona czyści się i suszy, a następnie zgniata walcem. Olej rydzowy tłoczony jest na zimno, a temperatura nasion nie jest wyższa niż 38 stopni Celsjusza. Przechowuje się go 7-10 dni. Górna warstwa oleju przeznaczona jest do konsumpcji. Olej w butelkach można przechowywać około 6 miesięcy od otwarcia. Zdrowotne właściwości i składniki odżywcze oleju rydzowego Olej rydzowy obniża poziom trójglicerydów we krwi, dzięki czemu stanowi doskonałą profilaktykę przed nowotworami i chorobami serca. Zawiera witaminę A, E i witaminy z grupy B. 90% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone – omega-3 i omega-6, najwięcej jest kwasu alfa-linolenowego. Bardzo dobrze wpływa na mózg, pamięć i koncentrację. Zapobiega problemom ze wzrokiem, depresji, otyłości i cukrzycy, wykazuje działanie antymiażdżycowe. Olej rydzowy przyspiesza gojenie się ran, łagodzi owrzodzenia i oparzenia, likwiduje objawy atopowego zapalenia skóry , dermatozy i wypryski. Chroni wątrobę, trzustkę, jelita i nerki, niweluje objawy artretyzmu, reumatyzmu...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner