Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Olejek amarantusowy
© Juanamari Gonzalez/Adobe Stock
Fleszstyle

Amarantus w kosmetyce: olej z amarantusa – właściwości, działanie, jak stosować?

Olej z amarantusa odżywia, nawilża i odmładza cerę. Naturalny olejek polecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej, a także łuszczącej się oraz z atopowym zapaleniem. Produkt można stosować bezpośrednio na skórę bądź dodać do ulubionych kosmetyków lub kąpieli.

Olej z amarantusa odżywia, nawilża i odmładza cerę. Naturalny olejek polecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej, a także łuszczącej się oraz z atopowym zapaleniem. Produkt można stosować bezpośrednio na skórę bądź dodać do ulubionych kosmetyków lub kąpieli.

 

Drogocenny olejek kosmetyczny pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion amarantusa, czyli rośliny nazywanej również szarłatem, a także zbożem XXI w. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin powoduje, że olej z amarantusa wykorzystywany jest do pielęgnacji urody.

"Ślub od pierwszego wejrzenia": Iga oceniła związki uczestników: "To nie ignorancja tylko..."

Olej z amarantusa – właściwości

Olejek amarantusowy zawiera w sobie wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego, o właściwościach antyoksydacyjnych, nawilżających i przyspieszających regenerację uszkodzonego naskórka. Olej z amarantusa jest również bogatym źródłem cennych dla skóry i włosów witamin, jak: witamina E, A i B. W kosmetyku znajduje się również skwalen, którego działanie wspierają fitosterole oraz tokoferole, które dotleniają skórę oraz przeciwdziałają procesom starzenia się.

Naturalny olejek amarantusowy – działanie

Dzięki zawartości cennych substancji i witamin, olej z amarantusa rewelacyjnie sprawdza się do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, łuszczącej się, wrażliwej, atopowej, z trądzikiem, podrażnionej, a także skóry posiniaczonej, z odleżynami, oparzeniami i ranami.

 

Olejek roślinny działa na skórę:

  • nawilżająco,
  • odżywczo,
  • przeciwzapalnie,
  • łagodząco na podrażnienia i rany,
  • przeciwstarzeniowo,
  • wygładzająco,
  • odmładzająco,
  • regenerująco,
  • leczniczo w przypadku atopowego zapalenia skóry.

Olej z amarantusa – jak stosować?

Olej z amarantusa w kosmetyce wykorzystywany jest jako składnik balsamów do ciała lub kremów do twarzy głównie o działaniu nawilżającym, przeciwzmarszczkowym i wygładzającym. Naturalny kosmetyk można nakładać bezpośrednio na skórę lub stosować jako dodatek do domowych maseczek, ulubionego kremu, serum, szamponu czy odżywki do włosów bądź kilka jego kropel dodać do kąpieli. Roślinny olejek jest dość gęsty i wolno się wchłania, pozostawiając na skórze lepki film, dlatego najbardziej polecany jest do stosowania na noc, zarówno na cerę, jak i przesuszone dłonie i stopy.

Olej z amarantusa – cena, gdzie kupić?

Naturalny olej amarantusowy można kupić w drogerii bądź za pośrednictwem internetowych sklepów z naturalnymi kosmetykami. Produkt pielęgnacyjny sprzedawany jest zwykle w małych buteleczkach o pojemności 10 ml. Koszt jednej z nich wynosi ok. 8-10 zł.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Olej z nasion brokułu - zastosowanie
© Drobot Dean/Adobe Stock
Fleszstyle
Olej z nasion brokułu do pielęgnacji włosów i skóry - jak działa?
Olej z nasion brokułu wykazuje właściwości nawilżające, ujędrniające i regenerujące. W pielęgnacji skóry sprawdza się jako olejek do twarzy dla cery suchej, zniszczonej i dojrzałej. Roślinny olej wykorzystywany jest również na włosy - ułatwia rozczesywanie niesfornych kosmyków a także wygładza je i nawilża.

Olej z nasion brokułu wykazuje właściwości nawilżające, ujędrniające i regenerujące. W pielęgnacji skóry sprawdza się jako olejek do twarzy dla cery suchej, zniszczonej i dojrzałej. Roślinny olej wykorzystywany jest również na włosy - ułatwia rozczesywanie niesfornych kosmyków a także wygładza je i nawilża.   Roślinny olejek z nasion brokułu , aby zachował swoje kosmetyczne właściwości dłużej (czyli ok. 3 miesiące od otworzenia), powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym szklanym opakowaniu, bez kontaktu z powietrzem i światłem, w temperaturze ok. 4-10 stopni Celsjusza. Olej z nasion brokułu - właściwości kosmetyczne Olejek z nasion brokułu to naturalny olej roślinny , tłoczony na zimno. Produkt swoje kosmetyczne właściwości zawdzięcza zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A oraz K, a także wapnia, potasu i żelaza. Olej z nasion brokułu stosowany na skórę, powoduje, że jest ona lepiej nawilżona, gładka, zregenerowana i przyjemna w dotyku. Olejek do twarzy zalecany jest pielęgnacji cery suchej , dojrzałej, zniszczonej i pozbawionej elastyczności.   Roślinny produkt sprawdza się również na włosach, zwłaszcza gdy trudno się rozczesują, są suche i matowe. Olejek ma lekką konsystencję, dlatego nie pozostawia na kosmykach tłustego filmu, ale aby uniknąć efektu przetłuszczenia , na włosy należy stosować zaledwie kilka kropel produktu. Brokułowy olejek do twarzy i ciała - jak stosować? Olejek z nasion brokułu to bezpieczny kosmetyk, który może być stosowany bezpośrednio na skórę, bez konieczności łączenia go z olejem bazowym. Kilka kropel produktu wystarczy równomiernie rozprowadzić po twarzy, szyi i dekolcie. Dla wzmocnienia efektu nawilżania olej z nasion brokułu można dodatkowo wymieszać z kwasem hialuronowym lub ulubioną wodą...

Olej z baobabu w kosmetyce
© mariesacha/Adobe Stock
Fleszstyle
Olej z baobabu tłoczony na zimno – jakie ma właściwości i jak go stosować na skórę?
Olej z baobabu to kosmetyk o wszechstronnym działaniu. Jest bogactwem witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olejek wykazuje silne działanie regeneracyjne, zmiękczające, odżywcze i kojące. Kosmetyk może być stosowany zarówno na skórę ciała oraz twarzy (w tym również okolice oczu), a także włosy i paznokcie.

Olej z baobabu to kosmetyk o wszechstronnym działaniu. Jest bogactwem witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olejek wykazuje silne działanie regeneracyjne, zmiękczające, odżywcze i kojące. Kosmetyk może być stosowany zarówno na skórę ciała oraz twarzy (w tym również okolice oczu), a także włosy i paznokcie.   Naturalny olej tłoczony na zimno powstaje z nasion drzew baobabu, porastających tereny sawanny afrykańskiej. Produkt należy przechowywać w domu w temperaturze pokojowej. Poniżej 18 stopni Celsjusza olejek może się nieco zagęścić a w jego formule tworzyć się niewielkie grudki, ale jest to proces naturalny, który całkowicie zanika po podgrzaniu cieczy. Właściwości olejku z baobabu Naturalny olejek tłoczony z nasion afrykańskich drzew baobabu to bogactwo witamin oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej zawiera w sobie, między innymi: witaminę A – regeneruje skórę i chroni przed działaniem czynników zewnętrznych, witaminę B – zapewnia odpowiednie nawilżenie naskórka a także działa ujędrniająco, witaminę C – posiada silne właściwości rozjaśniające, dodaje blasku, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, witaminę D – hamuje procesy starzenia się skóry, ujędrnia i uelastycznia, witaminę E – działa przeciwzmarszczkowo, nawilża, odżywia, przeciwdziała plamom starczym, witaminę F – poprawia ukrwienie skóry, regeneruje, chroni przed czynnikami zewnętrznymi, kwas linolowy – przyspiesza odnowę komórkową naskórka , działa antyoksydacyjnie, opóźniając tym samym procesy starzenia się skóry, kwas alfa-linolowy – reguluje gospodarkę lipidową skóry. Naturalny olejek z baobabu - działanie Olejek z baobabu to wszechstronny...

Czarny ryż w kosmetyce
© Stepan Popov/Adobe Stock
Fleszstyle
Czarny ryż w kosmetyce – właściwości kosmetyczne, zastosowanie
Czarny ryż to bogactwo minerałów, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale i przemyśle kosmetycznym. Z surowca tworzy się głównie głęboko oczyszczające maseczki na twarz oraz kremy o właściwościach detoksykujących.

Czarny ryż to bogactwo minerałów, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale i przemyśle kosmetycznym. Z surowca tworzy się głównie głęboko oczyszczające maseczki na twarz oraz kremy o właściwościach detoksykujących.   Kosmetyki do twarzy z czarnym ryżem, często występują z dodatkiem węgla z afrykańskiego drzewa ubame. Połączenie obydwu składników powoduje, że powstałe kremy i maseczki wykazują silne działanie detoksykujące , chronią przed zanieczyszczeniami powietrza, np. smogiem, a także długotrwale nawilżają i odżywiają cerę, przywracając jej zdrowy i promienny wygląd. Czarny ryż – właściwości kosmetyczne Naturalne kosmetyki tworzone na bazie czarnego ryżu to jedne z najbardziej popularnych preparatów pielęgnacyjnych wśród mieszkanek wschodnich krańców świata. Produkty cieszą się dużym uznaniem wśród kobiet, głównie dlatego, że są bardzo delikatne w działaniu i sprawdzają się w pielęgnacji cery wrażliwej  i skłonnej do podrażnień. Czarny ryż jest bogatym źródłem witamin z grupy B , żelaza, potasu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które skutecznie natłuszczają skórę i chronią ją przed przesuszeniem. Zawarte w surowcu fitosterole wzmacniają naskórek oraz zapobiegają utracie wody. Olej ryżowy – właściwości Z łusek czarnego ryżu powstaje również olej o cennych właściwościach kosmetycznych, który także stanowi częsty składnik preparatów pielęgnacyjnych do twarzy. Olej ryżowy jest cennym źródłem witaminy E , czyli silnego antyoksydantu, który zwalcza wolne rodniki , spowalniając tym samym proces starzenia się skóry. Olejek działa przeciwzapalnie, nawilża i przywraca cerze zdrowy i promienny wygląd. Czarny ryż...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner