Gałązka ziela
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Imbir i lukrecja: skuteczne zioła na refluks i zgagę

Stosowanie ziół na refluks i zgagę jest naturalną terapiątych dolegliwości układu pokarmowego. Lecznicze właściwości imbiru czy lukrecji mają przede wszystkim załagodzić objawy oraz zobojętnić posmak wydobywającego się kwasu z żołądka do przełyku.

Stosowanie ziół na refluks i zgagę jest naturalną terapią tych dolegliwości układu pokarmowego. Lecznicze właściwości imbiru czy lukrecji mają przede wszystkim załagodzić objawy oraz zobojętnić posmak wydobywającego się kwasu z żołądka do przełyku.

 

Refluks i zgaga spowodowane są nieprawidłową pracą zwieracza, który zamyka i otwiera ujście z przełyku do żołądka. Gdy otwiera się on zbyt łatwo lub w ogóle się nie domyka, powoduje ujście kwasów żołądkowych do przełyku. Szczególnie drażniący jest kwas solny i to on powoduje refluks i zgagę. W takim przypadku lecznicze właściwości ziół mogą ukoić podrażnienie ścian przełyku i zobojętnić je na działanie żrącej substancji z żołądka.

Kasia gotuje z Polki.pl: potrawka z kurczaka

Po co sięgać w przypadku refluksu i zgagi?

Zioła, które mogą okazać się pomocne przy takich dolegliwościach układu pokarmowego jak refluks czy zgaga to m.in.:

  • koper włoski,
  • kocimiętka,
  • imbir.

Zioła te są najbardziej skuteczne w postaci naparu – jedną łyżkę zasuszonego zioła zalewa się w szklance wrzącą wodą i odstawia na kwadrans. Pomocna może być również lukrecja – jej ekstrakt działa łagodząco szczególnie w przypadku silnej zgagi lub nadkwasoty.

 

Zioła na zgagę i refluks nie powinny być zażywane w nadmiarze, ponieważ mogą spowodować skutek odwrotny do zamierzonego i jeszcze bardziej podrażnić ściany przełyku.


 

 

Kobieta trzyma się za brzuch
© Syda Productions/Fotolia.com
Styl życia
Zgaga. Najczęstsze przyczyny
Bezpośrednią przyczyną zgagi, czyli refluksu żołądkowo-przełykowego (niewłaściwej pracy zwieracza dolnego przełyku) jest przedostawanie się kwaśnego soku żołądkowego do przełyku. Przyczynami pośrednimi nieprzyjemnego palenia w przełyku są m.in. dolegliwości trawienne: niestrawność, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy oraz długotrwały stres.

Bezpośrednią przyczyną zgagi, czyli refluksu żołądkowo-przełykowego (niewłaściwej pracy zwieracza dolnego przełyku) jest przedostawanie się kwaśnego soku żołądkowego do przełyku. Przyczynami pośrednimi nieprzyjemnego palenia w przełyku są m.in. dolegliwości trawienne: niestrawność, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy oraz długotrwały stres. Zgaga – przyczyny i skutki cofania się pokarmu Podstawowym objawem każdej z wymienionych dolegliwości jest zgaga, czyli uczucie pieczenia za mostkiem i cofanie się treści żołądkowej do przełyku – nasilone po obfitym, tłustym posiłku.   Niestrawność (dyspepsja) – pojawia się po zjedzeniu zbyt obfitego posiłku. Jej objawy to między innymi uczucie pełności i ucisku w nadbrzuszu, nudności i odczuwanie pieczenia. Wrzody żołądka – określane kiedyś jako choroba dyrektorska, oznaczają ubytek błony śluzowej żołądka. Objawiają się brakiem apetytu, wzdęciami, bólem brzucha – najczęściej przed jedzeniem. Wrzody dwunastnicy – przewlekła choroba, na którą cierpi co 10. Polak. Około godziny po posiłku pojawia się ból i pieczenie. Przepuklina rozworu przełykowego – powoduje przesuwanie żołądka nad przeponę. Sklerodermia (twardzina) – przewlekła choroba skóry, tkanki podskórnej, kości i mięśni. Niedobór wydzielania śliny – skutkiem jest wolniejsze spłukiwanie zawartości przełyku. Używki – zgagę powoduje mocna kawa, alkohol i papierosy. Zła dieta – zbyt duże posiłki i używanie ostrych przypraw, a także jedzenie w pośpiechu.   Nieleczona zgaga może skutkować powstaniem nadżerek błony śluzowej przełyku. Kwas i treść żołądka przedostająca się do krtani i oskrzeli, może prowadzić do zapalenia oskrzeli a nawet astmy . Kwas dostający się do jamy ustnej uszkadza błonę śluzową jamy ustnej i niszczy zęby. Zgagi i refluksu nie...

migdały na dłoni
Flickr/Abd allah Foteih/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Garść migdałów – smaczny sposób na zgagę
Odczuwasz pieczenie w przełyku, kwaśny smak w ustach, bolesny ucisk w nadbrzuszu lub w klatce piersiowej? To może być zgaga, efekt cofania się kwasu żołądkowego z żołądka do wyższych partii układu pokarmowego. Migdały mogą pomóc ci w zneutralizowaniu tego nieprzyjemnego uczucia.

Odczuwasz pieczenie w przełyku, kwaśny smak w ustach, bolesny ucisk w nadbrzuszu lub w klatce piersiowej? To może być zgaga, efekt cofania się kwasu żołądkowego z żołądka do wyższych partii układu pokarmowego. Migdały mogą pomóc ci w zneutralizowaniu tego nieprzyjemnego uczucia. Skąd się bierze zgaga? Zgaga najczęściej pojawia się po zbyt obfitym posiłku. Sprzyjają jej pośpiech przy jedzeniu, częste picie napojów zawierających kofeinę, spożywanie ostrych lub kwaśnych potraw oraz słodyczy. Efektem działania tych czynników może być refluks żołądkowo-przełykowy, cofanie się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. To on jest bezpośrednią przyczyną zgagi. Zgaga występuje też u niektórych kobiet w ciąży. Dlaczego migdały pomagają na zgagę? Leczenie refluksu wymaga zastosowania substancji zobojętniających kwaśny odczyn treści żołądkowej . Zanim sięgniesz po leki, możesz wypróbować naturalne sposoby na zgagę. Jednym z nich jest jedzenie 5-8 migdałów po każdym posiłku. Ich zasadowy odczyn pomaga zneutralizować nadmiar kwasu żołądkowego w przewodzie pokarmowym i przynosi ulgę osobom cierpiącym na zgagę. Bez obaw mogą jeść je również kobiety w ciąży . Czy migdały należy obierać ze skórki? Migdały przed jedzeniem należy obrać ze skórki, ponieważ znajduje się w niej kwas fitowy, który utrudnia przyswajanie składników mineralnych. Poza tym często do pasteryzacji migdałów używane są substancje chemiczne o toksycznym wpływie na organizm, substancje te gromadzą się właśnie w skórce. Obieranie migdałów należy zacząć od namoczenia ich w chłodnej wodzie (gorąca mogłaby zabić znajdujące się w nich składniki odżywcze). Migdały należy trzymać w wodzie przynajmniej przez 24 godziny, wodę można wymieniać. Po tym czasie należy zdjąć z nich...

mężczyzna odczuwający pieczenie w mostku od zgagi
© nebari/Fotolia.com
Styl życia
Jak rozpoznać zgagę? Pieczenie w przełyku i inne charakterystyczne objawy
Przyczyną nieprzyjemnego pieczenia w przełyku, czasem zaczynającego się już w okolicy mostka, i towarzyszących mu nudności może być zgaga. Objawy zgagi pojawiają się często po zjedzeniu obfitego posiłku, wypiciu kawy, alkoholu lub pod wpływem stresu. Zgaga jest także częstą przypadłością kobiet w ciąży, występuje już w pierwszym miesiącu.

Przyczyną nieprzyjemnego pieczenia w przełyku, czasem zaczynającego się już w okolicy mostka, i towarzyszących mu nudności może być zgaga. Objawy zgagi pojawiają się często po zjedzeniu obfitego posiłku, wypiciu kawy, alkoholu lub pod wpływem stresu. Zgaga jest także częstą przypadłością kobiet w ciąży, występuje już w pierwszym miesiącu. Zgaga a refluks żołądkowo-przełykowy i niestrawność – czym się różnią Zgaga jest objawem refluksu żołądkowo-przełykowego , który z kolei stanowi jedną z postaci niestrawności (inaczej nazywanej dyspepsją). Często jednak zgaga pojawia się też jako objaw innych postaci niestrawności , np. choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nadwrażliwości trzewnej, niestrawności wywołanej nieprawidłową dietą albo używkami (papierosami, alkoholem, kawą), czynnikami psychogennymi (np. stresem). Jakie są najczęstsze objawy zgagi? Najbardziej charakterystycznym objawem zgagi jest pieczenie w przełyku i uczucie, że znajduje się w nim jakiś przedmiot, coś, czego nie da się przełknąć. Do pozostałych objawów zgagi należą: ból, pieczenie w okolicy mostka, nudności , kwaśny smak w ustach, puste lub kwaśne odbijanie się, ból brzucha. Po długotrwałej zgadze do powyższych objawów mogą dołączyć także chrypka i kaszel . Przewlekłe (dłuższe niż przez 3 miesiące) występowanie tych objawów może świadczyć o niestrawności. Jeśli objawy stają się bardziej uciążliwe po ułożeniu się na wznak lub przy pochylaniu się i dodatkowo treść pokarmowa cofa się do przełyku, prawdopodobnie mamy do czynienia z refluksem. Zgaga może być jednym z wczesnych objawów ciąży Choć różne kobiety doświadczają różnych objawów ciąży, jednym z tych, które występują najczęściej, i to już w pierwszym miesiącu, jest zgaga . Sama zgaga nie świadczy jednak o ciąży. Muszą towarzyszyć...

Nasze akcje
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik