Żółtko jaja kurzego waży około 20 g, zawiera 71 kcal, 3,3 g białka, 6,4 g tłuszczu, 212 mg cholesterolu. To jednak, że produkt zawiera cholesterol nie oznacza, że podnosi jego poziom w organizmie. Żółtko jaja wpływa dobroczynnie na skórę, kości, wątrobę, serce, pomaga w nauce, a nawet chroni przed nowotworami. Jedzenie żółtek zaleca się dzieciom, dorosłym, osobom na diecie, sportowcom, wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywianiu.

Reklama

Żółtko a cholesterol

W latach 70. odradzano jedzenie żółtek ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Badania naukowe nie potwierdziły związku między jedzeniem żółtek a wysokim cholesterolem i chorobami serca. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowe osoby mogę zjadać nawet dziesięć żółtek tygodniowo. Polscy dietetycy zalecają zjadanie codziennie jednego żółtka (trzy pozostałe są uzupełniane, np. poprzez jedzenie makaronu, pieczywa).

Żółtko jaja a lecytyna i luteina

Żółtko jaja zawiera lecytynę, która rozbija tłuszcz i cholesterol na małe cząstki – dzięki temu zapobiega miażdżycy. Lecytyna zawiera cholinę, która chroni wątrobę i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Ponadto lecytyna działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Żółty barwnik - luteina zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na zaćmę i zwyrodnienie plamki żółtej, ma zbawienny wpływ na układ nerwowy, wspomaga koncentrację. Zawarta w żółtku luteina zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed rakiem i spowalnia proces starzenia.

Żółtko jaja – witaminy

Żółtko zawiera witaminę A, E, D i witaminy z grupy B. Witamina A i E zapewnia zdrowy wygląd cerze, paznokciom i włosom, witamina D wzmacnia kości, a witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego i przyspieszają przemianę materii.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama