Dzbanek z zaparzoną zieloną herbatą.
Pixabay/Unsplash/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Herbata zielona jest najstarszą ze wszystkich rodzajów herbat. Czarna, czerwona, biała – o żadnej nie mówi się tak dobrze, jak o herbacie zielonej. Ważne, aby zalewać ją wodą w temperaturze 60-80 stopni, ponieważ w innym przypadku traci ona swoje cenne właściwości. Ze względu na jakość, herbata liściasta będzie lepszym wyborem niż herbata ekspresowa.

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm oraz przyspiesza trawienie, dlatego zaleca się jej picie osobom na diecie redukcyjnej (odchudzającej). Zawiera witaminy: A, B, C i E. Oprócz tego, zielona herbata reguluje ciśnienie krwi, opóźnia proces starzenia, chroni przed rakiem, obniża poziom złego cholesterolu. W skład zielonej herbaty wchodzi fluor, który wzmacnia kości i zęby. Dodatkowo, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Zielona herbata zapobiega tworzeniu zakrzepów krwi i odkładaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym. W zależności od sposobu przyrządzania – pobudza lub relaksuje.

Pobudzające działanie zielonej herbaty

Jeśli liście zielonej herbaty zalejesz po raz pierwszy wodą i pozostawisz na 2-3 minuty, uzyskasz napar o działaniu pobudzającym. Zawarta w herbacie teina łączy się z garbnikami (taninami), tworząc orzeźwiający napój (działa podobnie jak kofeina zawarta w kawie). Likwiduje uczucie senności oraz usprawnia działanie mózgu. Zgodnie z niektórymi opiniami, herbata przyrządzona w ten sposób podwyższa ciśnienie krwi.

Uspokajające działanie zielonej herbaty

Jeśli liście zielonej herbaty zalejesz po raz kolejny wodą i odstawisz na 8-10 minut, uzyskasz napar o działaniu relaksującym. Tak przyrządzony napar obniża ciśnienie krwi. Suszone liście zielonej herbaty możesz zalewać nawet trzykrotnie. Drugi i trzeci napar mają intensywniejszy smak niż pierwsza porcja.

 

Miłośnicy herbat zalecają parzenie naparu w herbacianym dzbanku, a następnie przelanie napoju do porcelanowych filiżanek. Ważne, aby ograniczyć spożywanie zielonej herbaty do pięciu filiżanek dziennie.