ryba na talerzu
Flickr/Lisa Risager/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Oliwa z oliwek i ryby są źródłem zdrowych tłuszczów. Dostarczają niezbędnych wartości odżywczych, ponieważ dla organizmu człowieka niezbędne są kwasy tłuszczowe z grupy wielonienasyconych i jednonienasyconych.

Funkcje tłuszczów w organizmie człowieka

Nie wszystkie tłuszcze mają rzeczywiście zły wpływ na zdrowie. Fakty są takie, że tłuszcze są bardzo potrzebne do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Ich podstawową funkcją jest kumulowanie energii i tworzenie błon komórek. Tłuszcze chronią narządy wewnętrzne. Pomagają też w procesie wykorzystania witamin (A, K, D i E) przez organizm i powodują zdrowszy wygląd skóry.

Zdrowe tłuszcze, czyli jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Do zdrowych tłuszczów, tych których nie powinniśmy unikać, należą tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Wystrzegać się trzeba natomiast tłuszczów nasyconych i trans, ponieważ zamykają tętnice i zwiększają ryzyko chorób serca.

 

Najbogatszym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych są:

  • ryby,
  • oleje roślinne,
  • orzechy,
  • nasiona.

Składnikiem bogatym w tłuszcze jednonienasycone jest oliwa z oliwek. Jest bardzo dobrze przyswajana przez organizm i ma pozytywny wpływ na kondycję ciała. Oliwa z oliwek ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawarty w niej kwas oleinowy wspomaga profilaktykę miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca.

Oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz do wszystkiego

Oliwa z oliwek nadaje niepowtarzalny smak i aromat potrawom. Najczęściej używana jest jako dodatek do sałatek, ale sprawdza się także przy przyrządzaniu mięs. Dzięki niej mięsa stają się chrupiące. Podkreśla smak dań pieczonych i gotowanych. Jest dodatkiem do makaronów, owoców morza i potraw z ryżu. Oliwa z oliwek ma wszechstronne zastosowanie. Nie należy jednak spożywać jej w zbyt dużych ilościach, ponieważ nie jest jedynym źródłem tłuszczu w diecie.

 

Wskaźnik dziennego spożycia tłuszczów oscyluje w okolicach 40-50 gramów tłuszczu na dobę, co w przeliczeniu na kalorię wynosi około 375-450 kcal.

Tłuszcze omega korzystnie wpływają na układ nerwowy

Do grona tłuszczów wielonienasyconych należą tłuszcze omega-3 i omega-6. Pozytywnie działają na pamięć, zmniejszają objawy depresji, zapobiegają chorobom serca i udarom mózgu. Łagodzą stany zapalne. Wzmacniają układ odpornościowy. Polecane są kobietom w ciąży. Poprawiają funkcjonowanie organizmu. Tłuszcze omega-6 pochodzą z olejów, np. słonecznikowego, sojowego, kukurydzianego. Tłuszcze omega-3 występują najczęściej w tłustych rybach, takich jak pstrąg, makrela, sardynka czy łosoś.

Jak wybierać ryby?

Najzdrowsze są ryby świeże, a nie mrożone – po rozmrożeniu może się okazać, że nasza ryba miała w sobie więcej lodu niż mięsa. Poza tym nie mamy pewności czy poprzednio ryba nie była już rozmrażana i ponownie zamrażana. Kucharze radzą, żeby decydując się na zakup ryb zwrócić uwagę na kolor skrzeli. Muszą być one różowe lub mocno czerwone. Jeśli zauważamy szary, wyblakły odcień, nie warto kupować takiej ryby. Łuski powinny błyszczeć, unikamy matowych ryb. Zwracamy uwagę na zapach. Warto też patrzeć rybie w oczy – świeże ryby mają niezmętnione, przejrzyste oczy. Najlepiej korzystać ze sprawdzonych sklepów i wybierać ryby sezonowe. Nie każda ryba jest naprawdę zdrowa i dostarczy cennych składników odżywczych. Ryby, które żyją w nieczystych wodach zawierają toksyny, a ryby pochodzące z hodowli, bywają nafaszerowane antybiotykami i środkami antybakteryjnymi. Panga i tilapia należą do tego rodzaju ryb, których lepiej unikać. Mają w sobie niewiele tłuszczów Omega 3, poza tym zwykle pochodzą z nieznanych hodowli.

 

Najbardziej wartościowymi rybami są:

  • pstrąg,
  • śledź,
  • morszczuk,
  • okoń,
  • sandacz.

Składniki tłuszczu rybiego oraz oliwy z oliwek koją zapalenia trzustki. Są ochroną w profilaktyce leczenia miażdżycy i nieodłącznym elementem diet. Nie należy ich unikać, ponieważ mają zdrowotny wpływ na nasz organizm i dostarczają niezbędnych wartości odżywczych.