Suszone daktyle
© ferumov/Fotolia.com

Cukier jest bardzo uzależniający i sprawia, że mamy nieodpartą ochotę na słodycze. Sklepowe słodkości są bardzo szkodliwe i nie powinno się ich jeść zbyt często. Jak jednak oprzeć się pokusie? Postaw na pyszne i zdrowe słodycze bez cukru. Przygotowaliśmy dla Was 3 bardzo proste przepisy na desery bez cukru.

Dlaczego cukier jest niezdrowy?

Ogólnie dostępny biały cukier rafinowany jest pozbawiony jakichkolwiek składników odżywczych. To tylko puste kalorie - jesteśmy najedzeni bardzo krótko, a potem jeszcze bardziej głodni. Cukier jest jednym z głównych powodów nadwagi i otyłości. Dodatkowo podrażnia żołądek, błonę śluzową jelit i zakwasza organizm. Powoduje licznie problemy z układem trawiennym i nerwowym. Jest najczęstszą przyczyną próchnicy. A najgorsze jest to, że uzależnia mocniej niż używki. 

Zdrowe desery bez cukru - proste przepisy

Wegańskie praliny bez cukru

Składniki:

  • 100 g daktyli
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 10 orzechów laskowych
  • gorzkie kakao
  • opcjonalnie: sok z połowy pomarańczy

Daktyle namaczamy w wodzie min. 2 godziny. Orzechy wkładamy do czystej ściereczki i miażdżymy tłuczkiem. Daktyle, wiórki, orzechy i sok z pomarańczy miksujemy. Formujemy małe kulki i obtaczamy je w kakao lub wiórkach. 

Praliny bez cukru
Instagram

Ciasto czekoladowe z fasoli

Składniki:

  • puszka czerwonej lub czarnej fasoli
  • 2 małe banany
  • 4 łyżki surowego kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 50 ml oleju
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: orzechy laskowe lub ziemne

Fasolę opłukać i zblendować. Banany rozdrobnić widelcem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć łyżką lub mikserem. Ciasto piec przez 40-50 minut w 180 stopniach. Posypać kakao lub czekoladą.

Ciasto czekoladowe z fasoli
©yuliiaholovchenko/fotolia

Tarta rustykalna z owocami

Składniki:

  • ciasto kruche
  • 500 g sezonowych owoców: śliwek, wiśni, czereśni, jabłek, gruszek, rabarbar
  • opcjonalnie: cynamon, miód, tymianek

Przygotować ciasto kruche z tego przepisu (tarta z truskawkami). Zamiast cukru dodaj 4 łyżki miodu. Po wyjęciu ciasta z lodówki połóż je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Rozwałkuj na okrąg. W środku rozłóż pokrojone owoce, zostawiając 5 cm wolnego brzegu. Owoce posyp przyprawami i polej miodem według uznania. Zagnij brzegi tarty do środka. Piec w 190 stopniach 30-40 minut, do zarumienienia brzegów.