Ziarna soi i olej sojowy
© Africa Studio/Fotolia.com

Najważniejszą funkcją lecytyny sojowej jest jej wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego – poprawia pamięć, ułatwia uczenie się i zwiększa zdolność koncentracji. Nazywana jest również pogromcą tłuszczu.

 

Lecytyna nie jest jednak suplementem bez wad – jak każda substancja, także lecytyna sojowa może wywołać skutki uboczne. Dotyczą one nie tylko osób, które mają alergię na soję – te powinny bezwzględnie unikać jakichkolwiek produktów ją zawierających.

Skutki uboczne lecytyny sojowej:

7 najczęstszych skutków ubocznych stosowania lecytyny sojowej:

  • problemy ze strony układu pokarmowego, m.in. biegunka, wymioty, nudności,
  • zmiana masy ciała – zarówno utrata wagi jak i jej nagły wzrost,
  • brak apetytu,
  • zmiany skórne, np. wysypki,
  • zawroty głowy, sporadyczne omdlenia i dezorientacja,
  • niewyraźne widzenie,
  • niskie ciśnienie krwi – zbyt niskie ciśnienie krwi jest tak samo groźne, jak wysokie!

Dlaczego lecytyna sojowa może szkodzić?

Niepożądane skutki stosowania lecytyny sojowej wynikają przede wszystkim ze stosowania na uprawach soi środków chemicznych i pestycydów. Do sprzedaży trafia lecytyna sojowa z różnych źródeł – jeśli kupujesz produkt sprawdzonej i zaufanej firmy, wymienione skutki uboczne nie powinny wystąpić.

Jak wybrać zdrową lecytynę sojową?

Wybierając lecytynę, kieruj się następującymi wskazówkami:

 

1. Wybierz soję, która spełnia ścisłe wskazania odnośnie toksyczności. Wybierz producenta, który przy produkcji lecytyny kieruje się wytycznymi US FDA, Komisji Europejskiej i Światowej Organizacji Zdrowia.

 

2. Upewnij się, że soja jest sfermentowana – w wielu przypadkach soja jest niesfermentowana, co może pozornie wydawać się dobrą praktyką. Jednak badania pokazują, że niesfermentowana soja zawiera toksyny i roślinne estrogeny, które mogą m.in. zakłócać cykl miesięczny u kobiet, uszkadzać tarczycę, zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, obniżać poziom testosteronu i wywoływać problemy z prostatą. Dodatkowo taka soja jest trudna do strawienia. Fermentacja soi zmniejsza ryzyko powyższych chorób.

 

3. Sprawdź czy soja nie jest genetycznie modyfikowana – soja jest jedną z upraw najczęściej poddawanych genetycznej modyfikacji. Nie są znane długofalowe skutki zjadania takiej żywności, nie wiadomo też w jakie interakcje wchodzą z ukrytymi toksynami lub innymi składnikami odżywczymi.

 

Więcej na temat składniki odżywcze