Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną witaminą. Przyjmuje się ją w większych ilościach podczas sezonu grypowego, by zwiększyć odporność, ale nie jest to jej jedyna zaleta.

Reklama

Witamina C – właściwości

Naturalna witamina C, czyli ta pochodząca z warzyw i owoców:

  • stymuluje produkcję białych krwinek i podnosi odporność organizmu,
  • uczestniczy w regeneracji witaminy E i produkcji hormonów zwalczających stres,
  • przyspiesza proces zrastania kości i gojenia się ran i siniaków,
  • poprawia przyswajalność żelaza,
  • normalizuje poziom cholesterolu we krwi i chroni przed miażdżycą,
  • ma właściwości przeciwutleniające – zwalcza wolne rodniki,
  • wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu,
  • chroni organizm przed zmianami nowotworowymi.

Źródła witaminy C

Średnie zapotrzebowanie na witamin C na dzień wynosi:

  • 40-75 mg u dzieci,
  • 75-100 mg u dorosłych.

Witaminę C w dużej ilości można znaleźć np. w:

  • owocach dzikiej róży, czarnej i czerwonej porzeczce, truskawkach, poziomkach, owocach cytrusowych (uwaga, wbrew pozorom owoce cytrusowe nie są ich największym źródłem!);
  • warzywach: natce pietruszki, zielonych warzywach (brukselka, szpinak, kalafior, kapusta – zwłaszcza kiszona).

Cebula, stosowana już przez Wikingów w celu zapobiegania szkorbutowi (a więc chorobie wywołanej niedoborem kwasu askorbinowego), w rzeczywistości jest dość ubogim źródłem witaminy C.

Reklama
Zobacz także

Suplementy i witamina C lewoskrętna

W wyniku reklam (na razie głównie internetowych) farmaceuci są coraz częściej pytani o witaminę C lewoskrętną, która ma być jedyną formą skuteczną formą syntetycznej witaminy C (w przeciwieństwie do witaminy C prawoskrętnej). W związku z tym należy uściślić nazewnictwo, stosowane przez koncerny farmaceutyczne - nazwa kwas L-askorbinowy to synonim kwasu askorbinowego i nie oznacza, że preparat zawiera witaminę lewoskrętną. W ekosklepach oferujących suplementy dostępne są suplementy diety z witaminą C, konkretnie nazwaną „lewoskrętną”, jednak suplementy nie są tak ściśle badane jak leki, w związku z tym trudno zweryfikować ich skład. Tak naprawdę kwestia skuteczności obu rodzajów witaminy nie jest rozstrzygnięta i dyskusje na ten temat wciąż się toczą. Jedno jest pewne – przyjmowanie naturalnych witamin razem ze świeżymi warzywami i owocami zawsze zagwarantuje nam tę „słuszną” wersję.

Reklama
Reklama
Reklama