Truskawki
© ghgfoto/Fotolia.com

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne truskawek

Truskawki
© ghgfoto/Fotolia.com

Cenne odżywcze właściwości truskawek zawdzięcza się zawartości witamin przeciwutleniających, takich jak A, C i E. Witaminy, walcząc z wolnymi rodnikami, wzmacniają odporność organizmu.

Witaminy znajdujące się w truskawkach

Truskawki zawierają w sobie przeciwutleniające witaminy A, C i E, które w walce z wolnymi rodnikami przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu.

 

Witamina C ma dodatkowo wpływ na produkcję kolagenu, który jest niezbędny do regeneracji skóry, kości i zębów. W 100 gramach truskawek znajduje się około 60 mg witaminy C (zobacz badania).

 

Witamina A jest bardzo ważna dla zdrowia oczu i skóry. Jej niedobory prowadzą do „kurzej ślepoty”, czyli niemożności widzenia po zmierzchu, a także do trudności z gojeniem się ran i regeneracją skóry.

 

Witamina E przeciwdziała zakrzepom i bierze udział w dostarczaniu bodźców nerwowych w ciele. W truskawkach znajdują się również witaminy z grupy B: B1, B2, B3 oraz B6, które wspomagają metabolizm.

Składniki odżywcze truskawek

Truskawki bogate są w cenne pierwiastki, takie jak:

  • żelazo - jego niedobór może powodować bezsenność, zawroty głowy, szybszą pracę serca i anemię,
  • magnez - odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu naczyniowo-sercowego. Niedobór prowadzi do zwiększenia ciśnienia krwi oraz częstych skurczy, w szczególności nóg,
  • mangan - szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, bowiem dzięki niemu wytwarzany jest estrogen odpowiedzialny za rozwój organów wewnętrznych dziecka; niedobór manganu może prowadzić do bezpłodności,
  • wapń - zapewniający zdrowe kości i zęby a także prawidłową krzepliwość krwi.

Zdrowotne i lecznicze właściwości truskawek

Owoce zawierają w sobie pektyny, czyli węglowodany, które usprawniają pracę jelit, pomagając je oczyścić ze złogów. Jedzenie truskawek naturalnie obniża też poziom glikemii (stężenia glukozy we krwi) oraz pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Truskawki mają właściwości moczopędne i przyczyniają się do wydalania toksyn i usunięcia nadmiaru wody z organizmu.

Truskawki a alergie

Pomimo prozdrowotnych właściwości truskawek, nie każdy może je jeść. Za sprawą niektórych białek znajdujących się w tych owocach może dojść do reakcji alergicznej. Do głównych objawów należy swędzenie w jamie ustnej, obrzęk twarzy, wysypka, czasami pojawia się ból brzucha i biegunka. Jeżeli nastąpi uczulenie na truskawki, trzeba je wyeliminować z diety i uważać na inne produkty, zawierające ten owoc, takie jak: dżemy, soki, jogurty. 


Przeładuj

Jak mieszka Agnieszka Kaczorowska? Pokój Emilki przepiękny, ale spójrzcie na sypialnię!

zobacz 01:31