świeży szpinak
Pixabay/wiswik/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

7 zaskakujących faktów o szpinaku

świeży szpinak
Pixabay/wiswik/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Szpinak ma wyjątkowy smak i jest bogaty w substancje odżywcze. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i wspomaga budowę masy mięśniowej. To jednak nie koniec jego zalet. Zobacz co jeszcze ma do zaoferowania ulubione danie Popeye.

 

1. Lepiej wybierać delikatne i młode listki szpinaku. Większe, dojrzalsze mogą być już twarde i włókniste. Ponadto zaobserwowano, że szpinak, który znajduje się w sklepie i jest wystawiony na słońce ma więcej substancji odżywczych, niż szpinak przechowywany w ciemności.

2. Gotowanie zwiększa wartości odżywcze szpinaku. Gotowany szpinak dostarcza dwa razy tyle składników mineralnych, ile świeży. Wynika to z tego, że organizm nie może całkowicie wykorzystać składników odżywczych z surowego warzywa.

3. Najlepszym i najzdrowszym sposobem na spożywanie szpinaku jest przygotowywanie z niego soku lub koktajlu. Mieszając go z innymi warzywami lub owocami można przygotować istną bombę witaminową.

4. W szpinaku znajduje się kwas szczawiowy, który utrudnia wchłanianie wapnia i żelaza. Łatwym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest komponowanie potraw, w których szpinak będzie występował w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C, na przykład cytrusów. Innym sposobem na zmniejszenie szkodliwego działania kwasu szczawiowego jest gotowanie liści szpinaku prze minimum dwie minuty.

5. Zamrażanie szpinaku zmniejsza jego korzyści zdrowotne. Najlepiej jest kupić świeże liście i zjeść je jeszcze tego samego dnia.

6. Wszyscy mówią o niewątpliwych zaletach szpinaku jeśli chodzi o substancje odżywcze wpływające na prawidłowe funkcjonowanie oczu i na budulec kości. Rzadziej zwraca się uwagę na to, że jest bardzo dobry na trawienie. Szpinak łagodzi zaparcia, chroni wyściółkę śluzową żołądka, a także wypłukuje toksyny z jelita grubego.

7. Jeszcze inną nieznaną korzyścią z jedzenia szpinaku jest jego wpływ na skórę. Koktajl witamin i minerałów ze szpinaku szybko uwolni od problemu suchej, swędzącej skóry. Regularne spożywanie tego świeżego warzywa bardzo poprawia cerę i ogólną kondycję skóry.

 

Pobierz dostępny w Pyszne pl kupon i zamów na dzisiejszy obiad makaron z dodatkiem szpinaku.

 


Przeładuj

"Rolnik szuka żony": Czy Ania i Grzegorz korzystają z pomocy niani?

zobacz 01:37