

Pigwa – właściwości „polskiej cytryny”, która chroni przed przeziębieniem
Właściwości pigwy są nieocenione w przypadku walki z przeziębieniem. Lecznicze działanie zawdzięcza dużej zawartości witaminy C, ale również innych minerałów takich jak żelazo, potas i witamina B2. Warto ją jeść, ponieważ wzmacnia organizm i usprawnia pracę układu pokarmowego.
Pigwa jest rośliną, która występowała naturalnie na terenach Azji, jednak dziś hodowana jest niemal wszędzie. Jest krzewem jednorocznym, który wydaje owoce w okresie letnim, choć ich pełna dojrzałość występuje na jesień – przeważnie przypada na miesiąc wrzesień. Wtedy też powinien się odbyć zbiór owoców. Pamiętajmy, że są one niesmaczne w surowym stanie, tylko po właściwym przygotowaniu w postaci przetworów.
Pigwa: właściwości lecznicze
Właściwości lecznicze pigwa zawdzięcza głównie witaminie C. Jest jej aż 7 razy więcej w owocu pigwy niż w cytrynie. Dzięki temu przetwory z pigwy wzmacniają organizm, usprawniają układ odpornościowy oraz skutecznie zwalczają liczne podczas jesiennych słot przeziębienia i grypę. Oprócz witaminy C pigwa zawiera inne ważne składniki odżywcze – np. pektyny, które usuwają toksyny z organizmu, zmniejszając przy tym kaloryczność spożywanych pokarmów oraz pobudzając metabolizm. W owocach pigwy znajdują się również polifenole, które uwalniają wolne rodniki, odpowiedzialne za działanie rakotwórcze w organizmie. Owoc zawiera również garbniki, witaminy: A, PP, B1, B2, B6, magnez, wapń i żelazo.
Co można zrobić z pigwy?
Pigwy nie jada się na surowo, ponieważ jest zbyt twarda i w smaku bywa bardziej kwaśna niż cytryna. Dlatego też przygotowuje się z niej przede wszystkim wszelkiego rodzaju przetwory, które dodawane są do herbaty czy do deserów. Są to m.in.:
- sok lub syrop;
- konfitura;
- dżem;
- powidła;
- nalewka (przeważnie robi się z pestek pigwy).
Pigwa jest dobrym zastępnikiem cytryny. Najlepiej dodawać ją do herbaty – wzbogaca jej smak i zmienia kolor na bardziej złoty. Dodaje jej również właściwości odżywczych – głównie dzięki wspomnianej wcześniej witaminie C.
- Pigwa dodana do herbaty sprawia, że napój staje się o wiele zdrowszy. Wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem. Jak zrobić herbatę z pigwą?
- Dorośli mogą pozwolić sobie na skosztowanie nalewki z pigwy. Jest pyszna i zdrowa. Sprawdź przepis na nią.
- Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj nasze przepisy na pyszne desery z pigwy.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
GABRIELLA
Przygotuj sie na wiosnę rajstopy i pończochy do 60% taniej!
LADY MAKEUP
Musujące kostki pod prysznic z olejkami eterycznymi!
BORN2BE
Ogromny wybór najmodniejszych biustonoszy!
PERFECTA
Planet Essence SOYA odżywczy balsam do ciała