Melony
Pixabay/gLady/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Melon – owoc bogaty w witaminy i minerały

Melony
Pixabay/gLady/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Melon możesz kupić w różnych kolorach: żółtym, pomarańczowym, białym, brązowym. Nazwa owocu pochodzi od greckiego melopepon, czyli miękkie jabłko. Przygotowanie melona jest proste – trzeba jedynie usunąć pestki.

Wartości odżywcze melona

Melon aż w 90% składa się z wody, dlatego jest doskonałym sposobem na uzupełnienie wody w organizmie. Dzięki przeciwutleniaczom, melon ma właściwości chroniące przed nowotworami, chorobami serca, poprawiającymi wygląd skóry, włosów i paznokci. Melon zawiera witaminy: A, C, D, E, P oraz witaminy z grupy B. Jest bogaty w minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas oraz jod. Melon zawiera niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego kwas foliowy (zalecany jest w szczególności kobietom planującym macierzyństwo oraz będącym w ciąży). Ponadto, znajdują się w nim pektyny (mieszanki węglowodanów o właściwościach żelujących), beta-karoten (związek, z którego powstaje witamina A) i błonnik (włókno pokarmowe nietrawione przez człowieka). Melon powinny jeść osoby, które prowadzą stresujący tryb życia, a także ludzie chcący poprawić widzenie. Owoc mogą z powodzeniem spożywać osoby na diecie, ponieważ w 100 gramach jest tylko 35 kalorii! Dla osób odchudzających się istotne jest również to, że melon działa moczopędnie i przeczyszczająco. W medycynie niekonwencjonalnej owoc wykorzystuje się do łagodzenia bólów reumatycznych, wątroby, nerek, chorób związanych z nieprawidłowościami w działaniu układu krwionośnego, a także kaszlu i bólu gardła.

Sposób przygotowania melona

Aby cieszyć się wytwornym smakiem melona, należy zacząć od rozsądnych zakupów – wybierz owoc o intensywnym zapachu i miękkiej skórce. Włóż na minimum 60 minut do lodówki, a następnie postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • Pokrój melona na pół.
  • Za pomocą łyżki stołowej wydrąż pestki ze środka owocu.
  • Pokrój melona na ćwiartki.
  • Obierz skórkę nożem.
  • Owoc pokrój w cienkie paski.
 

Przeładuj

Ania z "Hotelu Paradise" jest zadowolona z tego jak wypadła w programie? To naprawdę szczere wyznanie uczestniczki

zobacz 02:11