Czarny pieprz
© Sea Wave/Fotolia.com

Piperyna z pieprzu: właściwości i zastosowanie

Czarny pieprz
© Sea Wave/Fotolia.com

Za ostry, charakterystyczny smak pieprzu odpowiada piperyna. Jest to związek organiczny zlokalizowany w wierzchniej warstwie skórki tej popularnej przyprawy. Badania medyczne prowadzone w kierunku leczniczych właściwości piperyny wykazały, że znajduje ona zastosowanie w leczeniu chorób takich jak otyłość, nowotwory czy bielactwo.

 

Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowało raport z analiz (link: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf204514a), w rezultacie których udowodniono skuteczność ekstraktu z czarnego pieprzu zawierającego piperynę w walce z otyłością. Jej działanie polega przede wszystkim na spowalnianiu powstawania nowych komórek tłuszczowych oraz obniżeniu poziomu tłuszczu we krwi.

Czarny pieprz na odchudzanie i migrenę

Ostre przyprawy zwiększają termogenezę (ciepłotę ciała), w rezultacie czego metabolizm przyspiesza. Dlatego przyprawy takie jak imbir, chili, cynamon i czarny pieprz uważane są za sprzymierzeńców w walce ze zbędnymi kilogramami.

 

Czarny pieprz był stosowany w medycynie wschodniej jako środek na niestrawność, różnego pochodzenia dolegliwości bólowe oraz infekcje. Ponadto czarny pieprz w połączeniu z cynamonem wg medycyny ludowej jest doskonałym środkiem na migrenowe bóle głowy. Oprócz tego pieprz wykazuje działanie przeciwwymiotne i przeciwgorączkowe.

Zdrowotne działanie i właściwości piperyny

Piperyna wykazuje wszechstronne działanie poprawiające kondycję zdrowotną całego organizmu:

  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych, w ten sposób ułatwiając trawienie i zaostrzając apetyt,
  • poprawia ukrwienie układu pokarmowego przez co wpływa na zwiększenie wchłaniania składników odżywczych z pożywienia,
  • działa moczopędnie i lekko przeczyszczająco, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się szkodliwych produktów przemiany materii,
  • zwiększa poziom melanocytów w organizmie (komórek odpowiedzialnych za kolor skóry) – dlatego jest szczególnie polecana osobom chorym na bielactwo,
  • wykazuje właściwości antydepresyjne i antyrakowe,
  • jest bardzo silnym antyoksydantem,
  • działa antyseptycznie (odkażająco) i przeciwzapalnie,
  • wspomaga leczenie otyłości,
  • przyspiesza spalanie tłuszczu,
  • poprawia wydolność organizmu – zwiększając wydatkowanie energii podczas aktywności fizycznej.

 

Aby w pełni korzystać z właściwości piperyny, nie wystarczy do każdego posiłku dodawać szczyptę pieprzu. Piperyna w czystej postaci dostępna jest jedynie w suplementach diety.

Piperyna – suplement diety, cena

Suplementy diety posiadające 95% piperynę w tabletkach zawierających 10-25 mg tej substancji kosztują – w zależności od liczby kapsułek w opakowaniu - od 19 do 60 zł. Często do piperyny dodawany jest również chrom.

 

Same tabletki nie spowodują utraty zbędnych kilogramów. Ważne jest stosowanie zróżnicowanej, odpowiednio zbilansowanej diety oraz prowadzenie aktywnego, zdrowego stylu życia.

Działanie uboczne piperyny

Piperyna jest szczególnie polecana w postaci suplementów diety, które zawierają tę substancję w czystej, wyizolowanej postaci. Nie wykazano dotychczas toksycznych właściwości piperyny – uważana jest za bezpieczny środek. Jednak należy pamiętać, że wszelkiego rodzaju preparaty należy stosować zgodnie z zaleceniami zawartymi w ulotce. Przekraczanie dopuszczalnych dawek suplementu zawierającego piperynę może doprowadzić do podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego i objawiać się dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Piperyny w kapsułkach nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci.

 

Więcej na temat składniki odżywcze witaminy
Przeładuj

Jak Paula Tumala zareagowała na wieść o ciąży bliźniaczej? Taka reakcja to zupełna normalność!

zobacz 01:36