Buraki czerwone i sok
©Dani Vincek/Fotolia

Burak czerwony – naturalny energetyk

Buraki czerwone i sok
©Dani Vincek/Fotolia

Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku.

Burak poprawia funkcjonowanie układu krążenia

Zawarte w soku buraka azotany, a także potas i magnez obniżają ciśnienie krwi, natomiast błonnik pokarmowy obniża stężenie złego cholesterolu. Te dwie właściwości sprawiają, że potrawy z buraków powinny znaleźć się w diecie osób ze skłonnościami do chorób układu krążenia.

Burak poprawia koncentrację

Azotany zawarte w burakach rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie w mózgu. Dzięki temu poprawiają wydolność intelektualną, a u starszych osób opóźniają zmiany wywołane przez postępującą demencję.

Burak zapobiega nowotworom

Buraki, a dokładnie betacyjany, które nadają im charakterystyczny kolor, mają działanie przeciwnowotworowe. Badania pokazały, że buraki zapobiegają wystąpieniu nowotworów skóry, płuc i jelita grubego. Betacyjany przeciwdziałają wzrostowi komórek nowotworowych.

Burak podnosi wydajność fizyczną

Wyniki badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych pokazały, że biegacze, którzy przed zawodami jedli gotowane buraki, osiągali średnio o 16% wyższą wydajność niż biegacze, którzy zamiast buraków dostali żurawinę.

 

Za ten efekt prawdopodobnie odpowiadają azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne. Dzięki temu do komórek docierają większe ilości tlenu. Poprawia to ogólną wydolność organizmu.

Burak zapobiega wadom rozwojowym

Kobiety w ciąży powinny włączyć do swojej diety buraki. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że jedzenie buraków obniża ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu.

Burak podnosi odporność

Buraki zawierają dużo witaminy C oraz flawonoidy. Te substancje wzmacniają strukturę naczyń krwionośnych i podnoszą odporność organizmu. Witamina C oraz betacyjany są przeciwutleniaczami, pomagają zwalczać wolne rodniki, których nadmiar może być przyczyną spadku odporności i większej podatności na infekcje.

Burak jest naturalnym afrodyzjakiem

Buraki poprawiają również wydolność seksualną. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości boru, który wspomaga produkcję hormonów. Jedzenie buraków podnosi libido i zwiększa ruchliwość plemników.

W jakiej postaci najlepiej jeść buraki

Najpopularniejszymi potrawami z buraków jest barszcz czerwony i ćwikła. Z buraków można też przyrządzać kotlety, zakwas, koktajle, a nawet piec z nich ciasta.

 

Przeładuj

Sylwia Madeńska i Mikołaj Jędruszczak rozstali się, a jak wspominają początek znajomości? „Ty mi mówiłaś fejkowe informacje…”

zobacz 01:33