sery i oliwki
Flickr/Nate Steiner/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Masz ciężki egzamin przed sobą? Witamina B12 pomoże w nauce!

sery i oliwki
Flickr/Nate Steiner/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Witamina B12 wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Nie zapomnij o niej, gdy masz przed sobą czas intensywnej nauki. Poznaj jej właściwości.

 

Witamina B12 (kobalamina) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania niemal wszystkich komórek organizmu człowieka, a w szczególności struktur układu nerwowego. Wraz z witaminą B1, B2, B6, kwasem foliowym, cynkiem oraz magnezem wpływa na procesy uczenia się i zapamiętywania. Warto więc wiedzieć, jak wpływa na naszą pamięć oraz w jakich produktach znajdziemy jej najwięcej.

Za co odpowiedzialna jest witamina B12?

Kobalamina bierze udział w skomplikowanych procesach biochemicznych zachodzących w neuronach naszego układu nerwowego, przez co odgrywa ważną rolę w procesie uczenia się i zapamiętywania. Ponadto ułatwia koncentrację oraz pomaga w utrzymaniu równowagi emocjonalnej przy długotrwałym stresie. Z tego też względu warto zwrócić uwagę, aby nie zabrakło jej w naszej codziennej diecie. Skutki takiego stanu mogą być bardzo poważne.

Brak witaminy B12 jest szkodliwy

Witamina B12 odkładana jest w wątrobie i nerkach, dlatego objawy jej niedoboru mogą ujawnić się dopiero po kilku latach stosowania niewłaściwej diety. Brak kobalaminy powoduje bardzo poważne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Jednym z najgroźniejszych jest niedokrwistość megaloblastyczna i anemia złośliwa. Niedobór kobalaminy skutkuje również szeregiem objawów ze strony układu nerwowego – apatią, rozdrażnieniem, dezorientacją, zaburzeniami pamięci, koncentracji czy logicznego myślenia.

Kto jest najbardziej narażony na niedobory witaminy B12?

Osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej powinny najbardziej zwracać uwagę na obecność witaminy B12 w codziennych posiłkach. Także osoby starsze, przewlekle chore, używające środków na nadkwasotę (zgagę), czy nadużywające alkoholu. Coraz częściej zdarza się, że na awitaminozę cierpią również osoby ogólnie zdrowe, nie stosujące żadnej diety. Dlatego każdy powinien zwracać uwagę na ilość dostarczanej w pożywieniu witaminy B12 i ewentualnie zastosować dodatkową suplementację.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12?

Uznaje się, że dzienna dawka witaminy, jaką powinny dostarczać z pożywieniem osoby dorosłe to 2 µg. Nieco większe zapotrzebowanie występuje u kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia.

Gdzie szukać witamy B12?

Głównymi źródłami witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, podroby (zwłaszcza wątroba i nerki), niektóre ryby (makrela) i owoce morza. Można ją znaleźć także w jajach, mleku i jego przetworach. W jadłospisie nie powinno także zabraknąć brokułów, szpinaku, warzyw strączkowych oraz produktów na bazie drożdży. Na rynku dostępne są także produkty specjalnie fortyfikowane witaminą B12 (m.in. mleko roślinne, jogurty sojowe, płatki śniadaniowe), które również mogą pomóc w dostarczeniu dziennego zapotrzebowania. Warto natomiast wiedzieć, że wysoka temperatura oraz działanie promieni słonecznych niszczą znaczną część zawartej w produktach witaminy. Bardzo ważna jest także informacja, że jednoczesne przyjmowanie dużych dawek witaminy C może zaburzać wchłanianie kobalaminy.


  • Masz problem z utrzymaniem właściwego poziomu cholesterolu we krwi, może brakuje ci niacyny? Dowiedz się w jakich produktach znajduje się witamina PP.
  • Kobiety pomiędzy 19 a 25 rokiem życia przy umiarkowanej aktywności fizycznej powinny spożywać 800 µg witaminy A. Sprawdź, ile wynosi twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminy.
  • Doskwierają ci problemy ze strony układu trawiennego? Przeanalizuj swój jadłospis, może brakuje w nim witaminy K.

Przeładuj

Sylwia Madeńska i Mikołaj Jędruszczak rozstali się, a jak wspominają początek znajomości? „Ty mi mówiłaś fejkowe informacje…”

zobacz 01:33