Traganek chiński
© shihina/Fotolia.com

Korzeń traganka chińskiego to lek znany od wieków w medycynie naturalnej. Dzięki zawartości substancji leczniczych, traganek wspiera układ odpornościowy organizmu, działa antyoksydacyjnie, niweluje stres, ułatwia trawienie i pobudza apetyt.

 

Traganek jest niezastąpiony w rekonwalescencji oraz doskonały w profilaktyce przeziębień i infekcji.

Korzeń traganka chińskiego – właściwości

Składniki lecznicze traganka są skumulowane w jego korzeniu. Tam znajdują się polisacharydy i saponiny, które mają szczególne znaczenie we wspieraniu systemu immunologicznego. Flawonoidy i glikozydy działają antyoksydacyjne czyli eliminują odpowiedzialne za procesy degeneracyjne komórek wolne rodniki.

 

Właściwości odżywcze i rewitalizujące traganka sprawdzają się szczególnie w leczeniu infekcji oraz powrocie do zdrowia po przebytej chorobie. Korzeń traganka zwiększa ilość energii, poprawia wytrzymałość, oczyszcza krew i usprawnia pracę układu krążenia. Pomaga w obniżaniu ciśnienia, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i łagodzące stany zapalne.

Korzeń traganka chińskiego – zastosowanie w fitoterapii

Korzeń traganka można przyjmować w postaci naparów, preparatów zawierających z niego ekstrakt, może być również stosowany jako dodatek do potraw. Ma działanie rozgrzewające i pobudzające. Doskonale sprawdzi się jako składnik herbat z dodatkiem miodu i cytryny. Stosuje się go doraźnie – w chorobie, dolegliwościach żołądkowych, w stanach przemęczenia i stresu. Traganek może być używany cały czas, profilaktycznie oraz w celu ogólnego wzmocnienia układu odpornościowego.

Korzeń traganka chińskiego – przeciwwskazania do stosowania

Preparaty zawierające korzeń traganka nie są zalecane kobietom w ciąży oraz karmiącym ze względu na brak informacji na temat jego ewentualnego negatywnego wpływu. Ze względu na silne oddziaływanie korzenia traganka na układ odpornościowy osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, astmę lub reumatyzm powinny przed kuracją tym ziołem zasięgnąć porady lekarza.


Więcej na temat składniki odżywcze zioła