rozsypany cukier
Image by LifetimeStock.com

Czy zastąpienie cukru słodzikiem wyjdzie na zdrowie?

rozsypany cukier
Image by LifetimeStock.com

Aspartam, ksylitol, stewia – to wszystko przykłady substancji słodzących. Nadal badacze sprawdzają ich wpływ na zdrowie, ale niektórych rzeczy są już pewni.

 

Wiele osób decyduje się na zamianę cukru na słodzik, a również producenci żywności ochoczo dodają inne substancje słodzące do produktów żywnościowych. Temat dotyczący tego, czy słodziki są zdrowe, nadal wzbudza wiele kontrowersji i badacze donoszą o nowych wnioskach z badań.

Rodzaje słodzików, czyli słodziki półsyntetyczne i syntetyczne

Przykłady półsyntetycznych substancji słodzących to m.in. sorbitol (E 420), ksylitol (E 967), maltitol (E 965) czy izomalt (E 953). Syntetyczne środki słodzące to na przykład: aspartam (E 951), acesulfam K (E 950) czy sacharyna (E 954). Zarówno przy spożywaniu tradycyjnego cukru, jak i substancji słodzących, niezbędne jest zachowanie umiaru i zdrowego rozsądku.

Oddziaływanie słodzików na zdrowie

Po stronie korzyści można wymienić fakt, iż środki słodzące nie wpływają na powstawanie próchnicy zębów. Mają one niższą zawartość kalorii niż tradycyjny cukier. Pewne jest natomiast, że na przykład aspartam nie może być stosowany przez osoby chore na fenyloketonurię, gdyż w procesie trawienia aspartamu wytwarzana jest fenyloalanina. U osób chorych na cukrzycę słodziki, takie jak acesulfam K, aspartam czy sacharoza, nie wpływają w istotny sposób na stężenie glukozy ani insuliny we krwi. Również kobiety ciężarne powinny uważać na substancje słodzące. Nadmierne spożycie półsyntetycznych substancji słodzących może mieć efekt przeczyszczający.

Stewia jako przykład naturalnego środka słodzącego

Nawet naturalne środki słodzące wzbudzają kontrowersje. Przykładem może być stewia, która w Ameryce Środkowej i Południowej od wieków wykorzystywana jest jako środek słodzący. Przed kilkoma laty na stewię padły podejrzenia, iż zawiera ona substancje negatywnie wpływające na rozwój płodu oraz rakotwórcze. Jednak ostatecznie Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności orzekł, że stosowanie stewii jest bezpieczne, przy czym ustalony został limit jej dziennego spożycia. Na pewno jest ona bezpieczniejszą substancją słodzącą dla osób chorych na fenyloketonurię. Stewię można kupić w różnej formie – kryształków, tabletek czy płynu. Może być (w przeciwieństwie na przykład do aspartamu) stosowana zarówno do potraw zimnych, jak i gotowania i pieczenia.

 

Trudności badaczy, chcących sprawdzić wpływ substancji słodzących na zdrowie polega m.in. na tym, iż substancje słodzące spożywane są wraz z innymi składnikami codziennej diety i wzajemnie na siebie oddziałują.


Więcej na temat odchudzanie zdrowe diety
Przeładuj

Jak Paula Tumala zareagowała na wieść o ciąży bliźniaczej? Taka reakcja to zupełna normalność!

zobacz 01:36