Produkty bogate w magnez
© photka/Fotolia.com

Magnez w diecie: jaką odgrywa rolę

Produkty bogate w magnez
© photka/Fotolia.com

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego. Stosowany jest jako środek profilaktyczny i leczniczy. Warto zadbać o odpowiedni poziom magnezu w organizmie, gdyż wpływa na rozkurczanie mięśni i stan kości. Jego niedobór w diecie może spowalniać proces odchudzania.

Podstawowymi funkcjami jakie pełni magnez są:

 

  • zapewnienie sprawnego funkcjonowania układu naczyniowo-sercowego,
  • wzmocnienie kości i zębów,
  • wspomaganie rozkurczania mięśni.

Magnez ma również znaczący wpływ na układ nerwowy, wspomaga właściwe funkcjonowanie szarych komórek. Pierwiastek ten poprawia trawienie, chroni organizm przed toksycznymi związkami.

 

Magnez a dieta


Niewłaściwa dieta opierająca się na produktach bogatych w tłuszcze zwierzęce, cukier, na żywności wysokoprzetworzonej prowadzi do niedoboru magnezu w organizmie. Podobny skutek ma również stosowanie diet, które z zasady dostarczają do organizmu niewielką ilość kalorii. Niedobór magnezu zaburza pracę insuliny. Tkanka mięśniowa nie reaguje na sygnały wysyłane przez insulinę i tym samym przestaje wychwytywać glukozę zawartą w krwi. Zbyt duża ilość glukozy zamiast trafić do tkanki mięśniowej trafić może do komórek tłuszczowych, powodując przybieranie na wadze.

 

Źródła magnezu:

  • 490 mg – kiełki pszenicy,
  • 270 mg – migdały,
  • 267 mg – orzechy nerkowca,
  • 229 mg – mąka gryczana,
  • 175 mg – orzechy ziemne,
  • 37 mg – gotowana fasola,
  • 36 mg – czosnek,
  • 35 mg – rodzynki,
  • 35 mg – zielony groszek.


Średnie dzienne zapotrzebowanie na magnez dorosłej kobiety do 30. roku życia to 255 mg, po 30. roku życia – 265 mg. W przypadku mężczyzn zapotrzebowanie jest większe i wynosi 330 mg – do 30. roku życia i 350 mg po 30. roku życia.


Przeładuj

Tomson i Baron w szoku! Występ uczestników "The Voice of Poland" mocno zaskoczył jurorów!

zobacz 01:11