owoce cytrusowe
Pixabay/Unsplash/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Owoce cytrusowe nie są monotonne pod względem smaku – mogą być i słodkie, i kwaśne. Należą do nich pomarańcze, mandarynki, grejpfrutyy, cytryny, limonki, pomelo i kumkwat.

 

Owoce cytrusowe skutecznie wspomagają walkę z nadwagą dzięki zawartości błonnika. Są jednocześnie bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego i oczywiście witaminy C. To doskonałe źródło flawonoidów, które dbają o utrzymanie młodego wyglądu skóry. Ze względu na stosunkową małą zawartość węglowodanów, po owoce cytrusowe śmiało mogą sięgać także cukrzycy.

Właściwości owoców cytrusowych

  • Mandarynki – dzięki dużej zawartości witaminy A, chronią przed chorobami oczu (także jaskrą i zaćmą) i korzystnie wpływają na kondycję skóry. Te owoce cytrusowe są także bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy i hamującej rozwój wolnych rodników. Pomagają również zapobiegać cukrzycy typu 2 i wspomagają utratę wagi.

 

  • Pomarańcze – oprócz witaminy C, zawierają także wiele witamin z grupy B (w tym bardzo ważny kwas foliowy), potas i błonnik pokarmowy. Korzystnie wpływają na przemianę materii, regulują pracę serca i wzmacniają organizm. Dzięki zawartości hesperydyny pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.

 

  • Pomelo – jest symbolem szczęścia i śmiało można powiedzieć, że zasługuje na to ze względu na swoje cudowne właściwości. Znajdujące się w miąższu i skórce pektyny zapobiegają rozwojowi miażdżycy, a bioflawonidy, które można znaleźć także w skórce i błonkach między cząstkami owocu, są silnymi przeciwutleniaczami, hamującymi rozwój komórek nowotworowych. Błony zazwyczaj są usuwane ze względu na bardzo gorzki smak. Owoc ponadto ogranicza wchłanianie skrobi z pożywienia i zmniejsza poziom cukru we krwi. Jego sok, wykazujący po strawieniu właściwości zasadotwórcze, jest wskazany przy dokuczliwej zgadze i refluksie.

 

  • Cytryna – jest dobrym źródłem beta-karotenu, witamin z gruby B, E, C, potasu, magnezu, żelaza i sodu. Pomaga w oczyszczaniu organizmu – starożytni Rzymianie wykorzystywali sok z cytryny do walki z wieloma truciznami. Poza tym ten owoc cytrusowy łagodzi objawy artretyzmu i reumatyzmu, ma także zastosowanie w kosmetyce. Kawa z cytryną jest też znanym sposobem na ból głowy, szczególnie ten związany z syndromem dnia drugiego, czyli kacem.

 

  • Limonka – zawiera witaminy A, C, E, B1, B2, B6, fosfor, potas, błonnik, magnez, wapń i kwas foliowy. W przeszłości marynarze zawsze brali ze sobą limonki, by zapobiec szkorbutowi. Limonka (nie tylko stosowana zewnętrznie, ale i spożywana) wpływa na rewitalizację skóry i niweluje nieprzyjemny zapach ciała.

 

  • Grejpfrut ma mnóstwo antyoksydantów, które naprawiają DNA, redukują kamienie nerkowe, działają antynowotworowo. Ponadto osoby, które chcą zrzucić parę kilogramów powinny przed każdym posiłkiem zjadać połówkę grejpfruta.

 

  • Kumkwat (limkwat) – to jedyny cytrus, który można jeść razem ze skórką. Nazywany jest chińską pomarańczą i podobnie jak „normalna” pomarańcza, ma mnóstwo witamin, dzięki czemu skutecznie zapobiega przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych.

 

  • Klementynka – skrzyżowanie gorzkiej pomarańczy i mandarynki.

Tangela – jest skrzyżowaniem mandarynki i grejpfruta.

Dieta cytrusowa

Na bazie owoców cytrusowych powstała oczyszczająca dieta owocowa. Trwa tylko jeden dzień, w ciągu którego można jeść jedynie owoce cytrusowe oraz pić soki z nich przyrządzone i wodę. Dieta może być mimo wszystko wyczerpująca, dlatego lepiej ją przeprowadzać w wolny dzień, kiedy nie trzeba wykonywać dużego wysiłku fizycznego. Kolorowa sałatka z owocami cytrusowymi jest istną bombą witaminową. Dieta owocowa jest zdrowa i smaczna, a jednocześnie oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu i reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.

 

Cytrusy są dostępne przez cały rok, dzięki temu 365 dni w roku można korzystać z ich właściwości. Zdecydowanie warto je włączyć do diety.