Zasuszony szafran
©yuliaholovchehko/Fotolia

Najdroższa przyprawa świata – szafran, czyli proszek z pręcików krokusów

Zasuszony szafran
©yuliaholovchehko/Fotolia

Przyprawa szafran jest wytwarzana ze słupków kwiatów szafranu uprawnego – krokusa. Ma cierpki, intensywny smak, zapach określany jako miodowo-trawiasty i złoto-czerwony kolor. Szerokie właściwości jakie posiada szafran powoduje, że jest on wykorzystywany w gastronomii, kosmetyce oraz medycynie.

Szafran to ekskluzywna przyprawa

Szafran uprawia się w Indiach, Turcji, Chinach i Iranie. Ten najdroższy i najlepszy gatunkowo pochodzi z Walencji. Już w starożytności stosowano sproszkowane pręciki krokusa jako antydepresant, afrodyzjak, antidotum na trucizny oraz panaceum na wiele chorób, m.in. astmę, szkarlatynę czy czarną ospę. W Indiach kolor szafranu jest barwą szat buddyjskich mnichów. Ze względu na jego wysoki koszt produkcji – cena kilograma szafranu waha się w granicach 6-30 tys. złotych – jest on składnikiem ekskluzywnym. Na użytek domowy szafran w ilości 0,3 g możemy kupić za około 15 zł. Z uwagi na wysoką cenę szafran często jest podrabiany. Należy go przechowywać w miejscu chłodnym, z daleka od światła i wilgoci, ponieważ jest silnie higroskopijny (w kontakcie z wodą szybko pęcznieje zwiększając swoją objętość – m. in. w ten sposób można odróżnić produkt oryginalny od fałszywego).

Szafran w kuchni

Szafran jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej, indyjskiej oraz mauretańskiej (afrykańskiej). Dzięki swojej pięknej, nasyconej barwie szafran jest używany do aromatyzowania i wzmacniania koloru potraw. Bardzo dobrze komponuje się z warzywami, owocami morza i rybami. Szafran wchodzi w skład takich potraw, jak: pilaw, milanese, paella i bouillabaisse. W Anglii jest składnikiem bułeczek szafranowych i stosowany jest jako dodatek do ciasta drożdżowego.

Szafran w medycynie

Szafran to bogactwo składników odżywczych. Zawiera znaczne ilości witamin z grupy B, cynk, magnez, żelazo, mangan, wapń, potas, olejki eteryczne oraz liczne karotenoidy (przeciwutleniacze).

 

Szafran wchodzi w skład leków przeciwdepresyjnych, przeciwdrgawkowych, antyseptycznych, używany jest także w terapii schorzeń układu oddechowego, pokarmowego i krwionośnego. Wykorzystuje się go w walce z artretyzmem, migrenami i zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym (zapobiegającym destrukcyjnemu wpływowi wolnych rodników) spowalnia procesy starzenia, wzmacnia układ immunologiczny oraz jest pomocny w walce z nowotworami. Szafran to popularny składnik kosmetyków odmładzających.


Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49