Smoothie bananowe w szklance, przyozdobione jutowym sznurkiem, z rurką do picia
©mizina/Fotolia.com

Naturalny detoks organizmu – smoothie z blendera – naturalna detoksykacja

Smoothie bananowe w szklance, przyozdobione jutowym sznurkiem, z rurką do picia
©mizina/Fotolia.com

Przepisy na smoothie są proste i szybkie w wykonaniu. Do przygotowania zdrowych koktajli owocowo-warzywnych sprzyjających procesom detoksykacyjnym organizmu niezbędny jest blender. Dzięki niemu wszystkie użyte warzywa i owoce zostaną zmiksowane na gładką konsystencję.

 

Ostatnio dużą popularność zyskały przepisy na smoothie, czyli koktajle owocowe i warzywne. Są to napoje, które zawierają wiele witamin, składników mineralnych, a także cenny błonnik pokarmowy. Oprócz wartości odżywczej mają również właściwości detoksykacyjne – wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

Naturalna detoksykacja organizmu

Oczyszczanie organizmu z toksyn jest procesem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Organizm ludzki za pomocą naturalnych mechanizmów usuwa zbędne produkty przemiany materii. W celu usprawnienia tej czynności warto uwzględnić w swojej diecie koktajle przygotowane z warzyw i/lub z owoców – smoothie. Pobudzają one metabolizm, przez co zapobiegają gromadzeniu się w organizmie toksycznych produktów. Z kolei zawartość błonnika – jak szczoteczka usuwa z organizmu złogi.

Chlorofil – cenny składnik „zielonych smoothie”

Koktajle warzywne przygotowane z zielonych warzyw dostarczają dużej ilości chlorofilu, będącego barwnikiem roślinnym. Związek ten ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, gdyż neutralizuje wolne rodniki tlenowe, oczyszcza krew z toksyn, stymuluje układ odpornościowy oraz normalizuje ciśnienie krwi. Głównym źródłem chlorofilu są zielone warzywa liściaste. Przygotowane z nich koktajle prócz barwnika roślinnego dostarczają magnezu, wapnia, witamin z grupy B, witaminy A i K, luteiny oraz włókna pokarmowego.

Jak przygotować oczyszczający koktajl

Podstawową zasadą obowiązującą przy przyrządzaniu koktajli jest połączenie poprzez zmiksowanie blenderem zielonych warzyw – 40% z mrożonymi lub świeżymi owocami – 60%. Do wykonania „green smoothie”, czyli zielonych koktajli, stosuje się sałatę, szpinak, jarmuż, kapustę włoską. Zastosowania nie mają brokuły. Do napoju można dodawać oleje, na przykład z pestek winogron czy lniany oraz cynamon, miód czy sok z cytryny. Dodatkiem niewskazanym jest cukier.

Smoothie z kapusty

Ciekawym połączeniem jest koktajl jabłkowo-kapuściany. Składniki do wykonania smoothie:

  • 4 jabłka,
  • 4 – 5 liści kapusty włoskiej,
  • sok z ½ cytryny,
  • łyżeczka oliwy,
  • woda.

Koktajl „pietruszkowa zieleń”

Przepisy na smoothie z pietruszki są bardzo urozmaicone. Jednym z nich jest koktajl składający się z:

  • garści pietruszki,
  • 1 banana,
  • wody,
  • kostek lodu.

Smoothie ziołowy

Od wieków wiadomo, iż zioła korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. W celu przyrządzenia ziołowego koktajlu potrzebne są:

  • garść liści pokrzywy lub mniszka lekarskiego,
  • szklanka truskawek,
  • mała garść listków mięty,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka oliwy.

Koktajl pomidorowy

Do przygotowania koktajlu pomidorowego potrzeba kilku składników:

  • 1 litr gęstego soku z pomidorów,
  • 1 posiekana cebula,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • drobno posiekany pęczek koperku,
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Smacznego!

 

Przeładuj

Jak Ania z "Hotelu Paradise" wspomina związek z Tindera? Zdradziła również, jaki ma typ mężczyzny

zobacz 02:11