Nalewka z kasztanów to domowy lek na obrzęki, oparzenia, odmrożenia, reumatyzm, pajączki (widoczne naczynia krwionośne – najczęściej pojawiają się na łydkach), krążenie, cellulit. Nalewkę możesz zarówno pić, jak i wykorzystać do użytku zewnętrznego – nacierać nią zmienione miejsce, np. stawy.

Reklama

Nalewka z niejadalnych kasztanów – przepis na litrowy słoik

Rady:

  • Pij w formie rozcieńczonej – 5 kropli na szklankę wody.
  • Na zmienione miejsca możesz stosować nalewkę w formie nierozcieńczonej (kilka kropel wcieraj w skórę).

Składniki:

  • 10 niedojrzałych, niejadalnych kasztanów,
  • garść suszonych kwiatów kasztanowca,
  • 0,7 l wódki.

Czas przygotowania: 25 minut

Zobacz także

Stopień trudności : łatwe

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj kasztany.
  • Rozgnieć kwiaty kasztanowca.
  • Wymieszaj posiekane kasztany z kwiatami.
  • Wrzuć wymieszane składniki do słoja.
  • Zalej kasztany wódką.
  • Odstaw na dwa tygodnie.
  • Co dwa dni potrząsaj słoikiem.

Po upływie 14 dni przecedź nalewkę i przelej do szklanych pojemników, np. słoika lub butelki (wcześniej wypłucz je wrzącą wodą).

Gotowe!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama