dojrzałe pomidory
©margo555/Fotolia

Wpływ przeciwutleniaczy na organizm

dojrzałe pomidory
©margo555/Fotolia

Antyoksydanty zwalczają powstawanie wolnych rodników i hamują ich niekorzystne działanie. Wolne rodniki wyrządzają szkody w organizmie. Powodują często choroby układu krążenia czy cukrzycę, przyspieszają starzenie się, a dodatkowo mogą się przyczynić do powstania zmian nowotworowych w organizmie.

 

Antyoksydanty mają temu wszystkiemu zaradzić – chronią przed rakiem, dzięki nim organizm wolniej się starzeje, dbają także o układ krążenia.

W jakich produktach obecne są przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze obecne są w kosmetykach oraz w żywności. W kosmetykach antyoksydanty mają działanie odmładzające oraz zabezpieczające skórę przed działaniem słońca.

 

Najskuteczniejszymi (bo naturalnymi) antyoksydantami są przyjmowane w żywności witaminy A, C i E. Działanie witamin jest natomiast wspierane przez karotenoidy i flawonoidy. Karotenoidy można znaleźć w warzywach koloru czerwonego, żółtego albo zielonego, np. w pomidorach, szpinaku czy jarmużu. Flawonoidy obecne są w takich produktach jak: kakao, aronia, czarna porzeczka, żurawina, czerwone wino, zielona herbata czy rośliny strączkowe. Aby regularnie dostarczać do organizmu przeciwutleniacze, zaleca się przygotowywanie posiłków z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Zimą można z powodzeniem spożywać mrożonki. Mrożone owoce czy warzywa mają jeszcze więcej antyoksydantów niż te świeże.

 

Przeciwutleniacze pojawiają się także w gotowych produktach spożywczych. Występują wtedy jako regulatory kwasowości, wydłużają datę przydatności produktów, a także spełniają rolę stabilizatora. Do najpopularniejszych przeciwutleniaczy obecnych w żywności należy: kwas mlekowy (E 270), kwas askorbinowy (E 300); askorbinian sodu (E 301) i wapnia (E 302) oraz sól wapniowo-disodowa (E 385).

Wpływ przeciwutleniaczy na organizm: czy mogą zaszkodzić?

Antyoksydanty przyjmowane w nadmiarze mogą się przyczynić do powstania bądź rozwoju wielu chorób. Przyjmowanie zbyt dużej ilości grozi zaburzeniem działania leków przeciwnowotworowych. Przeciwutleniacze mogą także dać efekt odwrotny do zamierzonego – nadmiar witaminy E może spowodować większe problemy z krążeniem, a witaminy A może się przyczynić do rozwoju nowotworu. 

 

Więcej na temat zdrowe produkty zdrowe diety
Przeładuj

Anna Mucha w półfinale "Czaru Par"! "Małżeństwo to jest obóz przetrwania"

zobacz 00:30