Laktoza to cukier, który występuje głównie w mleku ssaków. Nawet 40% Polaków może mieć problemy z jego trawieniem. Nietolerancja laktozy objawia się wzdęciami, bólami brzucha, przelewaniem i ruchami w jelitach. Dieta przy nietolerancji laktozy wymaga ograniczenia lub całkowitego wykluczenia produktów mlecznych i jego przetworów.

Reklama

Częstość występowania nietolerancji na laktozę może być diametralnie inna w różnych populacjach. W Anglii jest to zaledwie 5%, a we Włoszech i Indiach nawet 70-80%. W tych statystykach Polacy plasują się po środku.

Przyczyna nietolerancji laktozy: wrodzona lub wtórna

Nietolerancja laktozy jest efektem niedoboru lub całkowitego braku laktazy, czyli enzymu trawiącego laktozę w jelitach. Przyczyna tego schorzenia może być wrodzona, co oznacza, że w błonie śluzowej jelita cienkiego nigdy nie uaktywnił się enzym laktazy. Może również być efektem hipolaktazji, czyli zmniejszonej aktywności laktazy. Hipolaktazja ma podłoże genetyczne lub wtórne, kiedy pojawia się na skutek uszkodzenia błony śluzowej jelita. Nietolerancja laktozy może się również rozwinąć z wiekiem, ponieważ starszy organizm z każdym rokiem produkuje coraz mniej enzymu laktazy.

Leki czy dieta: jak postępować przy nietolerancji laktozy

Postępowanie przy nietolerancji laktozy zależy od rodzaju i nasilenia dolegliwości. Przy łagodniejszych niedoborach laktazy jednym z rozwiązań jest zażywanie środków z farmakologiczną formą laktazy. Przyjmuje się je doustnie i zazwyczaj działają już bezpośrednio po podaniu. Najskuteczniejszym sposobem jest jednak ograniczenie spożywania produktów zawierających laktozę lub całkowite wyeliminowanie ich ze swojej diety.

Zobacz także

Czego nie jeść przy nietolerancji laktozy: mleko i jego przetwory

Laktoza występuje głównie w produktach mlecznych, ale może być też obecna w pieczywie, daniach gotowych, ciastach i słodyczach. Dlatego najlepiej zawsze uważnie czytać etykiety. Produkty zawierające laktozę w dużych ilościach to przede wszystkim:

  • mleko w proszku,
  • słodzone mleko zagęszczone (skondensowane),
  • mleko krowie,
  • serek biały typu Filadelfia,
  • serek homogenizowany,
  • serek wiejski,
  • śmietana,
  • lody.

Osoby cierpiące na utrudnione trawienie laktozy powinny szukać produktów mlecznych i mleka o obniżonej zawartości tego cukru. Należą do nich:

  • mleko owcze,
  • mleko kozie,
  • ser biały,
  • ser typu feta,
  • serek topiony.

Dla osób z ograniczonym trawieniem laktozy lepsze będą też produkty mleczne fermentowane:

Laktoza zawarta w tych produktach ulega fermentacji do kwasu mlekowego, dzięki czemu jej poziom naturalnie się obniża. Dodatkowo jogurty naturalne i kefiry zawierają enzymy ułatwiające trawienie laktozy.

Co ciekawe, sery żółte zawierają bardzo mało laktozy. Podobne wartości tego cukru można znaleźć między innymi w cebuli i brokułach, a więcej jest go nawet w burgerze znanej amerykańskiej sieci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama