Owoce pigwy
©ji_images/Fotolia

Pigwa: pełen witaminy C owoc, który chroni przed jesiennym przeziębieniem

Owoce pigwy
©ji_images/Fotolia

Owoc pigwy bogaty jest w witaminę C oraz sole mineralne, co sprawia, że skutecznie zwalcza objawy przeziębienia czy grypy. Wpływa łagodząco na układ pokarmowy i wzmacnia układ odpornościowy.

 

Pigwa potocznie nazywana jest polską cytryną, ponieważ w smaku bardzo ją przypomina. Uprawiana może być w ogrodzie, ale również w doniczce. Z kształtu może przypominać gruszkę, choć ma bardziej żółtą skórkę. Owoce pigwy dojrzewają we wrześniu i rzadko spożywa się je na surowo, ponieważ są bardzo kwaśne i bardzo twarde.

Owoc pigwy – właściwości lecznicze

Lecznicze właściwości pigwy opierają się przede wszystkim na dużej zawartości witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza objawy przeziębienia. Owoc pigwy zawiera również inne, ochraniające organizm związki mineralne jak żelazo, miedź, magnez i fosfor. Dodatkowo usprawnia pracę układu pokarmowego, wzmacnia metabolizm. Pigwa często znajduje się w jadłospisie diety odchudzającej.

Przetwory z owoców pigwy: soki, dżemy, konfitury i powidła

Przetwory z pigwy stosowane są walce z przeziębieniem i grypą. Najczęściej robi się z niej soki, dżemy, konfitury i powidła. Często dodawane są one do herbaty. Rzadko dodawana jest do ciast z powodu kwaśnego posmaku. Na dolegliwości żołądkowe najlepiej działają nasiona pigwy, które również wzmacniają pracę wątroby - w formie surowej nie nadają się do zjedzenia, najczęściej przygotowuje się z nich nalewkę.

 

Owoce pigwy są idealnym suplementem diety dla osób odchudzających się – pobudzają trawienie, przyśpieszają przemianę materii oraz regulują poczucie sytości i głodu. Przygotowuje się z nich również nalewki czy wina, które pozytywnie wpływają na trawienie po obfitym obiedzie.

 

Przeładuj

"I love you"... Filmowy Massimo przerwał nasz wywiad, by wyznać to filmowej Laurze! Jaka relacja ich łączy?

zobacz 01:55