Owoce aceroli (nazywanej inaczej wiśnią z Barbados) zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnej witaminy C. Ta witamina wzmacnia odporność. Acerola zawiera również związki, które hamują działanie wolnych rodników, a także potas.

Reklama

Acerola zawiera bardzo dużą ilość witaminy C. W jednym 4,5-gramowym owocu znajduje się jej tyle, co w kilogramie cytryn. Szklanka soku z aceroli może mieć tyle witaminy C co 14 litrów soku z pomarańczy.

Wartości odżywcze zawarte w owocach aceroli

100 g owoców aceroli zawiera:

  • 32 kilokalorie,
  • 7,69 gramów węglowodanów,
  • 1,1 grama błonnika,
  • 0,4 grama białka,
  • 0,3 grama tłuszczu,
  • 0,9 grama wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 0,82 grama jednonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 0,068 nasyconych kwasów tłuszczowych.

Właściwości owoców aceroli

Oto najważniejsze właściwości owoców aceroli:

Zobacz także
  • Owoce aceroli mają dosyć kwaśny smak. Delikatna skórka i soczystość miąższu wynagradzają tę niedogodność. Smak aceroli lubią nawet dzieci.
  • Witamina C w aceroli jest witaminą naturalną, a więc bardzo dobrze przyswajalną.
  • W soku z aceroli znajduje się aż 17 karotenoidów. Odpowiadają one za prawidłowe widzenie, wzmacniają odporność i zapobiegają chorobom serca. Ponadto przyspieszają też opalanie. Karotenoidy zwalczają też działanie wolnych rodników.
  • Owoce aceroli zawierają też antocyjany i flawonole, również będące antyoksydantami. Antocyjany wpływają na dobry wzrok i działają przeciwalergiczne oraz przeciwzapalnie. Poprawiają też pracę serca.

Witaminy zawarte w owocach aceroli

Acerola w 100 gramach owoców zawiera:

  • 1677 miligramów witaminy C,
  • 0,4 miligrama niacyny,
  • 0,18 miligrama witaminy E,
  • 0,09 miligrama witaminy B6,
  • 0,06 miligrama ryboflawiny,
  • 0,02 miligrama tiaminy,
  • 14 µg kwasu foliowego,
  • 767 IU witaminy A.

Minerały zawarte w owocach aceroli

Owoce aceroli zawierają także minerały. W 100 gramach są ich następujące ilości:

  • 146 miligramów potasu,
  • 18 miligramów magnezu,
  • 12 miligramów wapnia,
  • 11 miligramów fosforu,
  • 7 miligramów sodu,
  • 0,2 miligrama żelaza,
  • 0,1 miligrama cynku.

Zastosowanie owoców aceroli

Świeże owoce aceroli są bardzo delikatne i łatwo się psują. Z aceroli można zrobić sok. Pyszne desery powstaną zarówno ze świeżych owoców, jak i z użyciem soku. Dodaje się je do dżemów, lodów, galaretek lub kompotów.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama