nasturcja
©JulietPhotography/Fotolia

Ogrodowe kwiaty lecznicze: nasturcja, nagietek

nasturcja
©JulietPhotography/Fotolia

Kwiaty lecznicze wykorzystuje się w fitoterapii – dziale medycyny wykorzystującej naturalne produkty do celów leczniczych.

Lecznicze kwiaty, które można zjeść – nasturcja, nagietek

Czasami, kiedy coś nam dolega, zamiast biec do apteki, wystarczy wykorzystać lecznicze kwiaty rosnące w ogrodach. Takimi roślinami są nasturcja i nagietek.

Nasturcja – wielobarwny kwiat leczniczy

Nasturcja ma duże, różnokolorowe liście i okrągłe – z falowanymi zakończeniami. Roślina posiada pnące się łodygi, które osiągają nawet 5 metrów długości. Nasturcja występuje w kilku odmianach: nasturcja większa, nasturcja kanaryjska i nasturcja bulwiasta. Kwiaty lubią miejsca ciepłe, nasłonecznione o lekko wilgotnej glebie. Nasturcje nie tolerują niskich temperatur i przesadzania. Należy je umieścić w jednym miejscu na stałe. Nasturcja to kwiat leczniczy, wykorzystywany jako naturalny antybiotyk w chorobach zapalnych dróg moczowych i nerek. Pomaga pozbyć się salmonelli, paciorkowców, problemów z układem oddechowym. Nasturcję jako kwiat leczniczy można wykorzystywać do skóry głowy z łupieżem i wypadających włosów. Świeże listki rośliny warto dodać do kąpieli – mogą pomóc uregulować cykle miesiączkowe. Nasturcję można zjeść zarówno w świeżej, jak i suszonej postaci. Liście i kwiaty dodane do sałatki nadadzą jej ostry smak. Nasturcję – leczniczy kwiat można spożywać również w formie naparu – wystarczy zalać wrzącą wodą łyżkę suszonych kwiatów (lub dwie łyżki świeżych), pozostawić na 10 minut i wypić.

Nagietek – jednoroczna roślina należąca do rodziny astrowatych

Nagietek, zwany inaczej paznokietnikiem, miesięcznicą, to roślina o kwiatach żółtych lub pomarańczowych. Roślina lubi miejsca nasłonecznione, nie wymaga specyficznych warunków glebowych. Nagietek występuje w kilku odmianach: geisha girl, princess, fiesta gitana, honey babe. Kwitnie od czerwca do września. Jest to kwiat leczniczy, który przynosi ukojenie przy wrzodach żołądka i jelit, problemach z układem pokarmowym, bolesnych miesiączkach. Nagietek wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, zwiększa odporność organizmu. Dodatkowo roślina relaksuje i obniża ciśnienie krwi. Płatki można jeść i pić w postaci świeżej oraz suszonej. Aby uzyskać napar, łyżkę kwiatków nagietka należy zalać 300 ml wrzącej wody, a następnie przykryć, odstawić na 30 minut, przecedzić i wypić. Napar można stosować również zewnętrznie – do przepłukiwania jamy ustnej, żeńskich narządów płciowych, a także jako okład – przy oparzeniach, owrzodzeniach, problemach skórnych. Kwiaty stanowią smaczny dodatek do sałatek, sosów i zup. Płatki nagietka wykorzystuje się także do barwienia ryżu, masła i sera.

 

Spożywanie kwiatów leczniczych warto uzgodnić z lekarzem.


Przeładuj

Kiedy premiera drugiej części "365 dni"?! Jak koronawirus wpłynął na plany produkcji? Zdradziła Anna Maria-Siekulcka!

zobacz 02:56