Warzywa
©Anatolii/Fotolia

Przeciw łączeniu ogórka z pomidorem przemawia to, że pomidory są bogate w witaminę C, którą rozkłada zawarta w ogórkach askorbinaza.

 

Ogórek z pomidorem to częsty duet na naszym talerzu. Jednak wiele artykułów mówi nam, że łączenie tych dwóch warzyw niekoniecznie jest dobrym pomysłem. Główny argument potwierdzający tę teorię polega na przekonaniu, iż pomidory są bogate w witaminę C i jeżeli zależy nam na tym, aby nasz organizm ją z nich czerpał i przyswajał nie możemy jeść ich razem z ogórkami. Dlaczego? Ponieważ ogórki zawierają askorbinazę, enzym który ją rozkłada już na talerzu zanim zdąży dotrzeć do naszego organizmu. Czy rzeczywiście tak się dzieje? Kiszone ogórki nie zawierają askorbinazy, ponieważ niszczy ją kwaśne środowisko. Ponadto askorbinaza naturalnie współwystępuje z witaminą C, dzięki czemu możliwe jest przetwarzanie witaminy C do innych pożytecznych substancji.

Askorbinaza i witamina C

Chemiczna nazwa witaminy C to kwas askorbinowy. Jej wodny roztwór ma odczyn kwasowy. Musi być dostarczana do naszego organizmu z zewnątrz ponieważ nie wytwarzamy jej samodzielnie. Wszędzie tam, gdzie występuje witamina C znajdziemy również askorbinazę, czyli enzym utleniający kwas askorbinowy. Wielość reakcji chemicznych, jakie zachodzą podczas procesów trawiennych pozwala sądzić, iż zachodzące wówczas reakcje nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Jednak pojawiła się teoria mówiąca, że wysoka zawartość askorbinazy w świeżych ogórkach powoduje całkowitą degenerację witaminy C zawartej w innych warzywach czy owocach. Jeżeli natomiast weźmiemy pod uwagę jeszcze jeden fakt – mianowicie to, że ogórki również zawierają witaminę C, sprawa zaczyna się komplikować. Ponadto kwaśne środowisko niweluje właściwości utleniające askorbinazy, natomiast rozpuszczenie witaminy C w wodzie daje nam roztwór o kwaśnym odczynie. I dlatego m. in w ogórkach kiszonych askorbinaza praktycznie nie występuje. Koło się zamyka nie dając nam jednoznacznej odpowiedzi.

Ogórek z pomidorem – łączyć czy nie

Ogórki są jednymi z najbardziej popularnych warzyw. Ich neutralny, orzeźwiający smak sprawia, że chętnie włączamy je do jadłospisu łącząc z różnymi składnikami w sałatkach czy na kanapkach.

 

Jednak brak jest jakichkolwiek badań mówiących, że jedzenie ogórków z innymi warzywami czy owocami prowadzi do niedoborów witaminy C i jakichkolwiek zaburzeń czy chorób z tym związanych. Dlatego jeżeli smakuje nam połączenie: pomidor z ogórkiem, czy ogórek z natką pietruszki nie istnieją naukowe przeciwwskazania ani zakazy. Ponadto ważne jest, aby pamiętać, że witamina C zawarta w pożywieniu należy do jednej najbardziej wrażliwych substancji. Obróbka termiczna, wystawianie na działanie czynników zewnętrznych oraz na dostęp światła i bezpośredni kontakt z powietrzem powoduje jej utratę z różnych produktów.  


 
  • Przepis na pyszne faszerowane pomidorki z pieczarkami i ryżem. Sprawdź!