Oczyszczająca dieta sokowa
© puhhha/Adobe Stock

Dieta sokowa - skuteczna kuracja detoksykacyjna. Zasady i efekty

Oczyszczająca dieta sokowa
© puhhha/Adobe Stock

Dieta sokowa jest dietą o charakterze oszczyszajaco-odchudzającym. Polega na spożywaniu pięciu posiłków w postaci świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw. Smak soków można wzbogacać przyprawami korzennymi lub ziołowymi.

 

Dieta sokowa jest kilkudniową kuracją oczyszczającą, która jednocześnie sprzyja szybkiej redukcji masy ciała. Jej jadłospis składa się ze świeżo wyciskanych soków owocowo-warzywnych. Zaletą diety jest dostarczanie organizmowi dużej dawki witamin, minerałów i błonnika pokarmowego regulującego działanie przewodu pokarmowego.

Dieta sokowa - podstawowe zasady

Dieta sokowa jest kuracją oczyszczająco-odchudzającą. Podstawową zasadą diety sokowej jest wyeliminowanie z jadłospisu posiłków o stałej konsystencji. Zastępuje się je świeżo wyciskanymi sokami owocowo-warzywnymi. Napoje można przygotowywać przy użyciu wyciskarki, blendera lub sokowirówki. To ostatnie urządzenie jest jednak najmniej zalecane ze względu na większe straty witamin, minerałów i błonnika. Jadłospis diety sokowej składa się z 5 niesłodzonych soków, które należy spożywać w regularnych odstępach czasu, najlepiej co 3-4 godziny. Przed śniadaniem zaleca się wypić szklankę wody - mineralnej lub przegotowanej z dodatkiem świeżo wyciskanego soku z cytryny. Dieta sokowa w ramach śniadań zakłada wypijanie soków na bazie owoców. Na kolację wskazane są soki warzywne, gdyż są mniej kaloryczne i zawierają mniejsze ilości naturalnego cukru - fruktozy. Soki można wzbogacać o aromatyczne przyprawy ziołowe lub korzenne, takie jak: bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon.

Dieta sokowa - jakie przynosi efekty?

Dieta sokowa sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, a tym samym przywraca energię i lepsze samopoczucie. Jest szczególnie zalecana w początkowym okresie wiosny, kiedy po chłodnych, zimowych dniach odczuwa się ogólne zmęczenie, osłabienie i utratę sił witalnych. Dieta sokowa umożliwia szybką redukcję masy ciała - średnio o 2-3 kilogramy w ciągu kilku dni jej stosowania. Jadłospis kuracji sokowej składa się wyłącznie z warzyw i owoców, które są cennymi źródłami witamin i minerałów, m.in.: beta karotenu, witaminy C, potasu, wapnia, magnezu. Dostarczają również błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie i ułatwia oczyszczanie jelit z niestarwionych resztek pokarmowych. Zalecany czas trwania diety sokowej to 1-3 dni. Nie należy stosować jej zbyt długo, gdyż nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wydłużanie jej może prowadzić do niedoborów pokarmowych i poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Przeładuj

Czy Klaudia El Dursi sama wzięłaby udział w "Hotel Paradise" jako uczestniczka?

zobacz 00:52