Chemik w laboratorium
© vadymvdrobot/Fotolia.com

Jakie dodatki do żywności są najczęściej stosowane przez producentów?

Chemik w laboratorium
© vadymvdrobot/Fotolia.com

Aspartam, benzoesan sodu, glutaminian sodu, czerwień koszelinowa – to tylko niektóre z najczęściej używanych dodatków do żywności.

 

Zasada wybierania zdrowych produktów żywnościowych jest dość prosta – należy wybrać takie produkty, na których etykietach widnieje jak najmniej dodatkowych substancji. Poniżej lista najczęściej stosowanych dodatków i możliwe konsekwencje przyjmowania ich w nadmiarze.

Dodatki do żywności – barwniki (od E 100 do E 199)

  • E 124 – czerwień koszenilowa (może nasilać reakcje astmatyczne, istnieje prawdopodobieństwo, że u dzieci powoduje nadpobudliwość, wykorzystywana w wyrobach cukierniczych, wypiekach, kolorowych napojach i deserach).

Dodatki do żywności – konserwanty (od E 200 do E 299)

  • E 211 – benzoesan sodu (podrażnia śluzówkę żołądka, może wpływać zakwaszająco na organizm, wywoływać lub wzmagać objawy alergii, dodawany m.in. do napojów gazowanych, sosów, konserw owocowych, przetworów warzywnych, sałatek itd.).
  • E 220 – dwutlenek siarki (może wywoływać reakcje alergiczne, obniżać zawartość witamin z grupy B i zaburzać pracę wątroby, produkty konserwowane z jego pomocą to m.in. soki owocowe, wina, koncentraty, suszone owoce).
  • E 250 – azotyn sodu (może reagować z cząsteczkami białka, w wyniku tej reakcji wytwarzane są nitrozoaminy – związki rakotwórcze, najczęściej stosowany przy wyrobach wędliniarskich i mięsnych).

Dodatki do żywności – antyoksydanty (od E 300 do E 399)

  • E 320 – butylohydroksyanizol BHA (może wpływać na zwiększenie stężenia cholesterolu we krwi, zawarty w ciastkach i frytkach).

Dodatki do żywności – środki zagęszczające (od E 400 do E 499)

  • E 450 – difosforany (wpływają na pogorszenie metabolizmu, zmniejszają przyswajalność składników odżywczych, stosowane w chipsach, przetworach mięsnych, gotowych sosach).

Dodatki do żywności – środki brylujące i regulatory kwasowości (od E 500 do E 599)

  • E 525 – wodorotlenek potasu (uznany jest za substancję nieszkodliwą, stosowany w galaretkach, dżemach i marmoladach).

Dodatki do żywności – wzmacniacze smaku (od E 600 do E 699)

  • E 621 – glutaminian sodu (uznawany obecnie za jedną z przyczyn epidemii otyłości i cukrzycy, obecny zarówno w większości gotowych mieszanek przypraw, zup i sosów, jak i w mięsach i wędlinach).

Dodatki do żywności – substancje dosładzające (od E 900 do E 1290)

  • E 951 – aspartam (może wpływać drażniąco na układ pokarmowy i powodować biegunkę, używany jest najczęściej do słodzenia napojów gazowanych).

 

Każdy konsument w trosce o swoje zdrowie powinien kontrolować etykiety wybieranych produktów, jednak wyjątkowo ostrożnie należy dobierać produkty dla dzieci, gdyż te są szczególnie narażone na ewentualny niekorzystny wpływ dodatków do żywności.


Przeładuj

Felek z "Gogglebox" zdradza kulisy show. Dlaczego duża część programu musi być wycięta?

zobacz 00:59