Dieta 5 przemian to nie tylko sposób na odchudzanie, ale i poprawę zdrowia oraz usprawnienie przemiany materii. Kuchnia 5 przemian opiera się na przygotowywaniu posiłków z produktów sezonowych, głównie roślinnych. Ideą diety odchudzającej są potrawy stanowiące mieszankę 5 smaków: słodkiego, ostrego, słonego, kwaśnego i gorzkiego, jednak ważne jest, aby żaden z nich nie dominował.

Reklama

Gotowanie według pięciu przemian pozwala zrzucić około 3 kilogramów w ciągu miesiąca. Dieta nie wymaga restrykcyjnego liczenia kalorii, kontrolowania indeksu glikemicznego. Wystarczy przestrzegać zasad kuchni 5 przemian, aby zobaczyć efekty odchudzania.

Dieta pięciu przemian - zasady

Zobacz także

Kuchnia pięciu przemian opiera się na filozofii taoistycznej, według której człowiek jest istotną częścią natury i podlega jej prawom. Dieta odchudzająca opiera się świadomym odżywianiu produktami sezonowymi, zgodnymi z występującą porą roku, której odpowiadają kolejno żywioły: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal oraz Woda, a im smaki: kwaśny, gorzki, słodki, ostry, a także słony. Sekretem diety 5 przemian jest komponowanie posiłków będących mieszanką wszystkich smaków, pod warunkiem, że żaden z nich nie będzie dominował.

Kuchnia pięciu przemian i smaków

Dieta 5 przemian opiera się na smakach, którym odpowiadają konkretne żywioły. Każdy z nich posiada swój symbol oraz określone właściwości dobroczynnie wpływające na funkcjonowanie konkretnych narządów w organizmie:

  • Smak słodki (symbol Ziemi): marchew, owoce, groch, miód, jaja - odpowiadają śledzionie,
  • Smak słony (symbol Wody): ryby, sery pleśniowe, wędliny - przyporządkowane nerkom,
  • Smak gorzki (symbol Ognia): orzechy, herbata, kasza gryczana, tymianek - kojarzone z sercem,
  • Smak kwaśny (symbol Drzewa): kefir, jogurt, kwaśne owoce, pomidory - odpowiadające wątrobie,
  • Smak ostry (symbol Metalu): czosnek, cebula - przyporządkowane płucom.

Zgodnie z zasadami diety pięciu smaków należy przygotowywać posiłki na bazie produktów sezonowych, np. daniem letnim może być: sałatka z zielonego groszku, wiosennym - zupa z botwinki, jesiennym - krem z warzyw, zimowym - piernik z marchwi.

Reklama

Każdy składnik potrawy, który przyporządkowany jest określonemu żywiołowi oraz smakowi należy dodawać w określonej kolejności, rozpoczynając od Drzewa i kolejno przechodząc do Ognia, Ziemi, Metali, a na Wodzie kończąc. Posiłki można również przygotowywać w odmiennej kolejności, pamiętając o tym, że ostatni smak będzie warunkował funkcjonowanie określonego narządu wewnętrznego. W przypadku, gdy gotowanie zakończy się na gorzkim smaku - usprawni się działanie serca, a słodkim - śledziony.

Reklama
Reklama
Reklama