ciemny chleb
Pixabay/cat6719/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Pszenica orkisz oczyszcza organizm i przyspiesza przemianę materii

ciemny chleb
Pixabay/cat6719/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Orkisz wspomaga odchudzanie, poprawia krążenie krwi i pracę serca. Jest zbożem polecanym dla alergików oraz rekonwalescentów.

 

Orkisz z roku na rok zyskuje swoich entuzjastów, wzrasta też liczba jego upraw. Jęczmień dwurzędowy traktowany jest jako antidotum na choroby, ponieważ jest bogaty w białko, błonnik i cenne składniki mineralne.

Czym jest orkisz?

Pszenica orkisz – nazywana również orkiszem, jęczmieniem dwurzędowym lub szpelcem to gatunek zboża, który osiąga od 0,5 do 1,5 metra wysokości. Najwięcej wartości odżywczych znajduje się w wewnętrznym ziarnie. Ziarna orkiszu zawierają około 13-17% więcej białka niż ziarna pszenicy zwyczajnej. Są bogate w skrobię, gluten, cynk, miedź, selen, witaminy A i E oraz kwas linolenowy i błonnik pokarmowy.

Odżywcze właściwości orkiszu

Orkisz swoje odrodzenie zawdzięcza rozpowszechnieniu produkcji ekologicznej. Jest pomocny w stanach zmęczenia, alergiach, zakażeniach, chorobach układu krążenia (orkisz rozgrzewa ciało, w ten sposób poprawia krążenia krwi), wątroby i pracy serca. Dieta orkiszowa usprawnia trawienie i funkcje układu nerwowego. Ma działanie oczyszczające i zwiększa przemianę materii. Wspomaga odchudzanie i odmładza. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, a zmielone łuski orkiszu traktowane są jako lek – naturalne źródło błonnika.

 

Przeprowadzone w Niemczech badania wykazują, że spożywany trzy razy dziennie orkisz, połączony ze zbilansowaną dietą, leczy cukrzyce, alergie, reumatyzm i wiele innych schorzeń. Jest wskazany dla osób osłabionych, niedożywionych i wyczerpanych. Stosując orkisz w celach leczniczych, nie powinno się go łączyć z innymi rodzajami zbóż.

 

Jęczmień dwurzędowy wpływa na aktywność mózgu i poprawia koncentrację. Jego działanie dotyczy także poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

 

Dieta bogata w orkisz poprawia funkcjonowanie układów, wzmacnia narządy zmysłów, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i obniża poziom cholesterolu.

 

Lista produktów i potraw, które wykorzystują orkisz wzrasta, poza produktami sypkimi: mąkami, płatkami, makaronami, kaszami i pieczywem, dostępne są już: piwo orkiszowe, kawy, ciastka i syropy.

 

Orkisz ma łagodny, orzechowy smak. Można z niego przyrządzać: musli, zupy, pizze, sałatki, naleśniki, granole czy słodycze. Podczas przygotowań należy unikać naczyń aluminiowych oraz takich, które mają uszkodzoną emalię. Aby zachować wszystkie cenne wartości jęczmienia dwurzędowego nie odcedza się potraw gotowanych. Przygotowując posiłki z orkiszem, nie zaleca się też korzystania z kuchenek mikrofalowych.

 

Produkty orkiszowe powinny znaleźć się w menu każdego, kto dba o swoje zdrowie. Orkisz nie jest najtańszym ziarnem (cena za kilogram to około 5-7zł), ale wystarczy spożywać go sporadycznie, aby móc korzystać z jego właściwości.

 

Przeładuj

"Rolnik szuka żony": Ania i Grzegorz Bardowscy planują drugi ślub! Tylko nam zdradzili, dlaczego!

zobacz 02:17