Miód w słoiku i plaster miodu
© kobeza/Fotolia.com

Miód z mlecza ma formę syropu. Przyrządza się go, gotując kwiaty mniszka lekarskiego. Zapasteryzowaną na sucho miksturę można dodawać do herbaty, napojów albo smarować nią pieczywo. Pomaga w leczeniu infekcji gardła i jamy ustnej, a także dobroczynnie wpływa na pracę wątroby.

Sposób produkcji miodu z mniszka lekarskiego

Żeby przyrządzić miód z mlecza, konieczne jest zebranie kwiatów tej rośliny. Najlepiej zrywać same główki i robić to w słoneczny i suchy dzień. Do przygotowania syropu potrzebny będzie 1 litr kwiatów (około 400 sztuk). Kwiaty najpierw oczyszcza się z insektów. Aby pozbyć się robaków, wystarczy rozłożyć zerwane rośliny na jasnej powierzchni, np. papierze, i ręcznie pozbyć się nieproszonych gości. Następnie należy włożyć kwiaty do garnka, zalać je zimną wodą i gotować na małym ogniu przez około kwadrans. Po tym garnek trzeba odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Kolejnym krokiem jest przefiltrowanie mikstury i dodanie do niej 1 kilograma cukru i soku wyciśniętego z 2 cytryn. Następnie ponownie należy doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, aż do uzyskania konsystencji miodu. Gorący syrop zlewa się do czystych i suchych słoików i zakręca, a następnie otula ręcznikiem lub kocem na około 3 godziny. Dzięki temu znacznie zwiększy się trwałość miodu. Po 3 godzinach należy odstawić słoiki w pozycji na zakrętkach do całkowitego wystygnięcia.

Pozytywny wpływ miodu z mlecza na organizm

Miód z mniszka lekarskiego ma właściwości lecznicze i detoksykujące. Żeby przygotowany syrop oddziaływał wyłącznie pozytywnie, kwiaty należy zebrać z dala od spalin i miejsc zanieczyszczonych. Samodzielnie przygotowany miód można dodawać do herbaty, do kanapek czy przyrządzać z nim napoje (np. z przegotowanej wody i syropu). Dzienna zalecana dawka to od 2 do 3 łyżeczek miodu. Właściwości miodu z mniszka lekarskiego wykorzystuje się w leczeniu infekcji jamy ustnej i gardła ze względu na działanie przeciwzapalne. Miód z mlecza stosowany regularnie wzmacnia też odporność, obniża poziom cholesterolu i poprawia trawienie, zwiększając wydzielanie kwasu solnego w żołądku i regulując pracę wątroby i dróg żółciowych. Można przyjmować go również wspomagająco w leczeniu chorób dróg moczowych i artretyzmu. Syrop z mniszka odtruwa organizm dzięki temu, że przyspiesza wydalanie toksyn – działa moczopędnie i wspiera wątrobę.


Więcej na temat składniki odżywcze zioła miód