Słoik miodu
Image by LifetimeStock.com

Miód pokrzywowy można bardzo łatwo przygotować samemu. Dzięki temu uzyskujemy przyjemny w stosowaniu środek na wzmocnienie odporności organizmu oraz na dolegliwości, które mogą być leczone wyciągami z pokrzywy.

Miód pokrzywowy – lecznicze właściwości pokrzywy

Pokrzywa jest nazywana zielonym złotem. W fitoterapii, czyli ziołolecznictwie, stosuje się ją powszechnie i bardzo chętnie ze względu na szerokie spektrum działania i bogaty zasób składników odżywczych. Pokrzywa oczyszcza krew, zapobiega biegunkom, hamuje krwawienia. Zwiększając produkcję krwi i hemoglobiny wpływa korzystnie na układ immunologiczny, wzmacniając go. Ponadto zawiera żelazo, które jest dobrze przyswajalne dzięki obecnej w pokrzywie witaminie C. Ponadto pokrzywa jest bogata w wapń, potas, magnez, witaminy: K, B2, B6 oraz prowitaminę A.

Miód pokrzywowy – przepis

Do wykonania miodu pokrzywowego potrzebny jest płynny miód naturalny oraz świeży sok z liści pokrzywy. Pokrzywę najlepiej zebrać samemu z terenów oddalonych od ruchliwych dróg czy miast. Nie zapominajmy o rękawiczkach ochronnych.

Zbiór i przygotowanie liści pokrzywy

Zrywamy delikatnie całe liście. Ważne jest, aby zbiór odbył się przed kwitnięciem, czyli w kwietniu lub maju. Pamiętajmy, że z kilku pokrzyw możemy nazbierać wystarczającą liczbę liści, nie niszcząc ich przy tym, wówczas zerwane liście szybko odrosną. Liście dokładnie płuczemy zimną wodą, osuszamy i mielimy w maszynce (do mięsa) lub wrzucamy do sokowirówki. W przypadku mielenia powstały miąższ należy zebrać i zawinąć w gazę wyciskając dokładnie cały sok. Zawarty w pokrzywie chlorofil barwi na zielono, dlatego najlepiej wykonywać wszystkie te czynności w rękawiczkach ochronnych.

Przygotowanie miodu pokrzywowego

W zależności od ilości uzyskanego soku z pokrzywy mieszamy go z miodem w proporcji 1:3, czyli przykładowo na jedną szklankę soku wlewamy 3 szklanki miodu. Całość lekko i krótko podgrzewamy w garnku na małym ogniu (nie dopuszczając do zagotowania) w celu dokładnego połączenia składników. Otrzymany w ten sposób miód pokrzywowy przelewamy do małych słoiczków i przechowujemy z dala od światła w chłodnym miejscu. Tak przygotowany miód zachowuje swoje właściwości około 2 lat.

Miód pokrzywowy – stosowanie

W celach leczniczych miód pokrzywowy należy stosować 3 razy dziennie – 1 łyżeczkę miodu po posiłku. Szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych tego typu kuracja wzmacniająca będzie bardzo przydatna.