świeże liście mięty
Image by LifetimeStock.com

Mięta pieprzowa (inaczej mięta lekarska) uprawiana jest m. in. w Europie i Ameryce Południowej. Roślina ta usprawnia działanie układu pokarmowego, m. in. pomaga przy wzdęciach i bólu brzucha, a także wpływa korzystnie na stan skóry, w tym zmiany spowodowane ospą czy opryszczką. Miętę pieprzową stosuje się również przy dolegliwościach układu oddechowego.

Mięta pieprzowa – wykorzystanie w kuchni

Olejek z mięty pieprzowej to naturalny lek przeciwbólowy. Odżywia mięśnie, stosuje się go przy leczeniu zespołu jelita drażliwego. Olejek ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – wmasowany w klatkę piersiową zmniejsza kaszel, katar, przekrwienie błony śluzowej nosa, astmę. Liście mięty pieprzowej wykorzystuje się do produkcji herbaty i nadawania smaku potrawom (jako przyprawę). Herbatę miętową warto pić przede wszystkim po zjedzeniu ciężkostrawnego i wzdymającego posiłku, np. fasolki. Mentol nadaje smak np. lodom, wodzie. Napar z liści mięty koi nerwy i relaksuje.

Mięta pieprzowa – wykorzystanie w kosmetyce

Mięta pieprzowa jest składnikiem past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej. Olejek mięty pieprzowej pomaga pielęgnować włosy i pozbyć się łupieżu, a także wspomaga leczenie trądziku. Olejkiem można posmarować spierzchnięte wargi, aby je nawilżyć. Kosmetyki z mentolem i olejkiem miętowym mają działanie przeciwgrzybicze, dlatego powinny je stosować osoby skarżące się na nadmierną potliwość stóp. Mięta pieprzowa jest także składnikiem perfum i aromatyzowanych świec. Olejek miętowy i mentol dają przyjemne uczucie chłodu, więc warto ich używać przede wszystkim w lecie.

 

Miętę pieprzową najlepiej łączyć z innymi składnikami w zależności od celu zastosowania, np. wodą, oliwą z oliwek, olejkiem jojoba. Nie powinno się stosować mięty pieprzowej w czystej postaci ze względu na jej silne działanie.