Maślanka i kefir przelane do dzbanka i szklanki
Image by LifetimeStock.com

Maślanka a kefir: czym się różnią?

Maślanka i kefir przelane do dzbanka i szklanki
Image by LifetimeStock.com

Maślanka i kefir różnią się sposobem produkcji oraz rodzajem dodawanych kultur bakterii odpowiadających za fermentację. Oba produkty usprawniają pracę układu trawiennego.

Kefir a maślanka – proces produkcji

Kefir wytwarzany jest z mleka pasteryzowanego, poddaje się go fermentacji przy udziale specjalnych kultur bakterii – Lactobacillus oraz Streptococcus thermophilus. Maślanka to produkt uboczny wytwarzania masła. Powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu od „zmaślonej” śmietany. Maślankę poddaje się procesowi homogenizacji (zastosowaniu wysokiego ciśnienia i przepuszczeniu mleka przez szczeliny, w wyniku czego powstaje jednorodna substancja), pasteryzacji i fermentacji.

Maślanka czy kefir – właściwości zdrowotne

Maślanka ma mniej kalorii niż kefir – maślanka w 100 ml zawiera 37 kcal, zaś kefir – 51 kcal w 100 ml. Kefir przewyższa maślankę pod względem zawartości betakarotenu i witaminy A.

Maślanka a kefir – walory smakowe

Maślanka różni się od kefiru smakiem – jest bardziej łagodna. Kefir zawiera drożdże (wynik fermentacji mlekowej i alkoholowej), przez co jego smak jest bardziej wyrazisty.

Dobroczynne bakterie w kefirze i maślance

Maślanka i kefir to źródła wapnia, białka i tłuszczu, witamin A, D, E i witamin z grupy B. Bakterie obecne w maślance i kefirze rozkładają laktozę (cukier występujący w mleku), dzięki czemu produkty te mogą spożywać osoby uczulone na mleko. Maślankę i kefir warto pić w okresie przyjmowania antybiotyków, ponieważ bakterie chronią jelita i zapobiegają infekcjom. Oba produkty są niskokaloryczne i lekkostrawne, dlatego powinni je spożywać wszyscy, w szczególności osoby z dolegliwościami trawiennymi i odchudzające się.

 

Przeładuj

Kaczorowska, Krupa, Przybysz... Dla tych gwiazd to pierwszy Dzień Matki! Kto jeszcze został mamą w ostatnich miesiącach?

zobacz 01:58