Mąka jaglana i kasza jaglana
© Elisabeth Coelfen/Fotolia.com

Bezglutenowa mąka z prosa – właściwości mąki jaglanej

Mąka jaglana i kasza jaglana
© Elisabeth Coelfen/Fotolia.com

Mąka jaglana właściwości prozdrowotne zawdzięcza zawartości witamin z grupy B, lecytynie, soli mineralnych, białka, złożonych węglowodanów i krzemionki. Kasza jaglana znana już była w neolicie, na terenach Indii, Chin oraz Afryki. Wzmianki o niej znajdziemy nawet w Starym Testamencie. Mąka jaglana jest doskonała do wypieku ciast, chleba oraz pierogów czy naleśników.

Mąka jaglana - właściwości

Mąka jaglana powstaje w wyniku zmielenia kaszy jaglanej. Ta z kolei pozyskiwana jest z prosa. Kasza jaglana jako jedyna z kasz działa zasadotwórczo dzięki czemu jest uważana za pożywienie pomocne w profilaktyce nowotworowej. Osoby cierpiące na nawracające zakwaszające organizm infekcje drożdżakowe, również powinny włączyć produkty jaglane do swojej diety. Zawarta w prosie lecytyna wpływa korzystnie na pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na właściwości oczyszczające produkty jaglane są szczególnie polecane przy detoksykacji organizmu.

Mąka jaglana - zastosowanie

Mąkę jaglaną możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samemu. Kasza jaglana jest bardzo tania, 500 g kupimy już za około 3 zł. Mieląc ją w młynku do kawy lub blenderem ręcznym o dużej mocy otrzymujemy mąkę, która doskonale nadaje się do wszystkich wypieków, makaronów, pasztetów, pierogów oraz naleśników.

 

Produkty z mąki jaglanej polecane są szczególnie osobom chorym na celiakię, stosującym dietę bezglutenową, a także wszystkim tym, którzy cenią sobie smaczne i zdrowe składniki w diecie.

 

Przeładuj

Natasza Urbańska będzie pracować z córką?! Znamy ich plany!

zobacz 01:16