Mąka gryczana
© al62/Fotolia.com

Bezglutenowa mąka z gryki – zastosowanie i właściwości odżywcze

Mąka gryczana
© al62/Fotolia.com

Mąka gryczana jest otrzymywana poprzez zmielenie nasion gryki. Można ją przygotować samemu blendując nieprażoną kaszę gryczaną. Dodanie mąki gryczanej np. do wypieku chleba zwiększy jego wartości odżywcze, przedłuży trwałość, obniży indeks glikemiczny oraz wzbogaci smak.

Mąka gryczana – właściwości gryki

Gryka nie zawiera glutenu, za to posiada dobrze zbilansowane pod względem składu aminokwasowego białka, które wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Produkty zawierające mąkę gryczaną poprawiają pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają poziom cukru we krwi. Zawartość fenoli czyni z gryki roślinę prozdrowotną. Substancje te wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz pozytywnie wpływają na układ krążenia wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i obniżając ciśnienie tętnicze. Ponadto gryka zawiera magnez, błonnik, potas, sód, miedź, wapń i selen oraz witaminy z grupy B.

Mąka gryczana – zastosowanie

Mąka gryczana używana jest do produkcji makaronów, naleśników, ciast oraz blinów. Często mieszana jest z mąką pszenną ponieważ sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko ją są bardzo kruche i się rozpadają. Dodanie mąki gryczanej do chleba czy ciast spowoduje wzmocnienie smaku.

 

Dzięki temu, że mąka gryczana nie zawiera glutenu, a posiada wiele cennych składników odżywczych, jest szczególnie polecana osobom chorym na celiakię, stosującym dietę bezglutenową, jak również osobom starszym i w czasie rekonwalescencji.


Przeładuj

Występ 14-letniej Wiktorii poruszył jurorów "The Voice Kids"! To ona wyra show TVP?

zobacz 00:47