Liście laurowe
© Angel Simon/Fotolia.com

Niezwykłe działanie lecznicze liścia laurowego

Liście laurowe
© Angel Simon/Fotolia.com

Liść laurowy oczyszcza i odtruwa organizm, wspomaga pracę wątroby, działa uspokajająco i pomaga na ból stawów.

 

Liść laurowy, czyli wawrzyn szlachetny, jest również znany pod takimi nazwami jak: liść bobkowy, bakałarz czy bobkowe ziele. Liście wawrzynu wykazują działanie detoksykujące, łagodzące bóle reumatyczne, wspomagające funkcjonowanie układu nerwowego oraz gojenie ran potrądzikowych.

Liść laurowy właściwości lecznicze

Zawarte w liściach wawrzynu garbniki, olejki eteryczne i gorycze mają szerokie zastosowanie szczególnie w kuracjach odtruwających i oczyszczających organizm. Sporządzane z nich napary i wywary są szczególnie pomocne przy gojących się ranach, uporczywym kaszlu, bólach stawów lub upośledzonym wydzielaniu żółci. Szczególnie polecane są dla osób ze schorzeniami wątroby i niskim ciśnieniem krwi. Olejek laurowy działa uspokajająco oraz poprawia koloryt skóry. W celach leczniczych można również stosować okłady z namoczonych liści, nalewki oraz dodawać je do herbaty.

Liść laurowy na stawy

W ciągu życia w stawach gromadzi się wiele toksyn, których produkcję wzmaga niewłaściwa dieta i przejadanie się. W rezultacie wytwarzany w organizmie kwas szczawiowy ogranicza ruchomość stawów co powoduje dolegliwości bólowe. Kuracja oczyszczająca z użyciem wawrzynu powoduje wypłukiwanie piasku ze stawów i znaczną poprawę stanu zdrowia.

Liść laurowy zastosowanie w kuchni

Jako przyprawa liście laurowe nadają potrawom charakterystycznego, lekko korzennego posmaku. Należy je wyjmować z potraw po ugotowaniu ponieważ mogą zepsuć smak goryczą. Stosuje się je przede wszystkim w zupach, do peklowania mięs, do wszelkiego rodzaju marynat, pieczeni czy gulaszy. Liście laurowe są chętnie stosowane w polskiej kuchni, ale znajdziemy je również w sproszkowanej formie jako składnik francuskiej przyprawy "bouquet garni" oraz hinduskiej "garam masala".

Środki ostrożności podczas stosowania kuracji wawrzynem

Liście laurowe w dużych ilościach są toksyczne. Wypicie bardzo nasyconego wywaru z wawrzynu może spowodować krwotok, natomiast podczas spalania liście wytwarzają halucynogenny dym. Ponadto niezalecane jest stosowanie olejku laurowego u dzieci, ponieważ może być dla nich zbyt intensywny i wywołać reakcję uczuleniową. 

Więcej na temat składniki odżywcze
Przeładuj

Michał Szpak ostro do swojej przyjaciółki w "The Voice of Poland"! Jej udział zaszkodzi ich prywatnym relacjom?

zobacz 01:04