kwiat lipy, na którym siedzi pszczoła
©andreaobzerova/Fotolia

Lipa ma właściwości lecznicze. Kwiaty lipy to m. in. podstawowy składnik naparów na przeziębienie i grypę oraz syropów na zwiększenie odporności. Drewno wykorzystuje się do produkcji leczniczego węgla, który pomaga wyleczyć zatrucia i biegunkę.

 

Okres kwitnienia lipy przypada na przełom czerwca i lipca. Miód lipowy, czyli powstały z pyłku kwiatów lipy, ma podobne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i rozgrzewające, co napar ziołowy.

Właściwości lipy – dobroczynny kwiatostan

Kwiat lipy zawiera: flawonoidy (substancje wpływające korzystnie na układ krwionośny), fitosterole (obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają odporność organizmu, a także mają działanie przeciwzakrzepowe), śluzy (osłaniają błony śluzowe, pomagają pozbyć się kaszlu), olejki eteryczne (relaksują), a także kwasy organiczne i witaminy C oraz PP (niacynę).

Lipa - działanie lecznicze

Kwiaty lipy mają działanie przeciwzapalne, odkażające i napotne, dlatego są doskonałym lekiem na przeziębienia i grypę (zwalczają kaszel, obniżają gorączkę). Działanie wykrztuśne kwiatów lipy wykorzystuje się w leczeniu górnych dróg oddechowych. Kwiatostan ma także działanie moczopędne – olejki eteryczne pobudzają nerki do pracy oraz zapobiegają powstawaniu złogów kamieni w pęcherzyku żółciowym. Ponadto lipa działa wyciszająco, pomaga przy problemach ze snem oraz kłopotach trawiennych (pobudza wydzielanie soków trawiennych).

 

Napar z lipy można wykorzystać również do kąpieli, na przykład w połączeniu z lawendą. Lipa wchłania toksyczne substancje, dlatego kwiaty należy zbierać w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg, silnie nawożonych pól i innych zanieczyszczeń. Należy także pamiętać, że w przypadku chorób i ich objawów, lipa może wspomóc, a nie zastąpić leczenie tradycyjnymi metodami (np. przy wysokiej gorączce konieczna jest konsultacja z lekarzem).