przyprawy
Pixabay/stevepb/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Prozdrowotne działanie egzotycznych przypraw: kurkumy, imbiru i chili

przyprawy
Pixabay/stevepb/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Kurkuma swoje właściwości wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy. Imbir działanie lecznicze czerpie z olejku eterycznego, natomiast chili jest bogate w kapsaicynę.

Kurkuma – właściwości, zastosowanie, kolor i smak

Kurkuma jest nazywana „przyprawą życia”. Stosuje się ją w Indiach od setek lat jako uzdrawiającą substancję. Wykorzystywana jest przez najstarszy leczniczy system świata – medycynę ajurwedyjską. Kurkuma jest jedną z najlepiej poznanych i przebadanych przypraw. Swoje właściwości zawdzięcza obecności kurkuminy, która ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Kurkumę stosuje się na dolegliwości takie, jak:

  • trądzik, stany zapalne i uszkodzenia skóry – przyspiesza gojenie się ran,
  • wzdęcia, kamica żółciowa, zaburzenia trawienne, zapalenie żołądka, przewlekła biegunka,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • katar, przeziębienie,
  • ospa wietrzna,
  • świerzb,
  • zapalenie spojówek,
  • czerwonka,
  • cukrzyca.

 

Ponadto kurkuma posiada silne działanie antyoksydacyjne (kilkakrotnie silniejsze niż witamina E), chroni wątrobę, wspomaga naturalne mechanizmy odtruwające i działa przeciwnowotworowo.

Kurkumę otrzymuje się ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu (zwanego szafranem indyjskim). Kurkuma barwi potrawy na piękny złoty kolor, w smaku przypomina imbir i nadaje potrawom aromat pieprzu i piżma. Ponadto opóźnia psucie się żywności.

Imbir - właściwości lecznicze

Imbir swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez i wapń. Ponadto jego kłącze jest bogate w cukry, kwasy tłuszczowe, żywicę i skrobię. Jednak najcenniejszym i najbardziej wartościowym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny. Zawarte są w nim m.in. gingerol o ostrym, piekącym smaku oraz związki seskwiterpenowe (zingiberen i zingiberol) o charakterystycznym cytrynowym zapachu. Substancje te powodują, że imbir ma szerokie właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz ma zastosowanie w leczeniu dolegliwości takich jak: niestrawność, wzdęcia, kolka jelitowa, zapalenie stawów, reumatyzm, bóle mięśni. Sprawdza się również jako środek na ból gardła, bóle zębów, zapalenie dziąseł i katar. Imbir łagodzi też mdłości i wykazuje działanie przeciwwymiotne. Właściwości silnie rozgrzewające i pobudzające krew sprawiają, że imbir jest stosowany jako środek do produkcji preparatów wyszczuplająco-modelujących, wspomagających zwalczanie cellulitu. Imbir to roślina o bulwiastych kłączach. Spożywany jest na surowo oraz w postaci sproszkowanej. Robi się z niego napój, cukierki, kandyzuje a nawet kisi. Cytrynowy świeży zapach i pikantny smak imbiru czyni z niego atrakcyjny dodatek do herbat, alkoholi, ciast i różnych potraw.

Chili – nie tylko na odchudzanie

Chili jest jedną z najpopularniejszych przypraw stosowanych na całym świecie. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B12, C oraz pierwiastki: potas, fosfor, żelaza i wapnia, Mimo, że zawarta w chili kapsaicyna jest trucizną, jej zawartość w papryczce jest tak niewielka, że nie wpływa toksycznie na organizm ludzki. Jedyne jej negatywne działanie można odczuć po spożyciu większej jej ilości, daje uczucie pieczenia i mrowienia. Jednak ten ostry smak powoduje wyzwalanie endorfin, przez co jedzenie pikantnych potraw jest przyjemne. Ponadto chili działa oczyszczająco na organizm, obniża zawartość złego cholesterolu we krwi i jest wykorzystywane do produkcji maści przeciwbólowych, szczególnie na schorzenia takie jak reumatyzm czy bóle mięśniowe. Kapsaicyna pomaga w odchudzaniu. Hamuje apetyt, ma właściwości rozgrzewające i pobudza przemianę materii przez co jej spożywanie zwiększa przyswajalność składników odżywczych z pożywienia. Kapsaicyna spowalnia namnażanie bakterii przez co wykazuje działanie podobne do antybiotyku, wykazuje też właściwości przeciwrakowe i przeciwzakrzepowe.

 

Kurkuma, imbir, chili - każda z tych przypraw nadaje potrawom orientalny smak i aromat, ponadto wszystkie są uznawane za afrodyzjaki. Przy tak szerokim spektrum działania nie może ich zabraknąć w żadnej kuchni.

 

Więcej na temat zdrowe diety medycyna naturalna
Przeładuj

Klaudia El Dursi jest faworyzowana w "Top Model"? Jurorka show odpowiada na zarzuty internautów

zobacz 01:04